Vesilahden tilinpäätös ei kehuja saa

Yksi Vesilahden viime vuoden isoimpia investointeja oli Vesauskodin palvelutalon laajennus ja saneeraus. Kuva: Katariina Rannaste

Yksi Vesilahden viime vuoden isoimpia investointeja oli Vesauskodin palvelutalon laajennus ja saneeraus. Kuva: Katariina Rannaste

Vesilahden kunnan vuoden 2015 tilinpäätöksestä löytyy jokunen hyvä asia: muun muassa toimintamenot ja henkilöstökulut laskivat. Muuten talousluvuista ei järin mukavaa kerrottavaa ole. Viime vuoden tilinpäätös osoittaa heikkoja lukemia: vuosikate oli 491 424 euroa ja alijäämä 1,29 miljoonaa. Alijäämä oli viides perättäinen.

– Vaikka tilinpäätös on talousarviota hieman parempi, tulos oli loppuvuoden odotuksiin nähden pettymys, myöntää kunnanjohtaja Erkki Paloniemi.

Isoimmat ylitykset tulivat Pirkkalan yhteistoiminta-alueen sote-menoissa. Lähes viisi miljoonaa kustantava erikoissairaanhoito ylitti toimintamenonsa noin 237 000 eurolla. Vanhuspalvelujen menot ylittyivät noin 117 000 eurolla. Ilman sote-menojen kasvua kunnan tilinpäätös olisi lähennellyt nollatulosta.

Talouden tasapainotustoimet alkavat Paloniemen mukaan kuitenkin purra.

– Hyvää oli, että toimintamenot ilman sote-menoja laskivat 0,3 prosenttia ja henkilöstökulut, pääosin henkilökunnan supistumisen kautta, vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna 3,1 prosenttia eli noin 260 000 euroa. Näin valtuuston toukokuussa 2014 hyväksymä talouden tasapainottamisohjelma tuotti tulosta. Suunta on oikea.

– Positiivista myös oli, että talousarviolainat per asukas laskivat. Plussaa on myös verotulojen 1,8 prosentin kasvu, mutta negatiivista valtionosuuksien 4,4 prosentin, eli 375 000 euron supistuminen.

Tulevaisuudessakin erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun menot ovat vaikeasti ennakoitavia. Muut sote-menot pysyvät Erkki Paloniemen arvion mukaan asetetuissa raameissa.

– Erikoissairaanhoito on jatkuva kysymysmerkki, vuotuiset kulut voivat toki laskeakin. Vuonna 2019 tulevan soten vaikutusta on vaikea arvioida.

Myönteisistä signaaleista huolimatta tehdyt toimenpiteet eivät riitä. Valmistelut talouden tasapainottamisohjelman numero 3 laatimiseksi on aloitettu.

– Meneillään on kunnan uusi talouden tasapainottamisohjelma, jonka kautta niin sanotut juoksevat menot ja toimintamenot/netto puristetaan sille tasolle, että kunnan tilinpäätös kääntyy kuntalain edellyttämällä ja kunnanvaltuuston päättämällä tavalla ylijäämäiseksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?