Hiljaisia vihjeitä

Kaiken aikaa on olemassa merkkejä tulevasta, jos vain osaat nähdä ne. Jokin on jo muuttumassa, mutta ei ole tullut vielä ilmi. Oletko huomannut, että yllättävän monessa talossa tehdään nyt remonttia: kattoja uusitaan, asennetaan  ilmalämpöpumppua, kaivetaan maalämpöä, rakennetaan terassia, pystytetään grilliä.

Mistä se voisi kertoa? Että ainakin nämä ihmiset ovat taas alkaneet uskoa tulevaisuuteen, että talous on jo kääntynyt tai kääntymässä nousuun, että leikkauksia ja supistuksia ei ehkä enää tarvittaisikaan.

Ihmisten kulutustottumukset muuttuvat. Ihan pieni esimerkki on kun litran maitotölkkien kaveriksi alkoi tulla puolentoista litran tölkkejä, jotka mahtuvat yhtä mainiosti jääkaapin oveen. Lapsiperheet olivat mielissään. Jos olet yrittäjä ja hoksaat tällaisen muutoksen aavistuksen, niin siinä sinulle tarjotaan tuottoisaa markkinarakoa. Kunhan ehdit ensimmäisenä. Tottakai meille tekemällä tehdään tarpeita, joita sitten tyydytämme, mutta kyllä ihmiset oma­aloitteisestikin jotain muuttavat.

Ammatikseen raveissa totoa pelaavat hakevat hiljaisia vihjeitä hiipparoimalla talleilla. Ei kiimainen tamma eikä flunssainen ori juokse niin kuin normaalisti vaikka olisi etukäteen millainen suosikki tahansa. Toiseksi parasta pelaamalla voisi saada kunnon potin. Vedonlyöntitoimistot, kotimainen Veikkaus Oy muiden mukana, laativat kertoimensa joukkueiden viimeaikaisen menestyksen perusteella. Kertoimet lasketaan niin, että toimisto pitkän ajan kuluessa aina voittaa ja pelaaja häviää. Voitolle pääsee silloin kun aavistaa, että toimiston kerroin on väärä ja pelaa sen mukaisesti. Jos joukkue on hävinnyt vaikkapa viisi kertaa peräkkäin, helposti ajatellaan sen häviävän kuudennenkin kerran. Jos sinulla on aavistus, että nyt tapahtuu käänne ja tulee pitkästä aikaa voitto, niin pelaat rohkeasti toimiston näkemystä vastaan. Kun sitten joukkue on voittanut toisen ja kolmannenkin kerran, yllätys on jo hiipunut ja kertoimet ovat taas toimistolle päin kallellaan. Mistä sitten tiedät odottaa käännettä? Hankkimalla tietoa. Hiipparoimalla internetissä joukkueen kotisivuilla, lukemalla paikallislehtiä, seuraamalla joukkueen kokoonpanotietoja, aistimalla ilmapiiriä.

Työyhteisön hyvinvoinnista taas kertoo erinomaisesti se, miten paljon siinä nauretaan. Kuunnelkaapa kuinka paljon yhteisellä kahvitunnilla nauraa räkätetään. Jos kukin keskittyy vain omaan kahvikuppiinsa, ei kovin hyvältä näytä. Työterveyshuollolla on kohta asiaa sille työporukalle.

Sama mittari pätee muuten myös parisuhteeseen. Muistelepa milloin viimeksi nauroitte kumppaninne kanssa niin, että ihan kyyneleet tulivat silmiin tai pissantippa meinasi tirahtaa pöksyihin.

Mistä tiedettiin, että Hitlerin Saksa valmistautui tosissaan sotaan? Jo paria vuotta ennen tapahtui hyppäys kasvatettavien sikojen määrässä. Sotilaat tarvitsevat saappaita ja siasta saadaan saapasnahkaa.

Kaiken aikaa tulevaisuus hyppii silmillemme. Osaammeko lukea hiljaisia vihjeitä?

Teksti: Tapio Eronen

EronenTapio

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?