Lempääläläisravurin viimeisin näyttö tuli maanantaina Killeriltä

Backspin on lupaavassa vauhdissa

Edellytyksiä huipuksi. Kuva: Katariina Rannaste

Edellytyksiä huipuksi. Kuva: Katariina Rannaste

Backspin on paitsi golftermi, myös lupaavan ravitulokkaan nimi. Lempääläläisten Linda ja Hannu Isotalon lämminveritamma on jo juossut maan isoimmilla ravikentillä. Ohjastajana toimii yksi Suomen tunnetuimmista raviohjastajista, Antti Teivainen.

– Viimeisin voitto tuli maanantaina Jyväskylän Killeriltä. Backspin oli ykkössuosikki, Linda vahvistaa.

– Viime keskiviikkona se paransi omaa ennätystään puoli sekuntia. Se on hyvä suoritus talviradalla, hän mainitsee.

Keväällä 2012 syntynyt Backspin on Isotalojen ensimmäinen oma kasvatti. Reilu vuosi sitten se ravasi Jyväskylässä ensimmäisen kisansa. Nyt takana on 16 ajettua starttia, ja sijoituksia kolmen parhaan joukossa on useampia. Voittoja on tullut neljä.

Backspinillä on suvullisesti edellytyksiä huipuksi. Sen isä Le Monteil on tämän hetken kuuma nimi Suomen siitosorimarkkinoilla.

– Emä, Holiday En, on Harrisburgin huutokaupan kautta tuotu Suomeen 2000-luvun alkupuolella. Se ei koskaan päässyt näyttämään kykyjään, mutta emän veli on tienannut kisoissa yli miljoona dollaria, pariskunta selvittää.

Golf-kentällä varttunut

Suomeksi käännettynä backspin tarkoittaa takakierrettä. Nimi hevoselle löytyi golfpuolelta, sillä Hannu Isotalo työskentelee kesäisin Hiisigolfin kenttämestarina. Hänen synnyinkotinsa on Vaihmalassa golf-kentän viereisellä tilalla, jonka vanhassa navetassa Backspin pari ensimmäistä kuukauttaan varttui.

– Backspin syntyi suurin piirtein golf-kentälle ja otti ensimmäiset jaloittelunsa golf-kentän laitamilla, Hannu kertoo.

Tätä nykyä tamman koti on Lindan ja Hannun pyörittämällä Koivistonjärven ravi- ja ratsutallilla. Tallin nimi tulee järvestä, joka tilan peltojen paikalla noin sata vuotta sitten sijaitsi.

– Tämä on vanhaa järven pohjaa. Sotien jälkeen paikalla tehtiin viimeisiä ojituksia, Hannu kertoo.

Vuonna 2011 pariskunta ryhtyi rakentamaan taloa ja seuraavana vuonna tallia. Kesällä 2012 Backspin pääsi omalle laitumelle.

Tällä hetkellä tallissa on 12 hevosta ja ponia. Niistä kolme on Isotalojen omia, loput vieraita. Majaa siellä pitää toinenkin Isotalojen lupaus, 5-vuotias tamma Larvan Hertta, joka on ottanut kaksi ravivoittoa.

– Ravipuolta ajatellen tallin sijainti on hyvä. Tärkeimmät raviradat ovat vain muutaman tunnin ajomatkan päässä. Olemme optimaalisella paikalla.

– Lempäälässä tosin on haastava treenata. Ajopaikat täytyy erikseen rakentaa, koska sopivia maastoja ei ole. Olemme itse rakentaneet kilometrin hiittisuoran, hiekkapohjaisen treenisuoran, kaksikko toteaa.

3-vuotiaan Antin ensimmäisiä sanoja olivat kuulema "isi" ja "Pinna".  Backspin tunnetaan lempinimellä Pinna. Kuva: Katariina Rannaste

3-vuotiaan Antin ensimmäisiä sanoja olivat kuulema ”isi” ja ”Pinna”. Backspin tunnetaan lempinimellä Pinna. Kuva: Katariina Rannaste

Huippuvuodet vasta edessä

Backspinillä on keskimäärin kahdesta kolmeen starttia kuussa, mutta kisoihin mennään Linda ja Hannu Isotalon mukaan hevosen ehdoilla. Starttien myötä se toisaalta kehittyy.

– Syksyllä on Villimiehen tammakilpailut, joihin meillä on pieni haave päästä. Kasvattajakruunu-kilpailu on toinen mahdollinen tuolle ikäluokalle, Linda kertoo.

– Viime kesänä Backspin vielä kasvoi, nyt se alkaa olla mitoissaan, Hannu toteaa.

Ranskalais-amerikkalaista sukua olevan Backspinin huippuvuosien odotetaan olevan vasta edessä, koska ranskalaissukuiset hevoset kehittyvät yleensä hitaasti.

– Mutta kyllähän yleensä jo varsasta näkee, jos luonne, fysiikka ja lähtönopeus ovat hyviä, pari toteaa.

– Alusta asti Backspinistä on juoksijaa haaveiltu, suku valittiin tähän tarkoitukseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?