”Nova Lempäälä”: Keskustasta kaikenikäisten kohtaamispaikka

Asemakaava jatkaa radan itäpuolisen alueen kehittämistä. Kuva: Taratest Oy 2015 ja Lempäälän kunta

Asemakaava jatkaa radan itäpuolisen alueen kehittämistä. Kuva: Taratest Oy 2015 ja Lempäälän kunta

Viime vuonna kunnassa valmistuneen Lempäälän tulevaisuusohjelman mukaan tulevaisuuden Lempäälällä on tavoitteena  olla rohkea, ketterä ja aikaansaava edelläkävijä, ”Nova Lempäälä”. Runsaan kymmenen vuoden ajan visioitua uutta kuntakeskusta tehdään kunnanjohtaja Heidi Rämön mukaan siksi, että tavoitteen saavuttamiseksi Lempäälällä on uusi toimintaympäristö.

– Eikä vain paikoitusaluetta kuntakeskustassa kuten nyt tilanne pitkälti on. Uudesta Lempäälän keskustasta on tarkoitus luoda kaikenikäisten kuntalaisten kohtaamispaikka, sanoo Rämö tähyten vammaispalveluvuokrakerrostalo Pesäpuun ylimmän kerroksen ikkunasta radan suuntaan.

Lempäälässä asuu tutkitusti Suomen tyytyväisimmät asukkaat. Hyvästä pyritään Rämön mukaan nyt saamaan aikaan paras, ja asutusta ohjataan ja tiivistetään kuntakeskustaan. Viime vuonna Lempäälän väkiluku kasvoi 309 asukkaalla eli 1,4 prosenttia.

– Muissa kehyskunnissa asukasluvun kasvu on jo hiipunut, meillä ei.

Lempäälän kuntakeskustan tulevaisuusvision suunnitelmassa keskeisessä asemassa on jalankulkusilta, joka laajentaa

Alueelle on aiemmin samaan kokonaisuuteen vahvistunut Piiponpellon asemakaava, joka mahdollistaa asuntojen rakentamisen arviolta 320 uudelle asukkaalle.

Alueelle on aiemmin samaan kokonaisuuteen vahvistunut Piiponpellon asemakaava, joka mahdollistaa asuntojen rakentamisen arviolta 320 uudelle asukkaalle.

keskustasaaren toiminta-aluetta.

Keskustan kehittämissuunnitelma astuu toteutukseen Lempäälä-talon myötä. Lempäälä-talon yhteistoimintasopimus allekirjoitettiin 13. huhtikuuta Lempäälän kunnan, Lempäälän seurakunnan ja SRV Rakennus Oy:n kesken. Hankkeen veturina toimii Lempäälä-talo, johon sijoittuvat Lempäälän uusi pääkirjasto monitoimitiloineen, Lempäälän kunnan sekä Lempäälän seurakunnan palvelut, toimitilat ja nuorisotilat. Rakennuskokonaisuuteen on suunnitteilla ravintola, liiketiloja sekä rakenteellista pysäköintiä.

Lisäksi toteutetaan länsi-itä -suuntainen ja radan ylittävä kevyenliikenteen väylä, Telkäntaival.  Telkäntaipaleeseen toteutettava 110 000 euron hintainen taidehankinta, johon kunta hakee 50 prosentin valtionosuutta, liittyy niin sanottuun yksi prosentti investoinnista taiteeseen -velvoitteeseen.

– Lempäälä on siihen sitoutunut valtuuston aiemmalla linjauksella, ja valtionosuus edellyttää myös taidehankintaa, Rämö täsmentää.

Puupintoja Lempäälän ydinkeskustaan?

Lempäälä haluaa erottua joukosta uudella ydinkeskustallaan Toteutuksen halutaan olevan laadukasta.  Maisemaan tulee mahdollisesti puupintoja, kortteleita ja sisäpihoja, tiivistä asutusta. Avartuva kirkonseutu saa seurakseen tapahtumatorin.

Ydinkeskustakortteleiden asemakaava mahdollistaa tiivistä täydennysrakentamista aseman ympäristöön, uuden kunnanvirasto-, kirjasto- ja monitoimitilakokonaisuuden, uuden kevyen liikenteen sillan Telkäntaipaleen, uuden Erik Ednerin puiston, uuden asematorin sekä asumista noin 350 asukkaalle. Rautatienvarren vanha asema jää paikoilleen.

Kuntalaisten luettavissa oleva Nova Lempäälä -brändikirja pyrkii vastaamaan kysymykseen, millaiseksi Lempäälän uutta keskustaa ollaan luomassa.   19. huhtikuuta julkistettu brändikirja on tutustumista ja selailemista varten jaettu mm. kunnan palvelupisteeseen ja kirjastoihin.

– Odotan uudelta Lempäälän keskustalta erityisesti puutarhakaupunki-idealla toteutettua kävelykeskustaa, sanoo Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma (kesk.) kirjan sivulla.

– Pysäköinnistä tulee nykyisin paljon palautetta, joten uudessa keskustassa pysäköintitilat on mietitty hyvin, pohtii puolestaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult (sd.).

Lempäälän kunnanhallitus päätti 18. huhtikuuta asettaa asemakaavaehdotuksen julkisesti nähtäville 27.4.–27.5. Avoimien ovien yleisötilaisuus ydinkeskustakortteleiden asemakaavasta järjestetään keskiviikkona 11. toukokuuta klo 14–18.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?