Kesä tuo busseihin vyöhykehinnat

Joukkoliikenteen lippu-uudistus tuo uudet vyöhykkeet ja hinnat. Tarkempaa karttaa vyöhykerajoista ei vielä ole julkaistu.

Joukkoliikenteen lippu-uudistus tuo uudet vyöhykkeet ja hinnat. Tarkempaa karttaa vyöhykerajoista ei vielä ole julkaistu.

Tampereen seudun joukkoliikenne uudistuu 6. kesäkuuta niin, että muun muassa matkalippujen hintoihin ja lasten ikärajoihin on tulossa muutoksia.

Uudistus hyödyttää eniten esimerkiksi ympäristökunnissa asuvia nuoria, jotka ovat tähän asti maksaneet lipustaan aikuisen hinnan. Jatkossa 7-16-vuotiaat matkustavat edullisemmalla lastenlipulla, kun tähän asti lapsiksi on luettu vain alle 12-vuotiaat.

Tieto lämmittää etenkin niissä kuljulaisperheissä, joissa nuori käy Sääksjärvellä koulua, eikä hän ole oikeutettu kunnan ilmaiseen koulukuljetukseen. Nuoret maksavat nykyisellään vyöhykkeet ylittävistä matkoistaan saman verran kuin aikuiset. Hintaa koulumatkalle on tullut jopa 10 euroa päivässä.

Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita kertoo, että Tampereella on ollut jo pitkään nuorten ikäryhmä joukkoliikenteen hinnoittelussa. Vuonna 2010 ikäraja nostettiin 19-vuotiaista 24-vuotiaisiin, ja nyt tästä käytännöstä tehdään seudullinen.

– Perinteinen lasten yläikäraja on ollut 12 vuotta eli 11-vuotias on vielä lapsi. Ensi kesänä nostamme lasten ikärajaa niin, että vielä 16-vuotias on lapsi. Tämä ikäraja on valtakunnallisen joukkoliikenneuudistuksen myötä vakiintunut uudeksi lasten ikärajaksi useilla kaupunkiseuduilla, Periviita selvittää.

Myös pienten lasten vanhemmat ovat ilahtuneet tiedosta, että jatkossa rattaiden kanssa bussissa liikkuminen on Lempäälässäkin ilmaista.

Uudessa mallissa Tampereen seutu on jaettu kuuteen, A–F-kirjaimilla kuvattuun vyöhykkeeseen. Tampere on keskus, josta muut vyöhykkeet erkanevat syittäin kuin puun vuosirenkaat ikään.

Lippujen hinnat perustuvat kesäkuusta lähtien vyöhykkeiden määriin. Edullisin hinta sisältää kahden vyöhykkeen matkan, kallein kaikki kuusi vyöhykettä.

Esimerkiksi Lempäälän keskustasta Tampereen keskustaan on kolme vyöhykettä. Kuukausilippu maksaa aikuiselta jatkossa 69 euroa.

Tarkemmat lippuhinnat löytyvät joukkoliikenteen nettisivuilta, jonne on myöhemmin myös tulossa vyöhykerajat esittelevä sähköinen kartta.

– Tarkkaa vyöhykejakoja näyttävää karttaa meillä ei valitettavasti vielä ole. Julkaisemme sen heti, kun se valmistuu, vahvistaa Tampereen joukkoliikenteen viestintäsuunnittelija Hanne Tamminen.

Mika Periviidan mukaan esimerkiksi Kuljun kohdalla vyöhykeraja on samalla kohtaa kuin nykyinen maksuvyöhykkeen 1 ja 2 raja Kiillon kohdalla.

Uudistus tuo muutoksia lippuvalikoimaan, ja kesäkuussa 30 vuorokauden työmatkalippu, 90 ja 180 vuorokauden kausiliput, seutu- ja joustoseutuliput sekä sarjaliput poistuvat käytöstä.

Moni työmatkalainen on miettinyt, kuinka jatkossa käy Seutu+Vr -lipulle, jolla on voinut matkustaa myös junassa Lempäälän ja Tampereen välillä. Hanne Tamminen kertoo, ettei kyseistä lipputuotetta olla hylkäämässä.

– Seutu+VR -lipusta käydään vielä neuvotteluja VR:n kanssa, mutta tavoitteena on säilyttää lippu valikoimassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?