Alikersantti Antti Rokka: oikea mies myyttien takana

Viljam Pylkäs konepistooleineen jatkosodan rintamalla. Pylkäs ylennettiin sodan kuluessa alikersantiksi.

Viljam Pylkäs konepistooleineen jatkosodan rintamalla. Pylkäs ylennettiin sodan kuluessa alikersantiksi.

Tuntemattoman sotilaan esikuvat Viljam Pylkäs ja Toivo Ruuna aiheena Sakkola-Museon kesänäyttelyssä Lempäälässä

 

Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta viritellään jo kolmatta elokuvaversiota, mutta kuka oikeastaan tietää, millaisia olivat oikeat miehet kuuluisan kirjan takana?

Lempäälässä avataan näyttely, jonka aiheena ovat kaksi romaanin tunnettua hahmoa, Antti Rokka ja Suen Tassu. Näiden miesten esikuvat, Sakkolassa vuonna 1912 syntyneet ja Lempäälässä sodan jälkeen asuneet  Viljam Pylkäs ja Toivo Ruuna esitellään Sakkola-Museossa avautuvassa teemanäyttelyssä.

”Miehet Tuntemattoman takana: Viljam Pylkäs – Rokka, Toivo Ruuna – Sus” -näyttely on auki yleisölle 3.5.–28.8. Lempäälän museoraitin aukioloaikoina. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Sakkola-Säätiö ja Sakkola-Museo.

Näyttely esittelee kuuluisuuteen nousseiden miesten elämänkaarta sekä sotilaina että siviilissä koko heidän pitkän elämänsä ajalta. Aineisto koostuu sota- ja siviiliajan valokuvista, kirjeenvaihdosta, kartoista, henkilökohtaisista esineistä, sota-ajan puhdetöistä sekä mitaleista.

Nähtäville on ensi kertaa saatu esineitä ja aineistoa Viljam Pylkkään tyttäriltä Irma Toivoselta ja Ritva Uutolta sekä Toivo Ruunan lapsilta Lea Heinoselta ja Helge Ruunalta.

Sakkola-Museon tunnuksena ovat pitäjän kuulut rotuporsaat.

Sakkola-Museon tunnuksena ovat pitäjän kuulut rotuporsaat.

Vuonna 1912 syntyneet Toivo Ruuna ja Viljam Pylkäs tapasivat toisensa ensimmäisenkerran jo rippikoulussa Sakkolassa Karjalan kannaksella. Nuorena alkanut ystävyys jatkui sotavuosien läpi koko elämän ajan aina Ruunan kuolemaan vuoteen 1985 saakka. Viljam Pylkäs kuoli vuonna 1999.

– Viljam oli meille lapsille ennen kaikkea isä, ei mikään sotilas, muistelee Ritva Uutto, joka kertoo kuunnelleensa lapsesta lähtien tarkkaan isänsä tarinoita sotavuosilta.

– Väinö Linna lähetti isälle Tuntemattoman sotilaan joulun alla 1954, ja isä rupesi kirjaa heti lukemaan. Kohta hän tokaisi, että ”täshä kerrotaaki meist”, Helge Ruuna muistelee.

– Sodassa oppii pelkäämään, ellei sitä ennestään osaa. Ellei siellä osaa pelätä, ei osaa tapellakaan, Viljam Pylkäs tilitti sodan jälkeen.

Aseveljet Viljam Pylkäs ja Toivo Ruuna tapasivat Lempäälässä usein, tässä vuonna 1957.

Aseveljet Viljam Pylkäs ja Toivo Ruuna tapasivat Lempäälässä usein, tässä vuonna 1957.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?