Muovipakkaukset kiertoon

Lempäälässä on talvesta alkaen ollut kaksi kotitalouksien muovinkierrätyspistettä, toinen Kuljun Kartanon paikoitusalueella ja toinen kuntakeskustassa Puistokadulla S-marketia vastapäätä. Ideaparkkiin on tullut myös piste, mutta Vesilahdessa ei omaa pistettä vielä ole.

Kovin suurta trafiikkia ei muovinkeräysastioiden luona ole toistaiseksi ollut havaittavissa.

Kun kotitalouksissa on jo vuosikaudet ahkerasti kierrätetty lasit, metallit, paperi ja  kotitalouskartongit, ei kompostointia harjoittavan kotitalouden roskapussiin kerry  enää oikeastaa paljon muuta kuin jätettä kuin muovia.

Siitäkin on nyt mahdollista päästä eroon suhteellisen vähällä vaivalla, sillä lähestulkoon kaikki kotitalouksien muovijätteeksi päätyvä muovi on kierrätykseen kelpaavaa.   Keräykseen voi viedä elintarvikepakkaukset, pesuainepakkaukset, muovipussit ja -kääreet sekä pullot ja kanisterit.

Muovipakkausten keräykseen eivät kelpaa PVC-muoviset pakkaukset. PVC:n muovin tunnistaa merkistä, jossa kolmion sisällä on numero kolme.

Pakkausten pitää olla tyhjiä, kuivia ja puhtaita. Puhtauden hyvä lähtökohta on, että pakkausjätettä voi sellaisenaan säilyttää vaikka pitempiaikaisesti kotona odottamassa kierrätykseen toimittamista.

Jo lyhytaikainen muovipakkausten lajittelu havahduttaa, kuinka paljon kuluttajalle kääremuovia kasaantuu. Ostaa sitten saippuaa tai shampoota, leipää, jogurttia, juustoa, voita, hedelmiä tai leikkeleitä, aina saa paketissa mukaansa muovia. Pakkausmuovit hyödynnetään usein polttamalla energiajätteenä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?