Myös talvipilkintä kielletty 2016–20

Hahkalanvuolteella kalastuskielto 1.1.–15.6.

Kartat trauhoituspiieistä ovat nähtävissä osoitteessa www.pirkkalankalastus.net. Kuva: Pirkkalan kalastusalue

Kartat trauhoituspiieistä ovat nähtävissä osoitteessa www.pirkkalankalastus.net. Kuva: Pirkkalan kalastusalue

Lempäälän ja Tampereen välillä virtaavan Pyhäjärven vesistön kuhakannan luontaista uudistumista tuetaan kahden rauhoituspiirin avulla. Tavoitteena on, että perinteisesti maamme parhaimpiin kuuluvan kuhajärven saaliit pysyvät jatkossakin hyvinä ja luonnollinen lisääntymiskierto toimii kuten pitääkin.

Rauhoituspiireissä on kaikenlainen kalastus kiellettyä lukuun ottamatta kuoreen lippoamista. Kielto koskee myös yleiskalastusoikeuksia eli ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta.

Lempäälän Hahkalanvuolteen rauhoituspiiri laajeni alueellisesti ja ajallisesti vuoden 2016 alusta alkaen. Rauhoitusaika on vuosittain 1.1.–15.6. eli vajaat puoli vuotta. Näin ollen Hahkalan alueella myös jään päältä tapahtuva pilkintä on muun kalastuksen ohella kiellettyä. Rauhoituspiiri isoni entisestään huomattavasti vuolteen alapuolisella alueella. Syvimmät montut laivaväylän molemmin puolin jäävät nyt rauhoituspiirin sisään.

Kuhakannan lisääntymistä turvataan

– Pirkkalan kalastusalue perusti rauhoituspiirit kuhan lisääntymisen turvaamiseksi. Rauhoitettavat alueet ovat tärkeitä Pyhäjärven kuhan kutualueina ja toimenpiteellä estetään liiallinen, kannan luontaista uusiutumista vaarantava kuhankalastus, sanoo Pirkkalan kalastusalueen isännöitsijä Ismo Kolari.

Kalastusalue turvaa näiden hyvin pienialaisten kohteiden rauhoittamisella Pyhäjärven kuhakannan luonnonvaraisen lisääntymisen ilman, että kalastukselle aiheutuu isompaa haittaa.

– Rauhoituspiirien koko on vain noin parisen prosenttia Pyhäjärven pinta-alasta, joten suurin osa aluetta eli yllin kyllin hyvää kalavettä on eri kalastajaryhmien käytettävissä läpi vuoden. Myös rauhoituspiirien alueilla kalastus on mahdollista rauhoitusaikojen ulkopuolella.

Täsmäsäätelyä istutusten sijaan

Kalastusalueen voimassa olevaan käyttö- ja hoitosuunnitelmaan pohjautuva kuhakannan lisääntymisen turvaaminen on Kolarin mukaan vuoden alussa voimaan astuneen uuden kalastuslain hengen ja tavoitteiden mukainen toimenpide. Hyviä kalastettavia kantoja ylläpidetään näin istutusten sijaan järkevällä kalastuksen säätelyllä; varmistetaan, että emokaloja on riittävästi ja ne pääsevät myös kutemaan.

Hahkalanvuolteen rauhoituspiirin alueellinen laajentaminen ja aikarajoituksen ulottaminen talvikauteen nähtiin tarpeelliseksi, jotta kuhakannan lisääntymisolosuhteet voidaan riittävällä varmuudella turvata.

– Kalastajilta saatu palaute rauhoituspiirien uusista säännöistä on ollut pääasiassa erittäin myönteistä.

Rauhoituspiirit ovat voimassa uuden kalastuslain siirtymäsäännösten mukaisesti viisi vuotta eli vuosina 2016–20. Jatkoa harkitaan taas sen jälkeen.

Kartat rauhoituspiireistä ovat nähtävillä osoitteessa www.pikkalankalastus.net.  Rauhoituspiirit merkitään kyltein rannoille ja ainakin vuonna 2016 myös vesistöön.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?