Pelastuslaitos on jalkautunut ikäihmisten koteihin Lempäälässä. Käynneillä tarkistetaan muun muassa poistumistiet ja palovaroittimet.

Ettei se pahin tapahtuisi

Kodin riskejä kartoittamassa. Paloturvallisuuskäynneillä Markku Suominen tarkistaa muun muassa palovaroittimien kunnon. Kuva: Katariina Rannaste

Kodin riskejä kartoittamassa. Paloturvallisuuskäynneillä Markku Suominen tarkistaa muun muassa palovaroittimien kunnon. Kuva: Katariina Rannaste

– Jos yöllä heräätte piippaukseen, tiedättekö, mitä teette? Markku Suominen tiedustelee iäkkäältä sääksjärveläispariskunnalta.

Vastaus on epäröivä, joten projektityöntekijä Suominen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertaa, miten palovaroittimen hälyttäessä toimitaan.

– Keitättekö itse puuronne?, hän jatkaa jutustelua.

Kysymykset liittyvät paloturvallisuuteen ja kotona asuvien ikäihmisten toimintakykyyn palotilanteissa.

Pirkanmaan pelastuslaitos on maaliskuussa jalkautunut ikäihmisten koteihin Lempäälässä. Markku Suominen ja palotarkastajainsinööri Tytti Oksanen tekivät maanantaina kuusi kotikäyntiä Lempäälän Sääksjärvellä kartoittaen kotien mahdollisia tulipaloriskejä.

Kotikäyntejä tehdään yhteistyössä Lempäälän kotihoidon kanssa.

Taustalla on huoli palokuolemien lisääntymisestä, sillä huonokuntoisten kotona asuvien ihmisten määrä lisääntyy. Vajaa 100 ihmistä kuolee tulipaloissa vuosittain, ja merkkejä on Suomisen mukaan ollut siitä, että yhä useammin tulipaloissa menehtyneet ovat ikääntyneitä.

– Suuntauksena on, että vanhuksia pyritään hoitamaan mahdollisimman pitkään kodeissaan.

– Meitä huolettaa, että toimintakyvyltään alentuneen henkilön kodissa syttyy tulipalo. Pääseekö tällainen ihminen ulos ja turvaan?

Lempäälän kotihoidon henkilöstöä on aiheen tiimoilta myös koulutettu. Henkilökunta kokoontui helmikuussa parin tunnin luento- ja keskustelutilaisuuteen, jotta henkilöstökin kiinnittäisi huomiota mahdollisiin riskeihin.

– Kotihoidon työntekijät eivät välttämättä ole kiinnittäneet huomiota asiaan tai se on jäänyt helposti muun toiminnan varjoon, pesuista ja lääkkeistä huolehtimiseen. He kuitenkin tekevät säännöllisiä käyntejä ikäihmisten luokse, Suominen toteaa.

Miehet intoutuvat muisteloihin

Palotarkastuskäynti tehdään kotihoidon käynnin yhteydessä.

– Samalla kun kotihoidon työntekijä tekee työtään, jututamme asiakasta ja katsomme, että tietyt asiat ovat kunnossa, kuten että palovaroittimessa on toimivat paristot, Markku Suominen selvittää.

– Laitan sitten muutamia elämäntapaan liittyviä asioita ylös, kuten tupakoiko asukas ja laittaako hän itse ruokaa. Muistisairailla ne ovat aina riskejä.

– Arvioin myös, onko henkilön liikunta- tai ymmärryskyky sellainen, että hän selviytyy palon syttyessä. Näkö ja kuulo vaikuttavat myös olennaisesti toimintakykyyn, Suominen sanoo.

Kenenkään kotiin ei mennä kysymättä lupaa, mutta harva siitä on Markku Suomisen mukaan kieltäytynytkään.

– Toiminta alkoi Tampereella vuoden 2013 syksyllä. Olen käynyt arviolta 500 kodissa ja vain kahteen minua ei haluttu.

– Aluksi itseä mietitty, miten asukkaat ottavat vastaan, mutta liki kaikki ovat olleet mielissään. He myös kertovat mielellään itsestään. Miehet intoutuvat usein verestämään sotamuistojaan, Suominen naurahtaa.

Maanantaina palotarkastuskäyntejä Sääksjärvellä olivat tekemässä Markku Suominen ja Tytti Oksanen Pirkanmaan pelastuslaitokselta. Keskellä sairaanhoitaja Maria Hydara. Kuva: Katariina Rannaste

Maanantaina palotarkastuskäyntejä Sääksjärvellä olivat tekemässä Markku Suominen ja Tytti Oksanen Pirkanmaan pelastuslaitokselta. Keskellä sairaanhoitaja Maria Hydara. Kuva: Katariina Rannaste

Velvollisuus ilmoittaa

Palotarkastuskäynnit voivat johtaa konkreettisiin toimiin. Väsähtänyt palovaroitin saa tarvittaessa heti uudet paristot.

– Silloin voi itsekin hieman paremmalla mielellä lähteä, Markku Suominen toteaa.

– Saatan soittaa myös omaisille puutteita havaittuani. He ovat olleet yleensä tyytyväisiä, että paikalla on käyty.

Suominen rohkaisee kotihoidon henkilöstöä ottamaan yhteyttä mahdollisia puutteita havaittuaan. Jos talouspaperirulla on asiakkaalla unohtunut hellan päälle, se ei vielä ole syy soittaa pelastuslaitokselle, mutta jos tavaraa kertyy hellan päälle toistuvasti, on se jo huomioitava asia.

– Pelastuslain pykälän 42 mukaan viranomaisilla on velvollisuus ilmoittaa meille, jos he ikäihmisen kotona käydessään huomaavat ilmeisiä tulipalon vaaroja tai muita onnettomuusriskejä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?