Pakkasilmat koettelevat kodin sähkölaitteistoja

Lempääläläinen Jani Helin aloitti marraskuun 16. päinävä sähköasennusyrittäjänä.

Lempääläläinen Jani Helin aloitti marraskuun 16. päivänä sähköasennusyrittäjänä.

Riski sähkölaitteiden ja -liitosten vikaantumiselle kasvaa etenkin ikääntyneissä sähköasennuksissa – varsinkin näin lämmityskaudella, kun kiinteistön sähkölaitteistoon  kohdistuu kova kuormitus, ja sähkövirta liitosten läpi on suurta.

– Kiinteistön sähköturvallisuus kannattaa antaa ammattilaisen kartoitettavaksi, jos huomaa vaikkapa pistorasian haljenneen kuorestansa, sanoo Laasonporttiin Lempäälään omakotitalonsa muutama vuosi sitten rakentanut sähköasentaja Jani Helin, 32, joka on  viime marraskuusta asti asentanut yrittäjänä sähköjä myös muille rakentajille ja remontoijille.

Ikääntyneessä kiinteistössä on  saattanut vuosien varrella tehdä muutoksia ja remontteja joku muu kuin pätevä ammattilainen.

– Tiedän kokemuksesta, että sellaista on aika paljon. Väärin kytketyn pistorasian maadoitusliuskassa saattaa olla jännite, mikä aiheuttaa vakavan sähköturvallisuusriskin. Jopa uusissa taloissa tulipalo voi lähteä huonosti kiristetystä sähköliitoksesta tai vääränlaisesta johdosta.

Jani Helin vinkkaa, että asuinkiinteistöjen lämpökamerakuvauksella voidaan havaita puutteelliset kontaktit sähköliitoksissa tai ylivirta johdoissa, josta voi aiheutua paloturvallisuusriski.

Vuodesta 2002 sähköasentajan töitä niin uudisrakennustyömailla kuin remonttikohteissa tehnyt Helin päätti viime vuoden puolella ottaa uuden askeleen urallaan. Hän kävi Hämeenlinnassa viime syksynä yrittäjäkurssin ja toimii nyt franchising-yrittäjänä Kodin Sähkömestarit -ketjussa. Kodin Sähkömestarit Oy:n perusti Jarkko Heikkonen Viialassa vuonna 2006. Tiimiin kuuluu Helinin lisäksi toinen, Kylmäkoskella omalla toiminimellä toimiva franchising-yrittäjä.

Helin tekee yhden miehen yrityksessään yrittäjänä samoja sähköasennustöitä kuin aiemmin palkkatöissä yksityisille ja ali- ja sivu-urakointia yrityksille. Yritys tarjoaa rakentajalle ja saneeraajalle sähkötyöt suunnitelmista ja piirustuksista asennustöihin ja sähkötarvikkeisiin.

– Turvallisuus on tärkeimpiä arvoja sekä työsuorituksen aikana että valmiissa asennuksessa.

Ajankohtaista sähkötöissä on Helinin mukaan energiatehokkuus. Konkreettinen esimerkki on valaistuksen vaihtaminen led-valaisimiin.

– Muutaman vuoden sisällä led-valojen  teho on kasvanut ja hinnat tulleet alas. Käyttömukavuuteen pyritään  myös ottamalla käyttöön taloautomaatiojärjestelmiä, jotka yhdistävät kodin sähkölaitteet älykkääksi kokonaisuudeksi.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>