Yritys, yhdistys tai yksityinen, tarjoa nuorelle eka kesätyöpaikka!

Kesätöihin Saksaan, Suomeen vai sulle?

Taina Nokelainen ja Sari Juuti kannustavat yrityksiä ja yhdistyksiä tarjoamaan nuorelle ekan kesätyöpaikan. Kuva: Katariina Onnela

Taina Nokelainen ja Sari Juuti kannustavat yrityksiä ja yhdistyksiä tarjoamaan nuorelle ekan kesätyöpaikan. Kuva: Katariina Onnela

Vesilahtelaisilla nuorilla on tänä kesänä mahdollisuus kartuttaa cv:tä kansainvälisillä kesätöillä. Kunnan saksalainen ystävyyskaupunki St. Georgen tarjoaa töitä kuudelle vesilahtelaisnuorelle.

Nuoren maksettavaksi tulevat matkat ja matkavakuutus. Majoitus tapahtuu perheissä ja työpaikat ovat paikallisia yrityksiä.

– Kahteen työpaikkaan alaikäraja on 16 vuotta ja yhteen 15 vuotta. Saksaa tai englantia pitää osata niin, että tulee toimeen siellä, kertoo liikunta- ja nuorisosihteeri Sari Juuti hakijoiden vaatimuksista.

Etsivä nuorisotyöntekijä Taina Nokelainen vinkkaa, että työt sopivat erityisen hyvin lukiolaisille tai ammattikoululaisille. Esimerkiksi Virtual Dimension Centerin työpaikassa pääsee kehittämään paikallisen koulun opilaiden kanssa cyber-luokkahuonetta ja J.G.Weisserilla työ pitää sisällään varastointia ja arkistointia. J.G.Weisserilla on mahdollista myös tehdä sähköasennuksia, jos hakijalla on siihen osaamista.

– Vesilahden kunta on St. Georgenin työpaikoissa vain välittäjänä. Nuorisotoimi vastaa mielellään kysymyksiin ja auttaa hakemusten teossa. Yritämme myös järjestää ja puhua niin, että lähtijät olisivat samoilla lennoilla ja niin edelleen, lupaavat Sari Juuti ja Taina Nokelainen.

Kesätyöseteli porkkanana

Kesätyöt ovat nuorilla usein kiven alla. Vesilahden kunta työllistää 17 nuorta, mutta Sari Juutin toive olisi löytää työpaikka jokaiselle peruskoulunsa päättävälle kuntalaiselle. Tänä vuonna heitä on noin 60.

– Kunnan työpaikkoihin on niin paljon hakijoita, että väkisinkin jää paljon hyviä ehdokkaita valitsematta, hän harmittelee.

Porkkanaksi työllistämiseen kunta tarjoaa yrityksille ja yhdistyksille sadan euron kesätyöseteliä. Kesätyöseteli on Vesilahdessa käytössä nyt toista kesää. Viime kesänä nuoria palkattiin muun muassa urheilukoulun ja leikkikenttätoiminnan vetäjiksi sekä Kädentaitajien puotiin.

Edun saa tarjoamalla 15-18 -vuotiaalle nuorelle hänen ensimmäisen kesätyöpaikkansa. Vähimmäistyöaika tuen saamiseksi on 10 työpäivää ja 6 tuntia päivässä. Työhön palkattava nuori ei saa olla yrittäjän tai yrityksen omistajan perheenjäsen.

Edun voi hyödyntää muullakin paikkunnalla toimiva yritys tai yhdistys, mutta palkattavan nuoren tulee olla vesilahtelainen.

Etua voi hakea toukokuun loppuun asti ja se maksetaan yritykselle, kun nuorelle on maksettu palkka työstään. Kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöjaksolta nuorelle maksettava palkka on noin 335 euroa.

–  Aika myöhään kesätöitä vielä haetaan ja tarjotaankin. Yritykset ja yhdistykset voivat ilmoittautua meille ja me autamme, infoamme ja markkinoimme nuorille työpaikkoja.

Työpaikan hakemisen avuksi nuorisotoimi järjestää työnhakupajoja, joissa opetellaan tekemään työhakemus.

– Emme laittaneet työnhakulomaketta nettiin siksi, että haluamme opettaa kuinka työhakemus tehdään. Koulussakin sitä opetellaan, mutta ei kertaus haittaa. Tärkeää on esimerkiksi se, että sähköpostiosoite on asiallinen, Sari Juuti kertoo.

Vesilahden ystävyyskaupunki St. Georgeniin on Vesilahdesta 1759 kilometriä. St. Georgen tarjoaa kuudelle vesilahtelaiselle nuorelle työpaikan paikallisissa yrityksissä. Kuva: Katariina Onnela

Vesilahden ystävyyskaupunki St. Georgeniin on Vesilahdesta 1759 kilometriä. St. Georgen tarjoaa kuudelle vesilahtelaiselle nuorelle työpaikan paikallisissa yrityksissä. Kuva: Katariina Onnela

Nurmikonleikkaaja tai lapsenvahti töihin?

Kesätyöseteli on tarkoitettu vain yrityksille tai yhdistyksille, mutta nuoria voi palkata töihin myös yksityinen henkilö. Lastenhoitaksi, maatilan töihin vaikka nurmikon leikkaajaksi on tarjolla monta motivoitunutta kesätyöntekijää.

Sari Juuti ja Taina Nokelainen lupaavat auttaa halukkaita yksityisiä työnantajia työntekijän löytämisessä ja usein askarruttavissa työnantajan sivukuluissa.

Kovin suuria sivukustannuksia nuoren palkkaamisesta ei tule. 15-vuotiaasta työntekijästä ei tarvitse maksaa eläke-, sotu- eikä työttömyysvakuutusmaksuja. Työntekijän sotumaksu on 2,12% palkasta ja se koskee kaikkia 16-68 vuotiaita. 335 euron palkasta se on noin 7,10 euroa. Työnantajan pitää ottaa työntekijälle tapaturmavakuutus ja ryhmähenkivakuutus 335 euron palkalla yhteiskustannus on yhteensä alle viisi euroa.

Työnantajan tulee sitoutua ohjeistamaan ja neuvomaan nuorta työntekijää.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?