Partiolaiset leipoivat perinnepullaa

Perinteiset kädentaidot eivät ole katoamassa. Syötävän hyviä perinnepullia leipoivat Narvassa partiolaiset Veera Vähä-Heikkilä (vas.), Aarne Viikari, Jessica Taivaljärvi, Valtteri Nousu ja Jonne Laine. Kuva: Arto Hämäläinen

Perinteiset kädentaidot eivät ole katoamassa. Syötävän hyviä perinnepullia leipoivat Narvassa partiolaiset Veera Vähä-Heikkilä (vas.), Aarne Viikari, Jessica Taivaljärvi, Valtteri Nousu ja Jonne Laine. Kuva: Arto Hämäläinen

Narvan seurantalon keittiön täytti hallittu hulina ja vastaleivotun pullan tuoksu, kun partiolaiset päästivät luovuutensa valloilleen. Pullanpaistajaisissa luotiin sekä omaa designia että perinteistä mallia edustavia herkkuja. Innokkaita taikinasormia ohjailivat partiolaisten omat ryhmänjohtajat ja Hilkka Rantala Vesilahden Museoyhdistyksestä.

Pullan leipominen on osa viime syksynä käynnistynyttä kaksivuotista hanketta, jossa pyritään siirtämään perinteisiä käsityötaitoja seuraaville sukupolville. Ajatuksena on, että kaikenikäiset oppivat tekemään hyödyllisiä tuotteita vanhojen mestarien opastuksella. Toiminta on kerhotyyppistä.

– Leivontapiirissämme on jo tehty rievää. Se olisi saattanut olla lapsille liian haastava tehtävä, joten päädyimme perinteiseen pullaan. Pullapitkohan on kuin muovailuvahaa, siitä saa aikaiseksi mitä vaan, kertoo Rantala.

Partiolaisia ei juuri tarvinnut houkutella mukaan. Lila Leppänen ja Jaana Marttila saapuivat ryhmineen, joihin kuului lapsia kahdeksasta ikävuodesta kahteentoista. Yhteensä lapsia oli noin kaksikymmentä, poikia ja tyttöjä suunnilleen yhtä paljon. Osa lapsista oli leiponut aiemmin, osa ei. Innostus ja luovuus korvasi kokemuksen puutteen.

9-vuotias Jessica Taivaljärvi ja melkein 9-vuotias Veera Vähä-Heikkilä ovat leiponeet pullaa ennenkin monta kertaa. Tyttöjen mielestä se on helppoa ja kivaa, varsinkin pullan syöminen.

– Me tehdään ohjeen mukaan, mutta sellasia omanlaisia, kertoo Jessica.

Veera on samaa mieltä.

– Joo, on kiva suunnitella oma pulla. Me on tänään tehty kierrepulla, kakkapökäle, tipuja, kalkkunoita ja pullapitko.

Tytöt vakuuttavat, että nimi ei pullaa pilaa, vaan kaikista tuli herkullisia. Jessica arvelee, että oikein ahkera leipoja voisi tehdä päivässä ainakin 50 pullaa. Tai 300. Voi tosin olla, että niitä ei kaikkia  jaksaisi itse syödä.

Seurantalolla leivotut pullat eivät kaikki päätyneet leipojiensa suihin. Narvan kyläkirkossa Hiljaisen viikon tapahtumaan saapuneet saivat partiolaisilta yllätyksen, ison pullakranssin. Moni yksinäinen vanhus myös ilahtui, kun oven avatessaan vastassa oli partiolainen tuoksuvan pullapussin kanssa. Hyvin tekivät kuulemma kauppansa.

Perinnepajat jatkavat

Museoyhdistyksen puheenjohtaja Rantala muistuttaa, että perinteisten kädentaitojen työpajat jatkuvat kevään edetessä. Jatkoa saavat niin puutyöpiiri, ompelupiiri kuin riukuaitarinkikin. Ompelupiirin päivä tulee mahdollisesti muuttumaan. Kudontatuvassa vapaana ovat vielä mattoloimi ja poppalaloimi. Lauantaina 9. huhtikuuta Narvan seurantalolla leivotaan rievää opetustarkoituksessa ja ylijäävät leivät viedään palvelutaloihin ja kotipalvelun piirissä oleville vanhuksille.

Perinteistä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Hilkka Rantalaan ja Hilkka Saloon.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?