Kuljun Kartanolla ja Puistokatu 3:ssa otetaan jo vastaan. Kodin puhtaille ja kuiville muovipakkauksille tulee lisää keräyspisteitä vuoden 2016 aikana

Muovipakkausten kierrätys tehostuu

Kuljun Kartanon parkkipaikan ekopisteeseen on tuotu muovipakkausten kierrätyskontti. Kuva: Erkki Koivitso

Kuljun Kartanon parkkipaikan ekopisteeseen on tuotu muovipakkausten kierrätyskontti. Kuva: Erkki Koivisto

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy lisää kodin muovipakkausten keräystä ekopisteisiin vuoden 2016 aikana. Rinki-ekopisteverkostoon on tulossa kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille vähintään 1 850 keräyspistettä kautta Suomen. Lisäksi yhteensä 500 pisteessä kautta maan kerätään muovipakkauksia.

Lempäälässä kotitalouksien muovipakkauksia otetaan jo nyt vastaan kahdessa ekopisteessä Puistokatu 3:ssa ja Tampereentie 272:ssa (Kuljun Kartano).

Pirkanmaan Jätehuolto on aiemmin kerännyt kotitalouksien puhtaita muovipakkauksia yhteistyössä tuottajien kanssa kokeiluluonteisesti Tampereen seudulla.  Muovipakkauksia on voinut viedä kahdeksaan ekopisteeseen: Harjuntaustan Citymarketin ekopiste (Harjuntausta 7), Jankan ekopiste (Ristinarkuntie 20, Lielahden Prisman ekopiste (Turvesuonkatu 2), Linnainmaan Prisman ekopiste (Liikekatu 3), Tammelantorin ekopiste (Pinninkatu 23), Turtolan Citymarketin ekopiste (Sotilaankatu 11), Suinulan ekopiste (Riihenkorventie 7 Kangasala) ja Pirkkalan Citymarketin ekopiste (Palmrothintie 2 Pirkkala).

Pirkanmaan Jätehuollon toiminta-alueelle perustetaan  144 Rinki-ekopistettä, joissa 50:ssä vastaanotetaan myös muovipakkauksia.

– Tähän mennessä olemme saaneet 19 uutta pistettä auki eli kaikkiaan nyt on 27 muovipakkausten keräyspistettä auki Pirkanmaalla, sanoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Verkoston ylläpidosta vastaava Rinki päivittää pisteiden sijainnin osoitteeseen: www.kierratys.info. Rinki-ekopisteiden tarkat sijainnit julkaistaan palvelussa, kun kunkin pisteen toiminta alkaa.

Rinki-ekopisteverkosto avautui 1.1.2016

Vuodenvaihteessa vastuu pakkausjätteiden keräyksestä siirtyi Rinki Oy:lle. Tällä hetkellä Pirkanmaalla on yhteensä 124 Rinki-ekopistettä. Tämän vuoden alkaessa 11. tammikuuta Lempäälässä oli avoinna neljä Rinki-ekopistettä ja Vesilahdessa yksi.

Lempäälän Rinki-ekopisteet sijaitsevat Lempäälän keskustassa osoitteessa Puistokatu 3, Tampereentien varressa Siwan pihassa osoitteessa Lähdetie 2, Kuljussa K-Supermarket Kuljun Kartanolla osoitteessa Tampereentie 272 ja Sääksjärvellä osoitteessa Pitkäahteentie 2. Vesilahdessa Rinki-ekopiste on avoinna K-Market Vesilahden pihassa osoitteessa Kesontie 2.

– Rinki-ekopisteverkoston keräyspisteitä perustetaan sitä mukaa, kun saamme kiinteistön ja maanomistajien suostumuksen sekä kunnilta toimenpideluvat. Koko verkoston pitäisi olla kesällä valmis. Lempäälään ja Vesilahteen on suunnitteilla yhdet pisteet lisää ja ne perustetaan, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa, Juha-Heikki Tanskanen sanoo.

Likaantuneet muovit ja muut kodin muovit laitetaan sekajätteeseen, josta ne päätyvät energiaksi. Sekajäte ei enää päädy Pirkanmaalla kaatopaikalle, vaan jätteestä tehdään lämpöä ja sähköä Tammervoiman hyötyvoimalassa.

Keräyksestä vastaavat tuottajat. Toimintansa aloittaneen kaupan ja teollisuuden Rinki-ekopisteverkoston Rinki-ekopisteitä on ympäri Suomen jo yli 1 400. Pakkausjätteen keräyspisteitä avataan vaiheittain lisää, kunnes kaikki asetuksen mukaiset 1850 pistettä ovat valmiit heinäkuun loppuun mennessä.

Muovipakkauksia vastaanottavia pisteitä on avoinna vasta reilut 50. Tammikuun aikana muovipakkausten keräysastioita toimitetaan keräyspisteisiin ja niiden määrä kasvaa yli sataan. Kaikki noin 500 muovipakkausten keräyspistettä ovat käytössä muun verkoston kanssa heinäkuun loppuun mennessä.

Monilla paikkakunnilla kunnan vanhoja olemassa olevia keräyspisteitä on muuttunut Rinki-ekopisteiksi. Niitä täydennetään uusilla keräyssäiliöillä niin, että kaikissa Rinki-ekopisteissä on vähintään lasi- ja kartonkipakkausten sekä metallin keräyssäiliöt. Useissa on myös muovipakkausten keräyssäiliö. Useissa Rinki-ekopisteissä on mahdollisuus palauttaa myös keräyspaperia ja tekstiiliä.

– Valitettavasti kaikkia pakkausasetuksen edellyttämiä 1 850 keräyspistettä ei lyhyestä, alle 18 kuukauden valmisteluajasta johtuen saatu valmiiksi heti vuodenvaihteeksi, Tanskanen kertoo.

–Meidän tuottajien lisäksi verkostoa ovat rakentaneet kanssamme kunnat ja niiden 35 jätelaitosta sekä yksityiset.

Suomi on onnistunut pakkausten kierrätyksessä hyvin. Yli puolet pakkauksista kierrätetään jo nyt. Muun muassa kartongin, lasin ja metallin kierrätystulokset ovat useita vuosia ylittäneet Suomessa ja EU:ssa asetetut tavoitteet, ja myös muovipakkausten kierrätystavoitteet on saavutettu. Kesällä 2014 voimaan tullut pakkausasetus lisäsi pakkausjätteiden kierrätystavoitteita vuosille 2016 ja 2020.

 

Muovipakkausten lajitteluohje

Saa laittaa

• Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset.

• Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset.

• Muovipullot, -kanisterit, ja -purkit – mieluiten litistettynä.

• Muovikassit, -pussit ja -kääreet.

 

Ei saa laittaa

• Sekajätettä.

• PVC-pakkauksia.

• Muita muovituotteita tai yritysten muovipakkauksia.

 

Muista

• Palauta kotitalouden muovipakkaukset tyhjinä, puhtaina ja kuivina.

• Vie vaarallisten aineiden jäämiä tai painetta sisältävät pakkaukset (esim. maalit, kemikaalit, lääkkeet, hiuslakka) paikkakuntasi vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?