Kehyskunnat huolissaan itsehallintoalueiden valmistelusta

Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvisen koko kehyskuntaverkoston puolesta allekirjoittama rahoituskannanotto  toteaa itsehallintoalueita koskevan valmistelun etenevän seuraavaksi rahoituksesta päättämiseen, mikä ratkaisee kuntien tulevat toimintamahdollisuudet.

– Koska kunnat huolehtivat jatkossakin myös muiden perustuslain suojaamien perusoikeuksien hoidosta – kuten opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta – on niiden hoitamisen edellytykset turvattava kannustavan rahoitusratkaisun avulla, vaaditaan kehyskuntien yhteisessä kannanotossa.

Itsehallintoalueiden rahoitusratkaisun lähtökohdaksi on kannanoton mukaan otettava tehokkaimmin toimivien kuntien kustannusten lähtötaso ja edulliset toimintamallit. Edellisen sosiaali- ja terveyspalveluita koskevan uudistuksen yhteydessä esitetyt rahoitusmallit eivät voi sen mukaan toimia uudistuksen lähtökohtana.

Valtiovarainministeriön tuolloin tekemien laskelmien mukaan 3,1 miljoonan suomalaisen verotus nousisi, jolloin koko valtakunnan tasolla veronkorotuspaineeksi muodostuisi 1,5 prosenttia. Rahoitus oli rakennettu siten, että nyt kustannustehokkaimmin toimivien kuntien rahoitusosuus nousisi ja kalliimmalla hinnalla palveluja tuottavien kuntien rahoitusosuus laskisi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?