Kodin tekstiilit kierrätykseen

Nina Vallius ja sanna Karppanen esittelevät Levetkeissäidoitua ja toteutettua kierrätysavaimenperää. Kuva: Erkki Koivisto

Nina Vallius (vas.) ja Sanna Karppanen esittelevät Leveteksissä ideoitua ja toteutettua kierrätysavaimenperää. Kuva: Erkki Koivisto

Parittomille sukille löytyi koti Naperonpolulta

Puhtaat, ehjät vaatteet on voinut tähänkin asti voinut laittaa kierrätykseen vaikkapa UFF:n tai Pelastusarmeijan vaatekeräyskonttiin, mutta nyt myös se yksinäinen sukka ja rikkinäinen villapaita säästyvät roskikselta, kiitos tekstiilien kierrätyspaja ja materiaalipankki Leveteksin Naperonpolulla lähellä Ideaparkia.

Kotitalouksissa syntyvän jätteen kierrätys on tuntuvasti tehostunut Lempäälässä. Viimeksi alkoi muovipakkausten talteenotto tänä talvena kolmessa keräyspisteessä. Jo ennen sitä, viime syksynä, aloitti Leveteks toimintansa Lempäälän Marjamäessä. Siellä tekstiilistä hyödynnetään kaikki, siis kaikki. Mikä ei kelpaa muodossa tai toisessa kierrätykseen, päätyy poltettavaksi energiantuotantoon. Taustalla on lain muutos, jonka mukaan viime vuodenvaiheesta alkaen tekstiilijätettä ei ole enää saanut viedä kaatopaikalle, vaan sille on löydettävä hyötykäyttöä.

Lempäälän ja Vesilahden työttömien yhdistys pyörittää Leveteksin ohjattua työpajatoimintaa ostopalvelusopimuksella Lempäälän kunnalle. Työttömät, kuntouttavassa työtoiminnassa ja työkokeilussa olevat henkilöt,  saavat mielekästä tekemistä, ja luonto kiittää, kun ihmiset voivat kiikuttaa aiemmin roskiin päätyneet tekstiilijätteensä kierrätykseen. Leveteksiin toimitetaan tekstiilimateriaalia myös muun muassa pelastuslaitokselta, ravintoloista, hotelleista ja teollisuudesta.

Leveteks tarjoaa työtä 12 henkilölle. Myymälänä ja tavaran vastaanottohallina toimii noin 150 neliömetrin kokoinen korkea ja valoisa halli. Ompelimo- ja askartelutilat kangaspuineen ovat erikseen.

Hankekoordinaattori Sanna Karppanen ja ohjaaja Nina Vallius eivät puhu lumpusta, koska sanalla on heidän mielestään

Pikkutyötn mekko on tehty kierrätystekstiilistä. Kuva: Erkki Koivisto

Pikkutyötn mekko on tehty kierrätystekstiilistä. Kuva: Erkki Koivisto

ikävä kaiku. Vastaanotettavan tekstiilimateriaalin pitää olla puhtaaksi pestyä. Sen ei tarvitse olla ehjää eikä vaatekappaleen hyödyntämistä estä, vaikka siinä olisi  piintyneitä läikkiä. Ne voidaan leikata pois. Lajittelun ensi vaiheessa nähdään, voidaanko paita mahdollisesti vielä käyttää sellaisenaan ja myydä eteenpäin kierrätyspuodissa. Toinen vaihtoehto on tarjota paidan kangasmateriaalille toinen elämä: siitä voidaan tehdä autokorjaamoille ja vastaaville euron kilohintaan myytävä 30 x 30 sentin kokoinen huoltoliina eli rätti tai vaikka tuunata hihasta vaasin suojus. Napit, taskut ja kaulukset ja kivat kuviot raksitaan talteen myyntiin ja uudestaan hyödynnettäväksi.

Leveteksiläisten osaavissa käsissä syntyy melkeinpä vaikka mitä: miesten solmio saa uuden elämän naisten kaulakoruna, ikkunaverhoista näprätään kätevästi avaimenperä. Esillä ja myynnissä on vintagemuotia.

– Viimeksi meiltä lähti hotelliverhoista tehtyjä päiväpeitteitä Gambiaan kouluihin ja päiväkoteihin, sanoo Nina Vallius.

– Jos meille tuotava tavara on tekstiiliä, se on kierrätettävissä. Rikkinäiset villapaidatkin ja vastaava kerätään meillä talteen ja materiaalista valmistetaan muualla muun muassa öljyn imeytysmattoja, sanoo Sanna Karppanen.

– Nämä ovat meille ihan aarteita, sanoo Vallius pidellen käsissään toimittajan mukanaan tuomaa, parhaat päivänsä nähnyttä tyynyliinaa. Paitsi että revenneestä vuodevaatteesta saa vaivattomasti tehtyä huoltoliinan, rikkinäisestä tyynyliinasta voidaan ottaa talteen koristeellinen resori vaikkapa pikkutytön essuun tai mekkoon ommeltavaksi. Etupuolen hauskan kuvan voi leikata irti vastaisen tuunaustarpeen varalle.

Leveteksissa lajitellusta tekstiilistä alle kymmenen prosenttia eli vain parisenkymmentä kiloa viikossa päätyy energiantuotantoon. Tavaraa tulee sisään keskimäärin noin 500–600 kiloa.

– Toimintaa vasta käynnistellään. Meillä on kapasiteettia ottaa vastaan enemmänkin tekstiiliä, sanoo Karppanen, joka tietää, että keskimäärin kotitalouksien tekstiilijätteestä vasta vain pieni osa päätyy tällä hetkellä kiertoon.

– Lempäälä on tässä toiminnassa ensimmäisten joukossa.

Tavaraa voi hakea myös maksutta. Kuva: Erkki Koivisto

Tavaraa voi hakea myös maksutta. Kuva: Erkki Koivisto

Naisten mukaan juuri nyt näkyy selvästi, että eletään kevätsiivousten aikoja. Normi tuontierä vaatehuoneen perukoilta on  yhdestä kahteen säkillistä kaikenlaista tekstiiliä.

– Se viesti on mennyt hyvin perille, että meille voi tuoda tavaraa. Mutta me olemme myös materiaalipankki. Tänne voi tulla tekemään löytöjä. Me myymme kaikenlaista askartelutarvetta vaikkapa käsityöharrastajille, sanoo Vallius.

Toden totta: hyllyt ovat väärällään ompelimon omia luomuksia ja muita tuotteita, solkia, lankaa ja vetoketjuja, nappeja ja kangaspakkoja. Joukossa on aivan uutta ja käyttämätöntäkin tavaraa.

– Lempäälän  ja Vesilahden koulut ovat jo meidät löytäneet. Meillä käy asiakkaina paljon erilaisia ryhmiä sekä mikroyrittäjiä. Meille voi tehdä erilliskeräyspyynnön sellaisesta tavarasta, jota ei sillä hetkellä ole hyllyssä, Karppanen muistuttaa.

Leveteksin tuotanto on laajasti esillä Ideaparkissa 23.–24. huhtikuuta vaatevallankumoustapahtumassa.

 

Kierrätyskeskukset Lempäälässä

Varikko, Sotavallantie 17, avoinna arkisin klo 9–15

Kierrätyspuoti, Atrantie 3, avoinna arkisin klo 9–16

Leveteks, Naperonpolku 4, avoinna arkisin klo 9–15

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.