Yötön yö -komediassa setvitään perintöasioita, miesasioita ja sisaruusasioita. "Ihan kuin mun sisko!"

Juhannusjuhlat sisarusten tapaan

Eija Vilpas ja Tiia Louste saapuvat Lempäälään heinäkuussa. Yötön yö -komediassa esiintyy heidän lisäkseen Eija Vilppaan poika Valdemar Virtanen. Kuva: Katariina Onnela

Eija Vilpas ja Tiia Louste saapuvat Lempäälään heinäkuussa. Yötön yö -komediassa esiintyy heidän lisäkseen Eija Vilppaan poika Valdemar Virtanen. Kuva: Katariina Onnela

Helsingin kaupunginteatterin kahvioon saapuu vaalea nainen villasukissa ja papilijotit päässään. Hetken kuluttua seuraan liittyy tumma nainen, ja koko kahvio täyttyy ystävysten iloisesta naurusta.

Sitä naurua kuullaan ensi kesänä Lempäälässä Merunlahden kesäteatterissa. Merunlahden maisemiin saapuvat Eija Vilpas ja Tiia Louste, jotka näyttelevät yhdessä Eija Vilppaan käsikirjoittamassa Yötön yö -komediassa. Mukana on myös Eija Vilppaan poika Valdemar Virtanen. Tuotanto on kokonaisuudessaan naisten oma.

Lempäälä ja Pirkanmaa ovat molemmille naisille tuttua aluetta. Eija Vilpas on näytellyt Merunlahdessa aiemminkin ja Tiia Louste on käynyt tyttölyseon Tampereella. Hän on viettänyt paljon aikaa myös sukulaisten luona Vesilahdessa.

Yötön yö kertoo kahdesta sisaruksesta, Sinikasta (Eija Vilpas) ja Seijasta (Tiia Louste), jotka ovat saapuneet perintömökille viettämään juhannusta. Juhannusjuhliin odotetaan Sinikan miestä ja poikaa ja lisäksi jännitetään saapuuko paikalle myös Seijan huomattavasti nuorempi poikaystävä Anssi.

– Siellä tapahtuu kaikki mahdollinen, mitä juhannuksena voi tapahtua. On iloja ja suruja, paljon hauskaa, tehdään vihtoja ja saamme palokunnankin paikalle, summaa Eija Vilpas.

Tiia Louste kertoo, että näytelmässä käsitellään sisarusten välisiä asioita kuten perintöä, suhdetta vanhempiin ja rakkautta. Erilaisia ristiriitoja ja vakaviakin sävyjä käsitellään komedian keinoin.

Kesällä mellastetaan

Kahvilan pöydässä papiljotit vaihtuvat kiharoihin ja huulet saavat punaa pintaansa. Vähän väliä naiset huikkailevat ja moikkailevat viereisiin pöytiin tutuille, saapa joku halauksenkin. Nauru ja hyvä tunnelma ei taukoa ja keskustelu soljuu Laukon kartanosta sotahistoriaan.

Vilpas ja Louste ovat esittäneet Yötön yö -näytelmään aiemmin teatteriravintoloissa ja kesäteattereissa. Merunlahden järvenrantamiljööseen se sopii erityisen hyvin. Omien produktioiden tekeminen antaa työlle laitosteatterissa mukavaa vastapainoa. Vaihtelua saavat niin näyttelijät kuin katsojat.

– Kesäteatterissa odotetaan jo valmiiksi hauskaa, ja ollaan sillä tavalla jo valmiiksi esiintyjän puolella. Talvella esimerkiksi draamoissa yleisö on rauhallisempaa eikä mellasta sillä tavalla kuin kesäteatterissa, vertaa Eija Vilpas.

Ennen kesää molemmilla näyttelijöillä pitää vielä kiirettä. Tiia Louste nähdään pääsiäisen aikaan Via Crusis -esityksessä Neitsyt Mariana ja kevään mittaan Syke-sarjan uusissa jaksoissa.

– Ihania asioita on tulossa. Menen Italiaan huhtikuussa ja vapun vietän Amsterdamissa. Kesäpaikkani on Puumalassa ja siellä vietämme mieheni kanssa kaiken liikenevän ajan. Olimme Eijan kanssa juuri keikalla Espanjassa esittämässä Yötöntä yötä ja pian menemme taas Fuengirolaan.

Eija Vilpas nähdään kevään ajan Helsingin kaupunginteatterin Kaktuksenkukka-näytelmässä.

– Kaktuksenkukkaa esitetään tämä kevät ja seuraavaksi alan harjoittelemaan Dario Fo’n Ei makseta, ei makseta -näytelmää. Se tulee ensi-iltaan syksyllä. Pirreä ja Hansua tehdään aina kun keretään. Lisäksi ohjaan Jokelaan harrastajateatteriin kesäksi Hilmanpäivät. Olen kiltti mutta vaativa ohjaaja. Haaveeni olisi, että saisin jostakin aikaa kirjoittaa uutta. Lisäksi kahta koiraa taluttelen ja aikuisia lapsia tapaan, kun saan hännästä kiinni.

Kaikki on kiinni tekstistä

Sisarusten välisistä suhteista löytyy runsaasti mahdollisuuksia komedian tekemiseen. Tärkeintä on kuitenkin teksti, korostavat Eija Vilpas ja Tiia Louste. Pelkkä kikkailu ei kanna, Eija Vilpas muistuttaa.

– Tekstin on oltavat totta, eikä se saa jäädä höttöiseksi ja pinnalliseksi. Jos tekstillä on tosipohja siitä on helpompi ammentaa monenlaista komiikkaa. Tosielämän tilanteet naurattavat enemmän kuin keksityt kikat tai banaaninkuoreen liukastuminen.

– Paljon on kiinni tekstistä, tyhjästä ei voi tehdä. On olemassa näyttelijöitä ja sitten on niitä, joilla on hassu hattu, Tiia Louste toteaa.

– Monesti tultu sanomaan, että ihan kuin meillä ja ihan kuin mun sisko! Meillä on just tommoista, Eija Vilpas kertoo katsojien antamasta palautteesta.

Yksi paikka Lempäälässä on tehnyt ystävyksiin erityisen vaikutuksen ja sinne he aikovat heinäkuussa ehdottomasti poiketa.

– No Uotin kylpylässä ilman muuta pitää käydä, se on ihan must, Eija Vilpas huudahtaa.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?