Narvan koulun nelosluokkalaiset toivat Vesilahteen pronssia teknologiakilpailusta

Tämä toimii!

Viljami Veston, Alisa Sorvoja, Ninni Vaahtolammi ja Konsta Kyrkkö rakensivat hedelmäpelin, jossa kaikki voittavat. Kuva: Katariina Onnela

Viljami Veston, Alisa Sorvoja, Ninni Vaahtolammi ja Konsta Kyrkkö rakensivat hedelmäpelin, jossa kaikki voittavat. Kuva: Katariina Onnela

Narvan koululla kasvaa varsinaisia pellepelottomia. Nelosluokkalaiset Viljami Vesto, Konsta Kyrkkö, Alisa Sorvoja ja Ninni Vaahtolammi toivat Tampereelta Vesilahteen pronssia Tämä toimii -teknologiakilpailuista.

Kilpailu on tarkoitettu 4-6 -luokkalaisille, joten koko ryhmä osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa. Nelikko ideoi ja valmisti kilpailun tämänvuotisen teeman mukaisesti kierrätysmateriaaleista lelun.

– Viikkoa ennen joulua alettiin suunnittelemaan. Mietittiin, että ei tehdä autoa koska sen on aika moni tehnyt, vaan tehdään joku peli, Viljami Vesto kertoo.

He päätyivät valmistamaan hedelmäpelin, jossa kaikki voittavat.

Narvan koulun omat karsinnat olivat hiihtolomaa edeltävällä viikolla ja hedelmäpeli valmistui juuri karsinnoiksi. Pelin tai lelun rakentamisen lisäksi ryhmien piti valmistaa mainos ja pitää päiväkirjaa rakennusvaiheista.

Oman koulun karsintoihin osallistui 18 joukkuetta. Jokainen joukkue esitteli oman työnsä, minkä jälkeen koko koulu sai äänestää omaa suosikkiaan.

Kinkkisimmäksi kohdaksi hedelmäpelin rakentamisessa osoittautui moottori. Aikuiset eivät pientä vinkkiä lukuun ottamatta saaneet antaa apua, vaan sähköpiireistä piti päästä jyvälle ihan itse.

Hedelmäpeli löysi muotonsa oppituntien lisäksi Narvan koululla päivisin järjestetyssä Tämä toimii -kerhossa. Tarvittavia taitoja, kuten juottamista ja sähkömoottoreiden tekemistä, on kartutettu värkkäilykerhossa ja teknisissä töissä.

Tampereen ammattikorkeakoululla 16. maaliskuuta käytyyn aluekilpailuun osallistui 11 joukkuetta. Tampereella ryhmät esittelivät oman työnsä sekä tuomareille että katsojille. Lisäksi ryhmät kiersivät erilaisia tehtävärasteja.

Arvostelussa tärkeänä pidettiin lelun liikettä ja liikkumista sekä leikittävyyttä. Lisäksi huomioon otettiin kierrätysteema ja luovuus materiaalien käytössä.

Aiempina vuosina rakennusmateriaalit on määritelty tarkasti. Tämän vuoden kierrätysteema vaati oppilailta paljon luovuutta. Narvalaisten työssä käytettiin pahvia ja pahvilaatikkoa, sipsipurkkia, sanomalehteä ja aiempien kilpailuiden materiaaleja moottorin osina. Saukko-esitelmäkin sai uuden elämän mainoksen pohjana.

Viime vuonna Narvaan matkasi samaisista kisoista kunniakirja toisesta sijasta. Mikä on narvalaisten menestyksen salaisuus?

– Me ollaan vaan niin hyviä, kiteyttää Konsta Kyrkkö.

– Ajattelisin, että kun on perinnettä pohjalla ja on nähty minkälaisia töitä aiempina vuosina on tehty niin tiedetään ettei ihan simppeleillä töillä pärjää. Kaikissa kouluissa ei ole aiemmin osallistuttu eikä tiedetä millainen taso on, koulunkäynninohjaaja Liisa Karukka-Karo jatkaa.

 

Viljami Veston, Alisa Sorvoja, Ninni Vaahtolammi ja Konsta Kyrkkö rakensivat hedelmäpelin, jossa kaikki voittavat. Kuva: Katariina Onnela

Viljami Veston, Alisa Sorvoja, Ninni Vaahtolammi ja Konsta Kyrkkö rakensivat hedelmäpelin, jossa kaikki voittavat. Kuva: Katariina Onnela

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?