Hämeen Viesti jouduttu perumaan

Hämeen Viestiä ei kyetä järjestämään ensi sunnuntaina Valkeakosken Korkeakankaalla.  Latua lähtö- ja maalialueineen ei ole riittämiin vauhdikkaan maakuntaviestin läpi viemiseen.

Kilpailu jouduttiin jo siirtämään perinteisestä ajankohdastaan loppiaisesta ensi sunnuntaiksi. Nyt Hämeen hiihto ry ja Valkeakosken Haka katsastavat sääennusteita, josko arvokilpailu voitaisiin kuitenkin talven lopulla asiallisesti järjestää. Vuodesta 1945 lähtien hiihdettyä maakuntaviestiä ei ole koskaan peruttu, mutta muutamana talvena jouduttu siirtämään.

Jos vaikka lopputalvella olisikin otolliset viestiolot, niin vaikeutena olisi joukkueitten kokoaminen sekä viestin mahduttaminen piirin ja maan tiiviiseen kilpailukalenteriin. Kussakin joukkueessa on kahdeksan hiihtäjää. Osalla heistä on kisoja ulkomaita myöten, on työ- ja opiskeluesteitä,  perhemenoja, terveyspulmia… joukkueitten kokoaminen on sitkeää palapeliä.

Lempäälän Kisa oli ilmoittanut Hämeen Viestiin kolme joukkuetta, siis jo nimettyinä 24 hiihtäjää. Lisäksi oli ilmoitettu kaksi joukkuetta 12-vuotiaitten pikaviestiin, yhteensä neljä tyttöä ja neljä poikaa.

Mikä Hämeen Viesti?

Hämeen Viesti on yksi Hiihtoliiton ohjelmaan kuuluvista maakuntaviesteistä. Hiihtoliitossa on 18 piiriä, joista kullakin on oma maakuntaviestinsä. Kilpailupäiväksi on vakiintunut Loppiainen eli 6.1., jonka liitto ja piirit on pitänyt vapaana muista kilpailuista.

Tänä talvena Hämeen Viesti jouduttiin sääolojen takia siirtämään järjestettäväksi Valkeakoskella 14.2. Tällä hetkellä vähäiset ladut eivät kuitenkaan riitä vauhdikkaan viestin järjestämiseen, joten tilanne on punnittavana monessa muussakin kuin sääpuntarissa.

Hämeen Viestiä on hiihdetty vuodesta 1945 alkaen. Sitä on jouduttu silloin tällöin siirtämään pakkasen tai lumettomuuden takia, mutta ei ole kertaakaan jätetty hiihtämättä.

– Kyse on arvokilpailusta ja hämäläishiihdon ykköstapahtumasta, sanoo Hämeen hiihto ry:n puheenjohtaja ja LeKi:n hiihtopomo Esa Virtanen. – Sama tilanne on myös muissa hiihtopiireissä. Maakuntaviesti mittaa yhä seurojen tason myös toiminnallisesti.  Menestys yksilölajissakin edellyttää monipuolista seuratoimintaa ja kilpailuruljanssi tarvitsee toimivan seuraorganisaation.

– Hämeen Viestin osuuksien määrä on pysynyt pitkään samana eli 8:na, mutta osuuksia on lyhennetty rutkasti. Näin siksi, että hienoon viestiin rohjettaisiin osallistua, vaikka joka osuudelle ei seurasta löytyisikään ”ykköstykkiä” ja nuoret voisivat paikata aukkoja vanhemmissa.  Hämeen Viestissä yksilölajin urheilijat voivat toimia joukkueina.

LeKi:llä on Hämeen Viestissä nousuvoittoinen historia: vuonna 2002 ensimmäisen kerran kärkikahinoihin neljänneksi, seuraavina vuosina sijoille 4-6,  vuosina 2012-13 hopealla,  vuonna 2014 pronssilla, viime kerralla 4. Noina vuosina myös kakkosjoukkueet ovat sijoittuneet mukavasti. Hakkarin kotiviestissä 2012 oli kolme kisalaisjoukkuetta kuten nytkin.

 

Teksti: Antero Korhonen

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?