OH-MAF -lentokone Ideaparkissa

Koneen ohjaimiin pääsivät Verneri Lampi ja Aarne Koivunen. Kuva: Päivi Aikasalo

Koneen ohjaimiin pääsivät Verneri Lampi ja Aarne Koivunen. Kuva: Päivi Aikasalo

Ideaparkin Keskusaukion viheriölle on laskeutunut OH-MAF Cessna 206 -lentokone. Aurinkoisena lauantaipäivänä koneen ympärillä pyöri paljon poikia ja lentokoneoppaana toimi Jouko Rautkivi. Pojat olivat Lempäälän seurakunnan varhaisnuorten leiriltä.

Rautkivi kertoi, kuinka tälläkin lentokoneella on kuljetettu sairaita ihmisiä lääkäriin tai lääkäriä sairaan luo niissä tilanteissa, joissa muu kuljetus on ollut täysin mahdotonta. Koneella on kuljetettu avustustarvikkeita paikkoihin, joihin ei muuten ole päästy, joskus myös kotieläimiä. Selväksi tulivat koneen mittarit, laipat, siivekkeet ja sivuvakaajat.

Ideaparkiin tuotuun Cessnaan perehdytti lentokoneopas Jouko Rautkivi, joka on ollut lennonjohtotehtävissä ja myös ilmavoimien lentäjänä. Kuva: Päivi Aikasalo

Ideaparkiin tuotuun Cessnaan perehdytti lentokoneopas Jouko Rautkivi, joka on ollut lennonjohtotehtävissä ja myös ilmavoimien lentäjänä. Kuva: Päivi Aikasalo

Poikia ohjaimissa

Kaikki pääsivät istumaan lentokoneen ohjaimiin. Aarne Koivunen, 7, ja Verneri Lampi,7, kertoivat, että ohjaamista oli kiva kokeilla. Innostus näkyi ilmeestä.

Yksi lentokoneen puikoissa istuneista oli Onni Tamminen, 9. Onnille jäi mieleen mm. se, että mittareita oli kovin monenlaisia.

– Mittarit kertovat esimerkiksi sen, onko kone suorassa vai vinossa. Yksi mittareista on kompassi. Olisi kiva joskus ohjata oikeaa konetta, kertoo Onni.

Lähetys ja lentäminen sydämen asiana

Lentokoneoppaana toiminut Jouko Rautkivi on ollut lennonjohtotehtävissä ja myös ilmavoimien lentäjänä.

– Minulla on lentämisestä hienoja muistoja, joskus olo lentokoneen puikoissa oli melkein taivaallinen kun sai tehdä silmukoita ja jyrkkiä kaarteita. Sain tehdä työtä jota rakastin, kertoi Jouko pojille.

– Lentokoneet ovat sydämeni asia ja lähetystyö vielä tärkeäpää. Siksi toimin tällaisessa vapaaehtoistehtävässä lentokoneoppaana.

Lempäälän seurakunnan nuorisotyöntekijä Tiina Koskinen kertoo, että poikaleirin teemaksi oli valittu lähetystyö ja siksi tällainen vierailu lähetyslentokoneelle sopi Tervajärven leirikeskuksessa pidetyn leirin ohjelmaan hyvin.

Suomen Lähetyslentäjät

Ideaparkisa oleva Cessina-206 on MAF-järjestön käytössä ollut kone. MAF (Mission Aviation Fellowship) on vuonna 1945 perustettu kristillinen järjestö, joka operoi pienlentokoneita kehitysmaissa alueilla, missä etäisyydet ovat pitkiä, maantiet puuttuvat tai ne ovat vaikeakulkuisia ja turvattomia. Monet kehitysyhteistyö- ja lähetysjärjestöt sekä kansainväliset avustusjärjestöt kuten YK:n lastenapu, maailman ruokapankki ja terveysjärjestö WHO käyttävät MAF:n palveluita mm. terveydenhuollon ja perusopetuksen hankkeissa. MAF lentää paljon myös ambulanssilentoja.

Suomen Lähetyslentäjät on osa MAF-järjestöä ja täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Cessina 206-kiertue on osa tätä juhlavuotta.

Kone keräsi paljon uteliaita. Kuva: Päivi Aikasalo

Kone keräsi paljon uteliaita. Kuva: Päivi Aikasalo

Teksti: Päivi Aikasalo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?