Perinteistä hiihtovauhtia Kaupissa ja Hakkarissa

Valtteri Niskanen voitti Kaupissa nuorten 11,6 km. Kuva: Antero Korhonen

Valtteri Niskanen voitti Kaupissa nuorten 11,6 km. Kuva: Antero Korhonen

Hiihtäjät kiittelivät pakkasten väistymistä viikonvaihteessa. Lunta tosin on vähän kunnon latujen tekemiseksi, mutta pääsee auttavasti suksimaan. Kilpahiihtäjät riemuitsivat täysillä lauantaina Tampereen Kaupin ja sunnuntaina Lempäälän Hakkarin tykkilumiladuilla.

Tampereen Pyrinnön kansalliset FIS- eli luokittelukisat vetivät yli 300 osallistujaa. LeKi-hiihdosta oli parikymmentä kilpailijaa. Perinteisen hiihtotavan kilpailut käytiin 2,9 kilometrin ladulla. Pitempiä latuja ei ole vielä virallisessa käytössä. Kaksi suoritusta nousi kisalaisittain yli muiden: Valtteri Niskanen voitti sarjan M20 ja Jani Keto pudotti apinan olkapäältään hiihtämällä ongelmitta yleisen sarjan kilpailun. Molemmilla oli matkana 11,6 kilometriä. Neljä vuotta vanhempana Jani veti Valtteriin 20 sekunnin eron.

Oona Kaikkonen, N12, puski Kaupissa ladulle sähäkästi. Kuva: Antero Korhonen

Oona Kaikkonen, N12, puski Kaupissa ladulle sähäkästi. Kuva: Antero Korhonen

Niskasen taakse jäi mm. mitalisti viime talven SM -hiihdoista. Janin sarjassa hiihti maaliin 37, joista Jani 19. Sijoitusta mies piti sivuseikkana, pääasia oli varmentaa kunto- ja terveystilanne. Viikkoa aiemmin hän oli joutunut yllättäen keskeyttämään Vantaalla Suomen cupin viestin aloitusosuudella. ”Kidukset” alkoivat kipristellä parinkymmenen asteen pakkasessa.

LeKi:n junioreista palkinnoille hiihtivät Aapeli Karislahti (sarja 8v) sekä Hetta (12) ja Hilla (16) Niemelä. ”Kymppisakkiin” ylsi moni.

HS-latua kehuttiin

Ensi talven Hopeasompafinaalien esikisat Hakkarissa olivat pari päivää aiemmin valmistuneen uuden perusradan koekäyttö. Uutuutena on puolen kilometrin lisälenkki kesällä talkoillun ja urakoidun hiihtomaan vieressä. Ylin kohta on vesitornimäen tasossa. Kahden kilometrin kilparadan toinen kääntöpiste oli vesitornilla.

Osallistujat ja huoltajat kehuivat radan profiilia eli maastoa. Ladun kuntoakin kiiteltiin. Mahdolliset loskakelit eivät sitä hetkessä sulata,  joten Lempäälässä säilynee ilman lumisadettakin hyvä hiihtomahdollisuus.  Sääksjärven avoimeen ratavarteen on kolavoimin tehty hyvä latu luonnonlumesta ja käyttäjiä riittää.

LeKi:n hopeasompaikäisistä moni ylsi kotikisoissa palkinnoille ja muutama sanoi tehneensä talven toistaiseksi parhaan hiihtonsa. Kärkisijoja:

N12 Hetta Niemelä 2. ja Ella Noora Haapalehto 5., M13 Leevi Lampén 1. ja Samuli Jalonen 4., M14 Samuel Suoniemi 4., M15 Joonas Nieminen 4., M16 Eetu Tolvanen 3. Nuorimmatkin kunnostautuivat.

Samuel Suoniemi, M14, edessään neljä kilpakilometriä. Kuva: Antero Korhonen

Samuel Suoniemi, M14, edessään neljä kilpakilometriä. Kuva: Antero Korhonen

Tähtäimet SM-hiihtoihin

Hopeasompasarjojen lisäksi Hakkarissa oli myös kansallisia kilpasarjoja. N18 Henna Mettalo oli lupaavasti 3. Naisista Ida Niskanen sivakoi toiseksi. Valtteri Niskanen ja Jani Keto uusivat Hakkarin kympillä edellispäivän kilpailunsa. Nyt Jani voitti enää 5 sekunnilla, mutta oli tyytyväinen toisenkin apinan tiputtua olalta.

Valtterin tähtäin on helmikuun alussa nuorten SM-kilpailut, Jani hiihtää ensi viikonvaihteessa Imatran SM-kisoissa henkilökohtaisia matkoja ja viestin.

 

Teksti: Antero Korhonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?