Joulun halutuin kukka on valkoinen

Tänä vuonna haluttuja ovat olleet etenkin valkoiset kimput. Kuva: Katariina Rannaste

Tänä vuonna haluttuja ovat olleet etenkin valkoiset kimput. Kuva: Katariina Rannaste

Kukista tulee joulun tunnelma. Tänä vuonna haluttuja ovat olleet etenkin valkoiset kimput, kertoo Katriina Mäkelä-Koski.

– Kun ei ole lunta, ihmiset kaipaavat jotain valkoista, Lempäälän keskustassa sijaitsevaa kukkakauppa Mäkelän Kukkaa pyörittävä Mäkelä-Koski arvioi.

Leikkokimput ovat näyttävä joulupöydän koriste, ja ne ovatkin kasvattaneet suosiotaan. Kimppuja kysytään paljon myös uudeksi vuodeksi. Värimaailma on silloinkin vaalea, ovathan valkoinen ja hopea uuden vuoden värejä.

Katriina Mäkelä-Kosken joulukimpussa on valkoisia amarylliksiä, leinikkejä ja jouluruusuja. Vehreyttä antavat brunia, sinikataja, hernesypressi, mustikka, buxus ja aralian lehdet.

– Leinikkiä on ympäri vuoden tarjolla eri väreissä, mutta sitä käytetään paljon myös jouluna. Amaryllis on suosittu niin leikko- kuin ruukkukukkana.

Jouluruusua kysytään Mäkelä-Kosken mukaan joka vuosi enemmän ja enemmän.

– Olen yllättynyt jouluruusun suosiosta. Se on hintavampi ja vaatimatonkin, mutta ehkä ihmiset haluavat jotain erilaista.

Perinteiset joulukukat, kuten joulutähti ja hyasintti, ovat nekin yhä suosittuja. Yksittäisinä kukkina joulutähti ja amaryllis ovat Mäkelän Kukassakin kysytyimpiä.

– Asetelmia on myyty jo kuukauden ajan, ja ne kestävät hyvin. Myydyimpiä ovat 30-50 euron asetelmat. Asetelma on hyvä lahja sellaiselle, jolla on jo kaikkea.

– Joulutähden ja hyasintin myynti loppuu oikeastaan jouluun. Sitten menee lähinnä leikkokimppuja.

Myös omaa kotiaan Katriina Mäkelä-Koski koristaa joulukukilla, joista kielo on nykyään erikoisempi valinta.

– Kielot olivat ennen hyvinkin yleisesti käytettyjä joulukukkia. Minusta kielon tuoksu kuuluu jouluun.

Katriina Mäkelä-Koski on pyöräyttänyt kääreeseen joulukukan jos toisenkin. Vanhempiensa puutarhalla pikkutyttönä aloittanut Mäkelä-Koski on myynyt kukkia täysipäiväisesti vuodesta 1985. Joulukukkien myynti on muuttunut vuosien saatossa valinnanvaran lisääntyessä.

– Vanhempieni aloittaessa 50-luvulla kukkia ei juuri ollut tai riitti, kun kukkia ylipäätään oli. Nyt on niin yltäkylläistä, ja ihmiset haluavat valikoimaa.

Nyt kun kukkia saa joka marketista ja huoltoasemilta, Mäkelä-Kosken mukaan ammattitaito korostuu.

– Meiltä haetaan kaunista ja persoonallista, sellaista, missä ammattitaito näkyy. Ihmiset kyllä näkevät eron meidän kukkien ja markettikukkien välillä.

– Ihmiset ovat nykyään myös vaativampia ja toki  on se itsestäkin mukavaa, kun voi toteuttaa heidän visionsa. Paras palkinto on, kun asiakas kertoo lopputuloksen onnistuneen.

 

Trendikukka tykkää viileästä ja valosta

Jouluruusu on tällä hetkellä  trendikäs kukka, mutta samalla se on vieraampi hoidettava. Liki jokainen ostaja kysyy Katriina Mäkelä-Koskelta sen hoito-ohjeita.

– Jouluruusu ei ole tuttu, vaikka sitä on myyty Suomessa jo jonkin aikaa. Se alkoi yleistyä 2000-luvun alussa meillä, mutta kasvi on tunnettu jo antiikin Kreikassa.

Jouluruusu tykkää kosteasta, viileästä ja valoisasta.

– Se kannattaa laittaa esimerkiksi parvekkeelle tai johonkin viileämpään paikkaan, jossa ei ole pakkasta.

Jouluruusu on perenna, monivuotinen kasvi, joka kannattaa istuttaa joulun jälkeen pihalle multavaan, ravinnerikkaaseen maahan, puolivarjoiseen paikkaan, esimerkiksi jonkin pensaan alle.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?