Suitsi suusi somessa

Miksi uskoa itselle tuntemattoman ihmisen väitettä netissä? – Jos ihminen, jota et tunne, tulee sinulle kadulla kuiskuttelemaan juttuja, niin uskotko häntä? Vähintään samalla kriittisyydellä pitää suhtautua someen, Nina Juurakko-Vesikko muistuttaa. Kuva: Katariina Rannaste

Miksi uskoa itselle tuntemattoman ihmisen väitettä netissä? – Jos ihminen, jota et tunne, tulee sinulle kadulla kuiskuttelemaan juttuja, niin uskotko häntä? Vähintään samalla kriittisyydellä pitää suhtautua someen, Nina Juurakko-Vesikko muistuttaa. Kuva: Katariina Rannaste

Jos näet tai epäilet kyytiinhoukuttelijan lähestyneen lapsia, ilmoita siitä poliisille, älä sepusta siitä someen. Sosiaalisessa mediassa kerrotut tapahtumat saavat villin laukan, eikä kukaan ole kiristämässä turparemmiä.

Netissä on monia ihmisiä liikkeellä petollisella mielellä. Se todettiin viime viikolla, kun turvapaikanhakijoiden väitettiin ahdistelleen tyttöjä Lempäälän Sääksjärven S-marketilla. Juttu oli täyttä lööperiä, ja tarinan sepittänyt katupartioryhmä Soldiers of Odin myönsi sen itsekin valheeksi.

Juttu ehti joka tapauksessa lähteä sosiaalisessa mediassa villiin laukkaan. Ilmiö on Sisä-Suomen poliisin ylikonstaapeli, viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikolle tuttu.

– Samantyyppisistä väitteistä tiedustellaan meiltä viikoittain. Viime aikoina väitteet ovat kohdistuneet turvapaikanhakijoihin, kun aiemmin panettelu kohdistui pahiten julkisuuden henkilöihin.

– Lähes kaikki viimeaikaiset turvapaikanhakijoihin kohdistuneet väitteet ovat paljastuneet perättömiksi, eikä niihin liittyviä puheluita ole paljon tarvinnut tutkinnanjohtajalle ohjata, hän toteaa.

– Jos jotain epäillään sattuneen, se kiinnostaa ja myy. Samalla sillä muokataan mielikuvia. Merkittävää muutosta Sisä-Suomen turvallisuustilanteessa ei kuitenkaan ole tapahtunut, Juurakko-Vesikko toteaa.

Tällaisissa tapauksissa tyypillistä on ollut, että joku some-yleisössä kummastelee poliisin hidasta tiedottamista. Joku aina epäilee salaliittoa ja että poliisi vaikenee esimerkiksi turvapaikanhakijoihin liittyvistä rikoksista tahallaan. Vaikenemiselle tai hitaalle tiedottamiselle on useimmiten syynsä, Nina Juurakko-Vesikko muistuttaa.

– Me puhumme vain faktoja. Sääksjärven väitettyä tapausta selvitimme partioita myöten, sitten vasta kerroimme asiasta julkisuuteen. Joskus emme voi kommentoida tutkinnallisista syistä, ettei epäilty hyötyisi tiedosta.

Maalaisjärki someenkin mukaan

Medialukutaidosta on alettu puhua ilmiön myötä. Nina Juurakko-Vesikko painottaa maalaisjärjen käyttöä. Ihmisillä voi olla erilaisia motiiveja ja se pätee myös somessa.

– En pidä sosiaalista mediaa pahana, mutta kriittinen pitää osata olla sen suhteen, mitä some-palstoilta lukee.

– Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että meille puhutaan totta. Netissä kaikki eivät halua kertoa tai nähdä totuutta. Sitä tavallisen kansalaisen voi olla vaikea ymmärtää. Toista halutaan uskoa.

Samaan varovaisuuteen Nina Juurakko-Vesikko muistuttaa netin osto – ja myyntipalstoilla. Ilmoitukset huijauksista ovat päivittäisiä.

Pään kannattaisi pysyä viileänä myös valvontakameran kuvaa somessa välitettäessä. Jakaja saattaa itse osallistua rikokseen. Ilkivallaksi luullun tapauksen taustalla on voinut olla pakkotilanne, hätätilanne, Juurakko-Vesikko tietää.

– Jos asianosainen kokee, että häntä on häväisty, hänellä on oikeus tehdä asiasta rikosilmoitus. Videota jakanut voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen.

– Somessa pätevät samat oikeudelliset säännöt kuin oikeassa elämässä.

Poliisille aina ensin ilmoitus

Lempäälässä on liikkunut huhuja myös koululaisten kyytiinhoukuttelijoista. Nina Juurakko-Vesikko muistuttaa, että asiasta pitää ensisijassa ilmoittaa poliisille.

–  Jotta voimme ryhtyä asiassa toimenpiteisiin, näistä pitää ilmoittaa heti poliisille, ei someen.

– Meitä kiinnostaa yhtä lailla tieto epämääräisistä kulkijoista. Haluamme turvata isoja ja pieniä, ja poliisin huomion saa nopeimmin soittamalla 112:een kuin pari päivää somessa huutelemalla.

– Kun soittaa 112:een, partio voi yrittää löytää tekijän tuoreeltaan. Partioita liikkuu kyllä, ja poliisin kautta tekijät voidaan saada vastuuseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?