Hyvyyden voiman ihmeellinen suoja

Otsikko tuo väistämättä mieleen virsikirjamme tutun virren 600 sävelen ja sanat, jotka pohjautuvat saksalaisen papin ja teologin, Dietrich Bonhoefferin, berliiniläisestä vankilasta vuonna 1944 omaisilleen kirjoittamaan joulutervehdykseen. Bonhoefferin osallistuminen natsismin vastaiseen vastarintaliikkeeseen johti hänen teloittamiseensa 39-vuotiaana Flossenbürgin keskitysleirissä 9.4.1945.

Vaikka virren tekstin syntytarina on traaginen, sanat heijastavat sen kirjoittajan suurta luottamusta Jumalaan ja Hänen läsnäoloonsa vaikeinakin hetkinä. Anna-Maija Raittilan suomentamasta virrestä on muodostunut seurakunnissamme toivon, rohkaisun ja lohdutuksen virsi, jota on yhtäältä laulettu toivorikkaasti uuden vuoden kynnyksellä ja toisaalta lohtua hakien elämän koettelemusten hetkien ja katastrofien keskellä. Virren säkeet muistuttavat meitä siitä, että antaisimme epävarmuuden ja pimeydenkin keskellä toivon kynttilän liekin lepattaa sydämissämme ja luottaisimme siihen, että Hyvyyden voiman, Taivaallisen Isän, läsnäolo ja suoja ”piirittää meitä, kuinka käyneekin”.

Maailmassamme on jatkuvaa rauhattomuutta. Miten vaikeaa onkaan oppia menneisyydestä ja kansojen historiasta? Miljoonat ihmiset elävät sodan tai sodan uhan, terrorismin, väkivallan ja katastrofien keskellä. Ahdistus ja pelko ovat jokapäiväistä. Pakolaisvirrat vyöryvät rajojen yli ja haastavat kansoja ottamaan yhteisöllistä vastuuta.

”Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käsiin elämämme. Hän itse meille rauhan valmistaa.

Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa, tyyneksi, lämpimäksi liekki luo. Valaiset pimeän, voit pelot poistaa. Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo.

Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman, niin että uuden virren sävelillä kuulemme kansasi jo laulavan.”

Bonhoefferin sanoma on tänään yhtä ajankohtainen kuin runsas 70 vuotta sitten. Hänen esimerkkinsä rohkaisee uskoon, rukoukseen ja toimintaan Jumalan valtakunnan hyväksi. Siellä, missä on pimeää, tarvitaan valoa. Vihan keskelle tarvitaan rakkauden sanomaa ja sen välittämiseen meidät kaikki on kutsuttu. ”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan olemme kaikki hiljaa kätketyt.” Jumalan rakkauden voimalla hyvä voi kasvaa suuremmaksi kuin mikään muu voima täällä maailmassa.

Anneli Kesola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?