Lempäälän nuorisoseura tarttuu 90-vuotta täyttävän Nobel-kirjailijan teokseen ennakkoluulottomasti

Yhteiskuntakritiikkiä tarjoiltuna hulvattomassa paketissa

Rahat ovat lopussa ja työpaikka menee alta. Häävisti eivät ole Antonian, Giovannin, Margheritan ja Luigin asiat. Niskaan hengittävät niin vuokranantaja kuin yli-innokas karabinieeri. Ikävän ajankohtaisista aiheista huolimatta Lempäälän Nuorisoseurantalolla hohotellaan, hihitellään ja nauretaan muuten vain äänen viisikon käsittämättömille toilailuille ja mitä mielikuvituksekkaimmille juonenkäänteille.

Kirjallisuuden Nobelin palkinnon voittaja Dario Fo täyttää ensi kuussa 90-vuotta. Lempäälän nuorisoseuran ohjelmiston uusimpana esityksenä on hänen kirjoittamansa näytelmä Näillä palkoilla ei makseta. Jo vuonna 1974 tehty näytelmä on edelleen ajankohtainen ja Dario Fon kärkkäät mielipiteet istuvat nykypäiväänkin.

Näytelmän ohjaajalle Heidi Lakaniemelle Lempäälä ja nuorisoseura ovat jo ennestään tuttuja. Hän on aiemmin ohjannut Lempäälän nuorisoseuralle komedian Hyvää syntymäpäivää, Vivian ja vetänyt Lempäälässä lasten teatterikerhoa.

Heidi Lakaniemen mukaan Näillä palkoilla ei makseta sopii hyvin esitettäväksi nuorisoseuran teatterille. Näytelmän vuonna 2012 valmistunut uusi suomennos on tuonut sen jo valmiiksi nykyaikaan eikä muutoksia ollut tarpeen tehdä.

– On nimenomaan ajateltu, että näytelmä sijoittuu tähän päivään, Heidi Lakaniemi kertoo.

Näytelmää on harjoiteltu hyvässä hengessä ja ilon kautta viime elokuusta asti.

– Kommelluksiakin sattui. Lokakuussa viikonloppuharjoituksissa yhden näyttelijän käsi meni sijoiltaan ja siitä parin viikon kuluttua vaihtui yksi näyttelijöistä. Välillä jännitti loppuuko aika kesken, mutta hauskaa meillä on ollut eikä tätä ole tehty hampaat irvessä.

Suurimmaksi haasteeksi hän mainitsee kokonaisuuden rakentamisen toimivaksi, koska näytelmässä on paljon liikkumisia paikasta toiseen.

– Hyvän valotiimin ja pienten juttujen avulla saimme rakennettua tapahtumapaikkoja. Valotiimi on sama kuin Elinan surma -näytelmässä ja se teki molemmissa loistavaa työtä.

Aina ei ole itsestäänselvää, että ohjaaja on lopputulokseen ja työhönsä tyytyväinen.

– Yleensä saadaan aikaan hieno esitys, mutta joskus olen ohjaajana ajatellut olisinko voinut tehdä jotakin lisää. Tälle esitykselle annoin mielestäni kaikkeni ja olen itse lopputulokseen tyytyväinen, Heidi Lakamäki toteaa.

Naurunremakka kertoo oleellisen

Dario Fo on satiirin mestari ja yhteiskuntakriittinen kirjoittaja. Näillä palkoilla ei makseta -näytelmän taustalla kuplivat työttömyys ja rahahuolet sekä oman moraalin venyminen epätoivoisessa tilanteessa. Siitä huolimatta näytelmä on pääosin kepeä ja hauskaa katsottavaa.

Näytelmä on nousukiidossa aina ensimmäisen puoliajan loppuun. Naurunremakat seuraavat toistaan, kun yleisölle tarjoillaan mitä mielikuvituksellisimpia juonenkäänteitä. Kaikki alkaa kaupassa kapinahenkeen tempautuneen Antonian (Sari Laihovuori) tarpeesta piilottaa maksamatta jääneet elintarvikkeet mieheltään Giovannilta (Jukka Saarela). Siinä hötäkässä tulee Margherita (Jessica Leino) riisipusseista ja pastapakkauksista raskaaksi. Raskaana olevia naisia alkaa pian näkyä lisääkin, mikä saa karabinieerin (Petter Liikanen) epäluuloiseksi.

Hämmentynyt aviomies Luigi (Vesa Aalto) lähtee ystävänsä Giovannin kanssa etsimään sairaaloista synnyttävää vaimoaan ja kaksikko päätyy puntaroimaan omaakin rehellisyyttään.

Toinen puoliaika jättää paikoin varjoonsa sekä Kauniiden ja Rohkeiden että Salattujen Elämien juonenkäänteet. Meno on kuin scifisarjasta, mutta kohtaukset on onnistuttu sovittamaan kokonaisuuteen yllättävän hyvin. Ensimmäisen puoliajan veroista naruun ilotulitusta ei kuitenkaan enää toisella puolella nähdä.

Yllätyksellisyys on näytelmän ehdoton valtti, joka pitää otteessaan. Lopussa lisääntyvä yhteiskuntakritiikki ja suoranainen valistus jättävät päällimmäiseksi ristiriitaiset tunnelmat.

Sari Lahovuoren Antonian eloisat otteet viittaavat selkeästi Italiaan, joka on näytelmän tapahtumapaikkana. Antonian ja Giovannin keskinäinen kemia toimii ja pariskunnan yhteiset kohtaukset ovat hulvattomia. Saarelan heittäytymistä ja koomikonkykyjä tuskin voi riittävästi kehua, ne pitää itse kokea. Kaikki näyttelijät suoriutuvat rooleistaan kunnialla ja jokaisella on omat loiston hetkensä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?