Kaksivuotinen hanke käynntistää ympärivuotisen kerhotoiminnan Vesilahdessa

Kädentaidoille riittää kysyntää

Tekstiili- ja puutyöt ovat suosituimpia perinnekäsityötaitoja. Molempien opetusta on Vesilahdessa monipuolisesti tarjolla seuraavien kahden vuoden aikana. Kuva: Hilkka Rantala

Tekstiili- ja puutyöt ovat suosituimpia perinnekäsityötaitoja. Molempien opetusta on Vesilahdessa monipuolisesti tarjolla seuraavien kahden vuoden aikana. Kuva: Hilkka Rantala

Perinteisten käsityötaitojen säilyminen ei ole itsestäänselvyys edes Vesilahden kaltaisessa maalaispitäjässä. Innostus tuunaukseen sekä luonnon- ja kierrätysmateriaalien käyttämiseen on kova, mutta vanhojen mestarien määrä vähenee. Taitokeskuksen Länsi-Vesilahden pisteen lakkaaminen on lisännyt ohjausvajetta. Apua tilanteeseen on kyselty Vesilahden Museoyhdistyksen väeltä, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Hilkka Rantala.

– Olemme aloittaneet tänä syksynä kaksivuotisen kehittämishankkeen, jolla käynistetään ympärivuotinen kerhotoiminta.  Kerhoissa vanhat mestarit voivat siirtää taitojaan nuoremmille sukupolville. Ajatuksena on, että kaikenikäiset oppivat tekemään hyödyllisiä tuotteita kotiin, ehkä jopa myyntiin.

Tietoa hankkeesta on jaettu nettiin ja kauppojen ilmoitustauluille. Narvan monitoimitalon tiedotustilaisuuden yhteydessä 24. marraskuuta tuli ilmi, että kysyntää olisi varsinkin kudontaan, pärekaton ja riukuaidan tekoon, vaatteiden tuunaukseen ja tekstiilivärjäykseen liittyville taidoille. Lisää ideoita toivotaan kentältä koko hankkeen ajan.

Rantala kertoo, että kerhomalleja kehitellään niin, että syntyy kaikenikäisille avoimia helpon osallistumisen pajoja. Kädentaitopiirit ovat hankkeen aikana oppilaille ilmaisia ja omia materiaaleja voi käyttää.

Komeata riukuaitaa valmistui mestarien opastuksella Narvan Markkinoille viime kesänä. Tilauksia uusista aidoista on jo tullut perinnehankkeen myötä. Kuva: Hilkka Rantala

Komeata riukuaitaa valmistui mestarien opastuksella Narvan Markkinoille viime kesänä. Tilauksia uusista aidoista on jo tullut perinnehankkeen myötä. Kuva: Hilkka Rantala

Hanke käynnistyi virallisesti syyskuussa, mutta lähtölaukauksena voidaan pitää jo heinäkuisille Narvan Markkinoille valmistunutta komeata riukuaitaa. Seurantatalon yläkertaan siirretyt Taitokeskuksen kolmet kangaspuut ovat myös olleet kovassa käytössä. Viideltä kutojalta valmistuu vuoden loppuun mennessä poppanaliinoja ja mattoja. Kiinnostuneet voivat varata aikoja kudontatuvalle. Seurantalon keittiössä on opeteltu perinteisen rievän tekoa ja lisää perinneleivontakursseja on tulossa keväällä.

Rantala korostaa, että vaikka kädentaitopiireissä on mestareita ja kisällejä, tarkoitus on antaa oppipoikien ja -tyttöjen tehdä oman mielensä mukaisesti vapaasti sitä, mitä haluavat.

– Kaikkien ei tarvitse tehdä samalla kertaa samaa esinettä. Melkein kaikenikäiset ovat tervetulleita samaan piiriin. Jakoa poikien ja tyttöjen töihin ei ole, vaan kiinnostus ja taidot ratkaisevat. Kaikkein nuorimmille voidaan järjestää vanhempi-lapsi -piirejä.

Perinteisistä kädentaidoista kiinnostuneille järjestetään avoin tutustumistilaisuus torstaina 7. tammikuuta ja keskiviikkona 13. tammikuuta klo 17-19 Narvan monitoimitalolla eli Narvan koulun teknisen ja tekstiililuokan tiloissa. Järjestäjät toivovat paikalle paljon kiinnostuneita esittämään toiveitaan. Tarkoituksena on aloittaa puu- ja tekstiilitöissä aloittelijoille sopivista tuotteista ja edetä osallistujien kiinnostuksen mukaan.

Narvassa on syksyn aikana käynnistynyt myös toinen hanke. Kantrin rahoittama Aktiivinen Monari kannustaa ihmisiä kansalaisaktiivisuuteen ja oman kylän vireänä pitämiseen. Hankkeesta löytyy lisää tietoa netistä osoitteesta http://narvanmonari.blogspot.fi/

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?