600-vuotias Laukon kartano avaa ovensa

Kulttuuria, taidetta, historiaa ja laadukasta ruokaa matkailijoille

 

Liisa Lagerstam toivottaa vieraat yksin ja ryhmissä tervetulleiksi Laukon karatnoon. Kuva: Erkki Koivisto

Liisa Lagerstam toivottaa vieraat yksin ja ryhmissä tervetulleiksi Laukon kartanoon. Kuva: Erkki Koivisto

Hevosten poispanon jälkeen Laukon kartanon rakennuksiin on rakennettu uusia asuntoja, joissa asuu nyt 25 uutta asukasta. Muutostyöt kartanon alueella ovat jatkuneet siten, että vanhasta, 1800-luvulta perisin olevasta tallista on muunnettu tilava juhlatila. Eikä siinä vielä kaikki: Laukko avaa porttinsa matkailijoille.

Laukon kartano Vesilahdessa aukeaa yleisölle viihtyisäksi kesänviettopaikaksi kesäkuun alussa. Kartanon 600-vuotisjuhlan kunniaksi kesän näyttelyt tarjoavat matkailijoille Laukon historiaa ja nykyisyyttä. Päänäyttely kertoo Juhani Lagerstamin elämäntyöstä, ja esillä on ensimmäistä kertaa yksi Suomen kuuluisimmista antiikki- ja taidekokoelmista. Kartanon pohjoismaista klassismia edustava päärakennus on kokonaisuudessaan avoinna länsipäädyn yksityisasuntoa lukuun ottamatta.

Kurkiaura kenties? Kaunis yksityiskohta Laukon karatnon päärakennuksen ovessa. Kuva: Erkki Koivisto

Kurkiaura kenties? Kaunis yksityiskohta Laukon kartanon päärakennuksen ovessa. Kuva: Erkki Koivisto

– Juhlavuoden näyttely on kunnianosoitus paitsi upealle kotikartanolleni myös isäni elämäntyölle ja mittavalle kokoelmalle. Kartanon 600-vuotisjuhlavuosi on luonteva aloitus Laukon uudelle aikakaudelle. Tavoitteenamme on korkeatasoinen, elämyksellinen, uudenlainen matkailukartano., kertoo Liisa Lagerstam, joka omistaa Laukon kartanon miehensä Jouni Minkkisen kanssa.

Teemat vaihtuvat vuosittain. Ensi vuonna vuorossa on Suomi-Filmi, vuonna 2018 ritarien Laukko ja vuonna 2019 suuri taidekesä.

Kulttuuria, kartanoelämää ja musiikkia

Kartano aukeaa 1. kesäkuuta alkaen ensimmäistä kertaa kesäkaudeksi suurelle yleisölle ja jo toukokuun alusta ryhmille, joille kartano on avoin ympäri vuoden. Päänäyttelyn lisäksi kesän 2016 ohjelmaan kuuluvat useat erilaiset Laukon kartanoon liittyvät näyttelyt. Pirunkellarissa ja päärakennuksessa on esillä arkeologinen näyttely, joka kertoo elämästä Kurkien ajan Laukossa. Päärakennuksen ja tallikabinetin näyttelyssä esittäytyvät Laukko-hevoset. Kartanon historian hetket kiteytyvät kuviksi juhlavuoden valokuvaajan Erja Lempisen juhlatalliin ja näyttelyverstaaseen rakennetuissa näyttelyissä. Jälkimmäisessä on esillä myös Raija Kolehmaisen Vuosi Laukossa -valokuvanäyttely.

Laukon kartanonpuistossa pääsee kartanoelämän tunnelmiin. Puistolavalla soi heinäkuun ajan kahdesti viikossa elävä musiikki. Keskiviikkoisin ja lauantaisin kartanonpuiston täyttävät kesäkuun lopulta alkaen niin ikivihreät sävelmät, elegantti puistoklassinen kuin svengaava jazz. Vanhaan talliin on toteutettu juhlatalli Kurki-saleineen kabinetteineen sekä kahvila ja puoti.

– Puistomme on upea ympäristö viettää kesäpäivää. Lisäksi tarjoamme päivittäin kartanon aukioloaikoina Kurki-salissa laadukasta, sesonginmukaista kolmen ruokalajin kartanolounasta, Lagerstam kertoo.

Laukontorilta laivaan

Kohtaus historiasta: "Kylmä-Kalle ja Jöns Kurki. Kuva: Erkki Koivisto

Kohtaus historiasta: ”Kylmä-Kalle” ja Jöns Kurki. Kuva: Erkki Koivisto

Kauden päättymistä juhlitaan 20. elokuuta  iltatapahtumalla.

Kartano on avoinna 1.6–20.8. tiistaista sunnuntaihin. Alle 13-vuotiaat pääsevät alueelle juhlavuonna ilmaiseksi. Kahvilaan ja lounaalle voi piipahtaa kuka tahansa. Kartanon näyttelyihin ja kahdeksan hehtaarin laajuiseen puistoalueeseen voi tutustua päivälipulla tai kaikki päivät kattavalla kesäpassilla.

Vesibussiyhteys tuo matkailijoita kahdesti viikossa suoraan Laukon laituriin. Oma Laukko-bussi liikennöi kesäkauden kartanon aukiolopäivinä Tampereen rautatieasemalta suoraan Laukon kartanoon.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.