Lempostupa-myrsky vesilasissa

lempostupa2Kunnan tilinpäätökset viimeisimpinä vuosina ovat olleet roimasti miinuksella: vuonna 2014 yli neljä miljoonaa euroa ja vuonna 2015 jo yli viisi miljoonaa euroa. Vuodelle 2016 lähdettäessä säästökuuri oli edessä ja jatkuu tuleviin vuosiin. Se on tiennyt paineita toimintatapojen muuttamiseen sekä suurempien ja pienempien kustannusten karsimiseen.

Talousarviokäsittelyssä esitettiin Sääksjärven ns. JOPO-luokan lakkauttamista. Päättäjät halusivat kuitenkin tukea nuoria, jotta heillä olisi mahdollisuus uudenlaisessa oppimisympäristössä, työ-/koulutoiminnan kautta, nostaa arvosanojaan ja näin mahdollistaa itselleen parempi pääsy ammattikoulutukseen. Mistä toimintaan rahat, kysyttiin. Esiin nousi mm. kunnan ulkopuolisilta vuokraamien toimitilojen maksullisuus käyttäjille.

Virkamiehet ovat neuvotteluissaan laventaneet ajatusta niin, että käyttömaksun vaihtoehdoksi on tarjottu  kunnan omien tilojen käyttöä, jolloin vuokraraha säästyisi.  Näitä tiloja ovat olleet Pesäpuun neuvottelutila keittiöineen, teknisen toimen kokoustilat keittiöineen ja AV-laitteineen sekä kanavan varrella oleva ns. sininen talo. Nämä siis edelleen käyttäjille ilmaisena käyttönä. Näistä kaikista vaihtoehdoista odotetaan seniorineuvoston vastausta. Näin minä olen asian ymmärtänyt.

Itse aktiivina eläkeläisjärjestön jäsenenä tiedän, että kunta myöntää eläkeläisjärjestöille vuosiavustusta 500–600 euroa vuodess,  kuntoutusrahaa jaettavaksi jäsenmäärän suhteessa järjestöjen jäsenille sekä Lempostuvan (vuosivuokra 17 000 euroa +sähkö, vesi, siivous). Olisiko tässä tilanteessa ajateltavissa vastaantuloa? Tilojen käytössä takaisin parempaan päästään sitten kun Lempäälä-talo aloittaa toimintansa.

Itse olen Pesäpuun tai teknisen toimen kokoustilojen kannalla. Vaikka ne neliöiltään vähän pienemmät ovatkin kuin nykyiset tilat, uskon, että jaksaisimme muutaman vuoden kestää, kun muistamme, että näin toimien olemme antamassa tukemme nuorille, jotta he voisivat päästä elämässään turvallisemmin eteenpäin.  Meiltä ei katoaisi kuin neliöitä.

Lempostuvassa kokoontuu toimintaryhmiä, jotka vertaisohjauksen kautta antavat kunnalle tukeaan ja apuaan ns. ennaltaehkäisevän työn saralla. Kunta varmasti arvostaa toimintaa ja pyrkii sitä tukemaan, mutta keinoja pitää nyt yhdessä miettiä kaikkien toimijoiden tilanteet ymmärtäen.

Kyllä ratkaisut löytyvät. Eiväthän asiamme vieläkään ole Lempäälässä huonosti.

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

Eläkeliiton jäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?