Partiolaiset näkyvät partioviikolla

Sytykeruusujen teossa opastamassa olivat Sonja Peräkasari ja Kirsi-Marja Hirsikangas. Kuva: Päivi Aikasalo

Sytykeruusujen teossa opastamassa olivat Sonja Peräkasari ja Kirsi-Marja Hirsikangas. Kuva: Päivi Aikasalo

Partioviikko on vuosittainen tapahtumaviikko, ja silloin partiolaiset näkyvät ja kuuluvat tavallista enemmän kaikelle kansalle. Partioasua tai partiohuivia voidaan käyttää koulussa ja työpaikalla. Pyhä Yrjö on kaikkien partiolaisten suojeluspyhimys ja siksi partioviikkoa vietetään silloin kun on Yrjön nimipäivä.

Akaan alueen partiolaiset aloittivat partioviikon omalla Syty ja pala –partiojumalanpalveluksella Pyhän Birgitan kirkossa. Jumalanpalveluksen musiikista vastasi Vesilahden Valkohäntien Partiokööri.

Jumalanpalveluksen jälkeen tapahtuma jatkui kirkkotorilla. Kirkkokahvien ohella kaikki saivat valmistaa sytykeruusuja munakennoista Kirsi-Marja Hirsikankaan, 31, ja Sonja Peräkasarin, 23, avustuksella. Kirsi-Marja ja Sonja kuuluvat Lempäälän Erä-Pirkkoihin.

– Partio on elämäntapa, sen on antanut monenlaisia avaimia elämään, kertoo Kirsi-Marja.

Sonja jatkaa, että hän on saanut oppia ottamaan vastuuta itsestään ja toisista, ryhmän ohjaajana toimiminen on ollut opettavaista ja partio on tarjonnut paljon uusia kokemuksia. Molemmat toivottavat uudet nuoret mukaan partiotoimintaan.

Kirkkotorilla jatkui partiolaisten tapahtuma, Seikkailijoiden sepeli. Tähän kuului keppihevosten tekemistä ja myöhemmin mm. ruoan valmistusta Myllyrannassa sekä tikkupullien paistoa Vanhassa Pappilassa. Julia, Topias ja Matias Vesilahden Valkohännistä olivat valmistamassa omaa keppihevosta. Mukaan oli pitänyt ottaa yksi sukka ja oma neula. Matiaksen mukaan ompeleminen oli haasteellisinta. Pojat kertoivat, että mukavinta partiotoiminnassa ovat leirit.

Julia, Topias ja Matias Vesilahden Valkohännistä olivat valmistamassa omaa keppihevosta.  Kuva: Päivi Aikasalo

Julia, Topias ja Matias Vesilahden Valkohännistä olivat valmistamassa omaa keppihevosta. Kuva: Päivi Aikasalo

Lempäälän partiolaiset ovat tehneet toimintaansa näkyväksi myös Ideaparkin Ideakappeliin. Sinne on ilmaantunut partiolaisia peruspuuhassa, makkaraa tai tikkupullaa paistamassa. Näyttelyn kuvat kertovat partiotoiminnasta.

Yksi näyttelyn rakentajista oli Katja Pennanen, 17. Hän kuuluu Erä-Pirkkoihin ja on ollut kymmenen vuotta partiossa.

– Parasta partiossa ovat leirit ja kaverit. Olen oppinut johtamistaitoja ja sosiaalisia taitoja sekä selviytymistä luonnossa.

Mia-Maria Ihantola, 16, oli myös mukana suunnittelemassa ja rakentamassa näyttelyä. Hänen mielestään parasta partiotoiminnassa ovat olleet sekä suurleirit että omat lippukunnan leirit. Lippukunnan leirejä pidetään Tervajärvellä. Viimeisin suurleiri oli Ilves-leiri Evolla.

– Partiotapahtumista löytyy aina uusia kavereita, kertoo Mia-Maria.

Näyttelyä on ideoinut ja rakentanut myös Riina Aspila. Hän on Hämeen partiopiirin puheenjohtaja ja mukana Erä-Pirkkojen Vaeltajatoiminnassa.

– Partioviikko on hyvä tapa tehdä partiotoimintaa näkyväksi. Partioviikolla partiolaisten omaan koloiltaan voi tuoda myös ystävänsä tutustumaan partiotoimintaan.

– Lempäälässä on noin 350 partiolaista. Kanavan Vartijat on poikien lippukunta, Erä-Pirkot on tyttöjen lippukunta ja Sääksjärvellä toimiva Kyynärön Kiertäjät on sekalippukunta. Kaikkien näiden lippukuntien taustayhteisönä on Lempäälän seurakunta.

Teksti: Päivi Aikasalo

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?