Terkkarilla terävänä

HUSin laboratoriossa sattuneessa neulavahingossa näytteenotossa käytettiin virheellisesti niin sanottua turvaneulaa eikä tavallista perinteistä neulaa, jollaisia vielä on käytössä muun muassa Lempäälän terveyskeskuksessa. Vielä. Kun varasto on käytetty loppuun, niitä ei näillä näkymin jatkossa jossain vaiheessa enää ole saatavilla.

Terävien instrumenttien aiheuttamien tapaturmien ehkäisemiseksi vuonna 2013 laaditun EU-direktiivin mukaisesti laboratorioissa ollaan siirtymässä käyttämään turvaneuloja. Kyseessä on Euroopan unionin puitesopimus, jonka tarkoituksena on suojata terveydenhuollon työntekijöitä terävien instrumenttien kuten neulojen ja leikkausterien aiheuttamilta tapaturmilta. Ajatus on  hyvä ja parantaa henkilökunnan työturvallisuutta, sillä perinteistä neulaa käyttävän henkilön on ainakin teoriassa mahdollista pistää vahingossa itseään esimerkiksi otettuaan ensin näytteen asiakkaasta.

Terävät lääketieteelliset instrumentit ovat käyttäjälleen aiempia turvallisempia, kun ne on suunniteltu ja valmistettu siten, että jokin niihin sisäänrakennettu ominaisuus tai turvamekanismi – kuten neulansuoja – estää tai minimoi tapaturmaisten viilto- ja pistohaavojen riskin. Muutoksesta ei kuitenkaan millään muotoa saisi koitua vaaraa tai riskiä asiakkaalle kuten pääsi käymään  HUSissa, jossa käytettiin näytteenotossa jo kertaalleen käytettyä neulaa useaan muuhun asiakkaaseen. Vaarana on, että he ovat saattaneet altistua jollekin neulan välityksellä leviävistä terveyttä uhkaavista yli 20 veriperäisestä sairaudesta, joista vakavimpia ovat B- ja C-hepatiitit sekä ihmisen immuunikatovirus eli hiv. Pahimmillaan pistotapaturmasta saatavaan vakavaan tartuntatautiin ei ole olemassa rokotetta tai parantavaa lääkitystä.

Hutiloinnista tapaturmassa tuskin oli kyse, vaikka HUSin laboratoriossa onkin käytössä suoritepalkkiojärjestelmä, jossa hoitaja saa palkanlisän otettuaan 40 näytettä päivässä. Lempäälän labrassa palkanlisää ei saa, vaikka yksi ja sama henkilö ottaisi 120 näytettä. Toinenkin  iso toimintatapaero näiden kahden laboratorion välillä on: Vaikka piikittäjä olisi kuinka huolimaton, Lempäälässä käytettyä neulaa ei saa roskiksesta mitenkään epähuomiossa poimittua takaisin käytettäväksi. Kertakäyttöneula otetaan pakkauksestaan käyttöön  ja poistetaan käytöstä asiakkaan silmien alla.

Enemmän kuin piikki, Lempäälän terkkarilla jumittaa paikka, nimittäin autopaikka ja niiden puute. Arkena jo aamuyhdeksältä paikoitusalue laajennusosineen saattaa olla viimeistä paikkaa myöten käytössä. Siinäkin asiakasturvallisuus vaarantuu, kun  iäkäs tai muuten huonokuntoinen potilas ensin turhaan paikkaa autolleen etsittyään mahdollisesti lumessa ja tuiskussa liukastelee jalan pitkähkönkin matkan hoitoa saamaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?