Lempäälän lukiolla eri alojen ammattilaiset luennoivat työelämän saloista jatko-opintopaikkoja pohtiville lukiolaisille.

Unelmat ja realismi ohjaavat uravalintoja

Teemapäivän tarkoitus oli, että opiskelijat ilmoittautuivat kahden ammattilaisen luennoille, joilta saivat tietoa alasta. Kuvassa Virpi Hämäläinen kertoo omista kokemuksistaan. Kuva: Antti Raunio

Teemapäivän tarkoitus oli, että opiskelijat ilmoittautuivat kahden ammattilaisen luennoille, joista saivat tietoa alasta. Kuvassa Virpi Hämäläinen kertoo omista kokemuksistaan. Kuva: Antti Raunio

Yhteishaku sekä toiselle asteelle että korkea-asteelle on juuri loppunut, mutta Lempäälän lukiossa katseet suunnattiin jo tuleviin ikäluokkiin. Lukiolaisten syksyllä starttaama työelämä-projekti huipentui lukuvuoden osalta maanantaina 11. huhtikuuta koululla pidettyyn #114-teemapäivään, jossa 12 eri alan ammattilaiset kertoivat omista urapoluistaan ja työstään.

Päätös mihin hakea peruskoulun tai toisen asteen opiskeluiden jälkeen on asia, jota kannattaa pohtia kerran jos toisenkin. Juuri tähän päätökseen asiantuntijavieraat halusivat antaa lukiolaisille lisätietoa. Kunnon päätöstä ei voi tehdä ilman taustatietoja. Omia tietojaan oli jakamassa asiantuntijoita niin kaupalliselta alalta, musiikista, urheilupuolelta kuin puolustusvoimista.

Lelun toisen vuoden opiskelija Anton Asikainen on ollut yksi työelämä-projektin päävetureista. Hän toteaa, että aina ei voi jahdata mitä tahansa unelmia, mutta ehdoton asia tulevaisuuden työssä on sen mielekkyys.

– Kun opiskelija pohtii, mihin hakea, kannattaa muistaa muutama perusasia: mistä pitää ja mihin kykenee. Tässä taloudellisessa tilanteessa myös alan työllisyystilannetta kannattaa tarkkailla, Asikainen neuvoo tulevia hakijoita.

Lukion rehtori Erkki Hytönen korosti, että nykyaikana kannustus huokuu kaikesta tekemisestä ja unelmien tavoitteluun rohkaistaan enemmän.

Ongelma jatko-opiskelupaikkaa pohtivalle voikin tulla, kun unelmat ja realismi eivät täysin kohtaa. Kaupallisen alan pelisäännöistä kertonut Silta Oy:n Virpi Hämäläinen muistuttaa sitkeydestä. Yhä useammin ensimmäinen työpaikka ei ole sama kuin eläkepapereita odotellessa.

– Kannattaa muistaa, että päätös opiskelupaikasta ei ole lopullinen. Unelman eteen täytyy tehdä töitä. Aidan matalimmasta kohdasta ei kannata mennä. Nykyaikana etenkään kielitaitoa ei voi tarpeeksi korostaa, Hämäläinen tuumii.

Opiskelijoiden voimainponnistus

#114-nimellä kulkenut tapahtuma oli lukion opiskelijoiden pitkälti ideoima ja toteuttama tempaus, jonka avulla myös kanssaopiskelijoille haluttiin antaa tuntumaa työelämän vaikuttajiin, ja kuinka polku valmistumisesta työnteon pariin kulkee.

– Meidän mielestämme on tärkeä saada suorittajien näkökulma työelämästä meille, jotka sinne ovat pian siirtymässä. Silloin ei tarvitse turvautua mielikuviin, kun tekee päätöstä opiskelupaikasta, kaupalliselle alalle pyrkivä Asikainen kertoo.

Toisen vuoden lukiolaiset Anton Asikainen ja Helmi Sivula ovat niin sanottuja ryhmänjohtajia työelämä-projektissa ja he kantoivat isoa vastuuta #114-tapahtuman järjestelyissä. Kuva: Antti Raunio

Toisen vuoden lukiolaiset Anton Asikainen ja Helmi Sivula ovat niin sanottuja ryhmänjohtajia työelämä-projektissa ja he kantoivat isoa vastuuta #114-tapahtuman järjestelyissä. Kuva: Antti Raunio

– Työelämä-projekti on tuonut siihen osallistuville lähestymispintaa työntekoon, mutta huomasimme ettei se levinnyt koko kouluun. Päivän tarkoitus oli jalkaannuttaa kaikki oppilaat ja antaa heille etulyöntiasema työelämään pääsemiseksi.

Ohjaavan opettajan Jarmo Lehtisen mukaan työstä saatava kokemus on äärimmäisen tärkeää nuorille, jotka pyrkivät saamaan jalkaansa työelämän oven väliin.

– Työllisyystilanne nuorilla on valitettavan heikko ja lukion ongelma on, ettei siellä voi kokeilla työntekoa. Pitäisi pystyä tekemään eri asioita eikä niin välittää palkasta. Ansioluettelon kartuttaminen on tulevaisuuden kannalta tärkeää. Toivottavasti tämä projekti auttaa lempääläisiä ja vesilahtelaisia nuoria pääsemään työelämään paremmin käsiksi ja jatko-opiskelupaikan valinta helpottuisi, kun tietää mitä haluaa tehdä, Lehtinen ajattelee.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?