Työntekijöitä kuultiin organisaatiouudistuksessa, ja niin koheni työhyvinvointi ja tiedonkulku Lempäälän kotihoidossa palkitsemisen arvoisesti

Kotihoidossa on vetovoimaa

Kotihoidon esimies Pauliina Alén sai lokakuussa ilmoituksen Mielekäs-palkinnosta. –Olin häkeltynyt ja onnellinen työyhteisön puolesta. Se on iso tunnustus. Kuva: Katariina Rannaste

Kotihoidon esimies Pauliina Alén sai lokakuussa ilmoituksen Mielekäs-palkinnosta. –Olin häkeltynyt ja onnellinen työyhteisön puolesta. Se on iso tunnustus. Kuva: Katariina Rannaste

– Muualla kotipalvelu ja kotisairaanhoito olivat jo yhdistyneet, kun me lähdimme jälkijunassa liikkeelle, kuvaa Lempäälän kotihoidon esimies Pauliina Alén parin vuoden takaista tilannetta.

Työryhmä ryhtyi suunnittelemaan Lempäälän kotipalvelun ja kotisairaanhoidon yhdistävää organisaatiouudistusta, ja se päätettiin tehdä henkilöstöä kuunnellen.

– Henkilöstölle tiedottaminen oli tärkeää. Mitä avoimempia olemme, sitä paremmin muutos voidaan viedä perille. Järjestimme säännöllisiä tapaamisia ja kehityskeskusteluja, Alén kertoo.

Työntekijöiden osallistaminen poiki kotihoidolle sittemmin tittelin yhtenä Suomen vetovoimaisista sosiaali- ja terveysalan työpaikoista. Lempäälän kotihoito palkittiin joulukuun 7. päivä sosiaali- ja terveysministeriön Mielekäs-ohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on saada alalle tulevaisuudessakin uutta väkeä ja samalla tukea nykyisten työntekijöiden työssä jaksamista.

Kotipalvelun ja kotisairaanhoidon yhdistyminen tapahtui vuoden 2015 alusta, iolloin kotihoito jaettiin pohjoiseen, keskiseen ja eteläiseen tiimiin. Henkilöstö sai vaikuttaa aluejakoon.

–Aiemmin keskinen alue käsitti alueen Tikinmaalta Lastusiin ja aina Säijään asti. Henkilöstö esitti toiveensa, ja nyt keskiselle tiimille kuuluu Säijä ja Nurmi ja eteläinen alue käsittää Marjamäen ja Lastusen, Alén kuvaa.

– Sairaanhoitajat saivat itse vaikuttaa myös siihen, mihin tiimiin he menivät.

Samalla muodostettiin neljäs tiimi, resurssipooli, jonka avulla työntekijöitä voidaan kohdentaa oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Työtä on tasattu tiimien ja henkilöstön kesken, kun aiemmin asiakaskäynnit saattoivat kasaantua yhdelle henkilölle.

– Hyvinvointi ja tiedonkulku on parantunut, Pauliina Alén toteaa.

– Lähihoitajan käynti voidaan tarvittaessa korvata sairaanhoitajan käynnillä vaikka haavanhoidon arvioinnissa. Keskinäinen jousto on lisääntynyt, jolloin asiakkaita voidaan hoitaa paremmin.

Tiettyjä asioita on Alénin mukaan jo saatu kuntoon, mutta paljon on tekemättäkin.

– Matka on pitkä siihen, millaisia haluamme olla.

– Meillä on tarvetta kehittää omaishoitajuutta ja saattohoitoa, jossa on sisäisesti tehostamisen varaa ja siinä miten annamme asiakkaille aikaamme. Tänä vuonna on tarkoitus miettiä näitä asioita.

– Kotihoito on kasvava osa Lempäälän toimintaa, ja suuntana on, että ihmiset pyritään mahdollisimman paljon hoitamaan kotiin. Uusia asiakkaita tulee ja nykyisten kunto heikkenee.

 

 

Mikä Mielekäs?

Mielekäs on sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2013 alulle panema valtakunnallinen ohjelma sosiaali- ja terveysalan vetovoimaisuuden lisäämiseksi. Ohjelmaa koordinoi Työterveyslaitos.

Tunnustuksia vetovoimaisille sote-alan työpaikoille on myönnetty kaksi kertaa. Viime joulukuussa kunniakirjat myönnettiin 27 työpaikalle.

Lempäälän kotihoidon puolesta tunnustuksen vastaanottivat Helsingissä esimies Pauliina Alén, lähihoitaja Anniina Lehti ja sairaanhoitaja Tuula Latvala.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?