Kansanedustajat ja nuoret tapasivat nuorten parlamentissa

Nuorten parlamentissa kohtasivat nuoret ja kansanedustajat. Kuvassa Johanna Mustonen, Sofia Vikman ja Elina Pispala.

Nuorten parlamentissa kohtasivat nuoret ja kansanedustajat. Kuvassa Johanna Mustonen, Sofia Vikman ja Elina Pispala.

Perjantaina 15. hutikuuta järjestettiin Helsingissä Nuorten parlamentti. Sain mahdollisuuden päästä Vesilahden yläasteen edustajana toimittajaoppilaaksi. Oppilasedustajaksi Vesilahdelta lähti 9d-luokalta Tiitus Valtamo. Pirkanmaalainen kansanedustaja Sofia Vikman lupautui haastateltavakseni ja sovimme tapaamisen Sibelius Akatemian kahvilaan.

Sofia Vikman, miksi alun perin kiinnostuit politiikasta?

– Lukion aikani minulla heräsi kiinnostus muuttaa maailmaa. Olin kiinnostunut paljon historiasta ja yhteiskuntaopista. Lähdin Ranskaan hevoshommiin ajatuksella, että siitä tulee tuleva ammattini. Kuitenkin lukion aikainen kiinnostus palasi vahvempana, ja halusin koulutusta, joka tukisi vaikuttamista. Palasin takaisin Suomeen ja hain yliopistoon. Opiskelin kansainvälistä politiikkaa ja valtio-oppia viisi vuotta. Opiskelun aikana tulin eduskuntaan avustajan töihin ja Tampereella minut valittiin opiskelijana kaupunginvaltuustoon.

Miksi päätit valita juuri Kokoomuksen?

– Minulle oli tärkeää kannustaminen työntekoon ja opiskeluun, jolloin jokaisella olisi mahdollisuus taustasta ja varallisuudesta riippumatta kouluttautua niin pitkälle kuin omat kyvyt ja innostus riittää. Huolehtiminenkin on tärkeää, eli että yhteiskunta pitää huolen niistä, jotka eivät itse pysty töissä käymään. Valintaani vaikutti myös se, että Kokoomus näyttäytyi kansainvälisyydestä ymmärtävänä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

– Tyypillistä työpäivää ei oikein ole, sillä jokainen päivä on todella erilainen. Tällä hetkellä on täysistuntoja, sidosryhmien tapaamisia ja valiokuntien kokouksia, jotka ovat todella mielenkiintoisia. On myös paljon tilaisuuksia, ihmisten tapaamista ja asioihin perehtymistä. Korostan sitä aina, että täytyy tietää mistä on päättämässä ja käyttää paljon aikaa taustatietojen hankintaan. Viikonloppuisin ja maanantaisin on yleensä töitä Pirkanmaalla.

Mitä mieltä olet opintotukien leikkaamisesta?

– Mielestäni on tärkeää, että jatkossakin turvataan opintotuen avulla, että jokaisella on mahdollisuus opiskella tasa-arvoisesti varallisuudesta riippumatta. Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi valitsi minut eniten lasten ja nuorten puolesta töitä tehneeksi kansanedustajaksi koko viime kaudella. Arvostan sitä kovasti, sillä se ei ole lööppijulkisuuteen, vaan oikeasti eduskunnassa tehtyyn työhön perustuva tunnustus. Se oli juuri nuorten koulutukseen ja työllistymiseen perustuvaa työtä. Pitää kuitenkin ymmärtää se, että nyt kun eletään Suomessa taloudellisesti hankalia aikoja, täytyy pitää huoli, ettei tuleville sukupolville jää liian suurta velkataakkaa.

Millaisena näet maaseudun tulevaisuudessa?

– Vahvasta hevostaustastani johtuen maalaiselämä on minulle tuttua. Uskon, että tulevaisuudessa puhtaalle ruualle ja ympäristölle on yhä suurempi tilaus. Siitä täytyy pitää huolta. Itse arvostan todella paljonpuhdasta luontoa ja vehreyttä.

Keskitytkö työssäsi jatkuvasti parantamiseen, vai siihen että tulisit valituksi seuraavissa vaaleissa?

– Haluan keskittyä asiakeskeisesti eduskuntatyöhön ja panostaa arvojen ja tavoitteiden toteutumiseen. Mielestäni ei ole oikea motiivi olla eduskunnassa, jos haluaa vain maksimoida omaa suosiotaan ja olla viihdeohjelmissa. Itse en halua olla lehdissä esittelemässä vaatekaappiani. Ajattelen tätä ammattityönä, joka vaatii erityistä osaamista ja keskittymistä.

Oletko itse pysynyt vaalilupauksissasi?

-Kerroin ennen vaaleja kattavasti arvopohjani, jonka perusteella harkitsen asioita. Koen, että olen saanut toteutettua monia tavoitteitani, kuten esimerkiksi tekemällä työtä lasten ja nuorten hyväksi, yrittäjyyspaketti ja koulutussopimus. Koulutussopimuksen puolesta olen tehnyt nyt viisi vuotta töitä ja se on nyt toteutumassa.

Mitä mieltä olet Nuorten parlamentista?

– On todella hienoa saada nuoria innostumaan vaikuttamisesta. Tosi mahtavaa, että teitä on täällä ja toivon että viette sanaa teidän omissa kouluissanne eteenpäin. Tännehän voi itsekin joku päivä päätyä, jos itseä kiinnostaa. Minullakaan ei ollut mitään suurta vaalibudjettia enkä ollut mikään julkisuudenhenkilö, vaan olin ihan asiakeskeisesti kiinnostunut asioista. Tänne pääseminen on kenelle tahansa Suomessa mahdollisuus.

Oli hienoa päästä mukaan Nuorten parlamenttiin tutustumaan eduskuntaan ja päästä haastattelemaan

Sofia Vikmania. Kiitin Sofiaa haastattelusta ja hän lähti kohti seuraavaa oppilastapaamista.

Elina Pispala

Vesilahden yläaste, 8A

Nuorten parlamentissa kohtasivat nuoret ja kansanedustajat. Kuvassa Johanna Mustonen, Sofia Vikman ja Elina Pispala.

Nuorten parlamentissa kohtasivat nuoret ja kansanedustajat. Kuvassa Johanna Mustonen, Sofia Vikman ja Elina Pispala.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?