Nollabudjetin pönttöjä

Kyllä lähtee. Juuso Talla (vas.) ottaa pöntön seinäelementin vastaan, kun Roni Silvenoinen saa tiaisen reiän valmiiksi. Kuva: Erkki Koivisto

Kyllä lähtee. Juuso Talla (vas.) ottaa pöntön seinäelementin vastaan, kun Roni Silvenoinen saa tiaisen reiän valmiiksi. Kuva: Erkki Koivisto

Maahanmuuttajille, nimittäin siivekkäille sellaisille, talkoiltiin asumustarpeita 200 linnunpöntöksi perjantaina lempääläläisessä puutavaraliike Metsä-Tappurassa. Asialla oli Tampereen ammattikorkeakoulun  liiketalouden ensimmäisen vuoden opiskelijoista koostuva työryhmä.

Ryhmän opinnäytetyönä on järjestää nollabudjetin hyväntekeväisyystapahtuma toimeksiantajalle. Ryhmän toimeksiantaja on Suomen luonnonsuojeluliitto ja tapahtuma Ylen ”Miljoona linnunpönttöä” -tempauksen linnunpönttöjen tekotalkoot Tampereen keskustorilla lauantaina 23. huhtikuuta.

Kaikilla ei ole kotonaan mahdollisuuksia linnunpönttöä väkertää, mutta ei hätää. Tänä syksynä 20 vuotta osakeyhtiönä täyttävän Metsä-Tappuran lahjoittamat ilmaiset pöntönrakennusmateriaalit riittävät 200 ensimmäiselle. Naulat on saatu lahjoituksina rautakaupoilta. Kokoamisohjeet ja työkalutkin odottavat paikanpäällä pöydillä valmiina. Toritapahtumassa on myös Risto Räppääjä eli Lempäälän oma poika Samuel Shipway, luonnonsuojeluliiton asiantuntija sekä muuta tekemistä koko perheelle.

– Tekemänsä linnunpöntön voi ottaa mukaansa tai sen voi jättää paikallisten lintuharrastajien asennettavaksi, sanovat

opiskelijaryhmän projektipäällikkö Simeon Suoninen ja Juuli Tappura.

Juuli Tappura (vas.) ja Henna Heikkilä mallailevat lauantain aesille ripustettavaa banderollia. Kuva: Erkki Koivisto

Juuli Tappura (vas.) ja Henna Heikkilä mallailevat lauantaina esille ripustettavaa banderollia. Kuva: Erkki Koivisto

Metsä-Tappurassa työskentelevä Henna Heikkilä on varsinainen pätkätyöläinen. Hän  oli sahannut opiskelijaryhmälle valmiiksi viiden tuuman kuusilankusta 1 200 valmista pätkää: neljä seinää, katon ja pohjakappaleen asennettavaksi kuhunkin 200 pönttöön. Karheapintaista sahalautaa Heikkilä sahasi noin 300 metriä.

– Yhteen pönttöön menee lautaa noin puolitoista metriä, sanoo metsätalousteknikko Mikko Tappura.

Opiskelijoiden tehtäväksi jäi 30 millin suuaukon poraaminen etuseinään sekä reikien tekeminen myös ripustusta varten ja naulanrei’iksi.

– Näihin valmistelutöihin menee kaksi tuntia, sanovat poran ääressä ahertavat Roni Sivennoinen ja Juuso Talla rehvakkaasti.

Vesilahdesta on ilmoitettu Ylen ”Miljoona linnunpönttöä” -kampanjan nettisivuille (perjantain 15.4. tilanne) 1 417 ja Lempäälästä 2 198 pönttöä. Mikko Tappuraa harmittaa, ettei miehen mieleen tullut jo ajoikaan ajatusta lähteä toteuttamaan 150 vuotta täyttävään Lempäälään 150 linnunpönttöä -tapahtumaa.

– Ehkei sellainen ole vieläkään myöhäistä. Kuka tahansa ehtii vielä hyvin asentaa pönttöjä. Kaikki muuttolinnut eivät ole vielä tulleet, hän vinkkaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.