Hiihto-Helmikuussa availlaan latulaatikoita

Sääksjärven koulun eskarilaiset osallistuvat innolla Hiihto-Helmikuuhun. Maanantairyhmää opastamassa esiopettaja Minna Nikunoja. Kuva: Antero Korhonen

Sääksjärven koulun eskarilaiset osallistuvat innolla Hiihto-Helmikuuhun. Maanantairyhmää opastamassa esiopettaja Minna Nikunoja. Kuva: Antero Korhonen

Lempäälän ja Vesilahden Hiihto-Helmikuu on sujunut kohtalaisesti kelien ja säiden mukaan ja parempaa odotellen.  Liikennöitävillä laduilla on kuitenkin ollut paljon enemmän hiihtäjiä kuin mitä keskustataajamien maisemasta voisi päätellä.

Lumen vähyys on hiihtohaluisten lisäksi harmittanut myös laduntekijöitä.  Vapaan hiihtoon lumen paksuus monilla reiteillä jo riittää, mutta perinteisen latuja on osin jäätyneeseen joskin lumen valkaisemaan patjaan kovin vaikea tehdä. Esimerkiksi Sääksjärveltä Rantalaan on jo asiallinen vapaan hiihdon baana, mutta perinteisen latua vain osittain.

Latumestari Raimo Urvanta tutki maanantaina tarkkaan Hakkarin urheilukentän lumipatjaa: pohjoispäässä riittävästi lunta perinteisenkin ladun ajamiseksi mutta eteläpäässä nipinnapin.

– Kosteaan lumeen kunnon ladun tekeminen on ylimalkaan vaikeaa. Tiistaiaamuksi on luvassa pikkupakkanen, joten perinteisen latujen teko tässä urheilukentällä ja esimerkiksi Sääksjärven ratavarren lenkillä siirtynee sinne.

Kouluilla on menossa hiihtojakso. Loskakeleistä huolimatta nuoriso on viettänyt liikuntatunteja suksin. Lempäälän lukiolaisryhmiä on käynyt Hakkarissa. Liikkuvaksi kouluksi julistautunut Moisio on pontevasti mukana Hiihto-Helmikuussa samoin kuin esimerkiksi Sääksjärven eskari.

– Valtakunnallinen erikoisuus Hiihto-Helmikuu pyörii nyt kolmatta kertaa. Kampanjan ”isän” Antero Korhosen mielestä tarkoitus on ainakin osin toteutunut: laduilla näkee paljon eri ikäisiä suksijoita ja on huomiotu hiihdon ja latujen kansalaishyödyt.

– Vain osa hiihtäjistä tietää kampanjan. Hiihtäjä voi mennä kymmeniä kertoja punaisen laatikon ja julisteen ohi pysähtymättä. Voi jopa katsoa laatikon kansitekstejä, mutta ei avaa ja ota suorituskorttia. Varovaisuutta? Suorituskortin voi tulostaa myös sähköisesti LeKi:n kotisivulta.

– Kuitenkin kaikki, joiden kanssa pysähtyy kampanjasta sanalle, innostuvat kiitellen ja lupaavat osallistua. Niin sekin sääksjärveläismies, joka arveli punaisen laatikon sisältävän jotain LeKi:n omaa asiaa.  LeKi kyllä pyörittää, mutta kaikille. Viisi hiihtokertaa helmikuussa kertyy helposti, ja kortin palauttamalla pääsee arvontaan, Korhonen sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?