Uusi hammashoitola otettiin käyttöön 21. joulukuuta. Henkilökunta on ottanut tilat tyytyväisinä vastaan. Vanhoissa oli talvella kylmä ja kesällä kuuma.

Hammashoitolasta löytyy nyt paikka kaikelle

Uudesta hammashoitolasta puuttuu vielä sisustuksellisia asioita ja ilmoittautumispääte. – Puutteet ovat pieniä ja niitä matkan varrella korjaillaan. Meille tärkein, eli potilastyö, pääsi alkamaan, Auli Salo toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

Uudesta hammashoitolasta puuttuu vielä sisustuksellisia asioita ja ilmoittautumispääte. – Puutteet ovat pieniä ja niitä matkan varrella korjaillaan. Meille tärkein, eli potilastyö, pääsi alkamaan, Auli Salo toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

Suun terveydenhuolto on saanut uudet tilat Lempäälän keskustassa. Hammashoitolan toiminta käynnistyi Himminpolku 5:ssä maanantaina 21. joulukuuta.
Hoitola sijaitsee lähellä terveyskeskusta ja päiväkotia. Uuden paikan sisäistäminen ei tosin ole tapahtunut hetkessä. Moni asiakas on osastonhoitaja Auli Salon mukaan mennyt vanhasta muistista entiseen hammashoitolaan. Onneksi välimatka ei ole pitkä.

– Henkilökunnallakin on vielä hieman opettelemista siinä, mistä huoneesta tavaraa haetaan ja missä mitäkin säilytetään, Salo kuvaa.

Suurin muutos asiakkaille on, että Hakkarin hammashoitola on lakkautettu ja sen henkilökunta, hammaslääkäri ja -hoitaja sekä suuhygienisti, on siirtynyt uuteen hammashoitolaan.

– Hakkarin koululaiset käyvät jatkossa pidemmässä matkassa hammastarkastuksissa, eli täällä keskustassa.

Kipsitöiden tekoon on nyt saatu oma, asianmukainen tila. – Aiempi tila oli monitoimitila, Tarja Salo kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Kipsitöiden tekoon on nyt saatu oma, asianmukainen tila. – Aiempi tila oli monitoimitila, Tarja Salo kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

– Muutos koskee myös Kuokkalan ja Moision koulun oppilaita, jotka hekin asioivat aiemmin Hakkarissa. Onneksi lapset käyvät hammashoitolassa yleensä vain harvoin, suurin osa 1-2 vuoden välein.

Henkilöstö: uusi on kirkkaasti parempi

Uudet tilat on henkilökunnassa otettu tyytyväisyydellä vastaan. Vanha hoitola sijaitsi terveyskeskuksen ja päiväkotikiinteistön välissä, eikä sitä alkujaan oltu suunniteltu hammashoitolaksi. Kunnanlääkärin asuntona ja vastaanottona toimineessa tilassa ei Auli Salon mukaan ollut kunnollisia varastotiloja.

– Tavarat oli vaan ympätty jonokin nurkkaan, Salo kuvaa.

– Vanhassa hoitolassa oli talvella kylmä ja kesällä kuuma, ja ilmanvaihto surkea. Sisäilma oli ylipäätään huono, hän lisää.

Uudessa hammashoitolassa lämpötilaa voidaan säätää huonekohtaisesti. Se on Auli Salon mukaan aiempaan verrattuna luksusta, mutta kunnollinen ilmanvaihto on myös työturvallisuusasia.

– Henkilökunta käsittelee altisteita, eli esimerkiksi paikka-aineita, joille voi allergisoitua.

Tilaelementeistä rakennetussa hoitolassa on kahdeksan hoitohuonetta sekä varasto- ja toimistotiloja. Esimerkiksi oikomishoitoon liittyvien kipsitöiden tekoon on nyt saatu oma, asianmukainen tila.

Henkilökunta pääsi vaikuttamaan suunnittelussa moneen asiaan.

– Keskustelimme arkkitehdin kanssa tarpeistamme. Esimerkiksi hoitohuoneen leveys on laitteiden ja pyörätuoliasiakkaiden kannalta tarkkaa hommaa, senttipeliä, Salo kertoo.

– Lisäksi muun muassa välinehuollon toimivuus oli erityishuomiossa. Käytävillä on välineantokaappeja, joiden kautta välinehuoltaja vie likaiset hoitovälineet pois ja tuo puhtaat, ilman että hänen täytyy mennä huoneeseen, Auli Salo selvittää.

Myös sitä kauan kaivattua säilytystilaa on runsaasti.

– Kun kaikelle on oma paikka, on helpompi toimia, hammashoitaja Tarja Salo kiittelee.

Hammashoitola on pihan istutuksia, asfaltointia sekä pieniä ulkopuolisia viimeistelytöitä vaille valmis. Kuva: Katariina Rannaste

Hammashoitola on pihan istutuksia, asfaltointia sekä pieniä ulkopuolisia viimeistelytöitä vaille valmis. Kuva: Katariina Rannaste

 

Paikka valikoitui neljästä vaihtoehdosta

Uusi hammashoitola sijaitsee Himminpolku 5:ssä. Paikaksi tutkittiin viime vuoden puolella neljää vaihtoehtoa terveyskeskuksen alueelta. Kunnanhallitus päätti paikaksi entisen Kantolan kiinteistön ja toteutuksen vuokratiloina. Hammashoitolarakennuksessa on kymmenen vuoden vuokrasopimus.

Tilaelementeistä koostuva hammashoitola nousi tontille loka-marraskuun vaihteessa. Tilaelementtirakennukseen päädyttiin Lempäälän kunnan rakennuttajapäällikkö Mervi Järvisen mukaan, koska se pystyttiin toteuttamaan hieman nopeammin kuin paikalle rakentamalla.

– Kunnan investointibudjettia ei ollut mahdollista kasvattaa, joten päädyttiin vuokrarakennukseen. Taustalla oli myös epävarma sote ja mietinnöt siitä, mikä on hammashoitolan tarve sote:n myötä jatkossa, Mervi Järvinen kertoo.

Uuden hammashoitolan tontilla toimi aiemmin Sininauha-yhdistyksen toimitalo, joka purettiin kesällä. Sininauhan toimitiloja suunnitellaan entiseen Tarikanmäen päiväkotiin, Järvinen selvittää.

– Hankkeelle on jätetty jo kesällä lupahakemus, mutta siitä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valitusprosessi kestää pitkään ja saattaa mennä ensi kesään ennen kuin saadaan päätös, hän toteaa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?