Maapolitiikkaa uusituilla pelisäännöillä

Valtuusto kokoontui viime keskiviikkona Kuokkalan koululla ja esityslistalla oli muun muassa maapoliittinen ohjelma. Kuva: Katariina Rannaste

Valtuusto kokoontui viime keskiviikkona Kuokkalan koululla ja esityslistalla oli muun muassa maapoliittinen ohjelma. Kuva: Katariina Rannaste

 

Uusi maapoliittinen ohjelma hyväksyttiin keskiviikkona äänestyksen jälkeen Lempäälän valtuustossa 
Lempäälä uusii maapolitiikkansa pelisääntöjä. Kunnanvaltuusto hyväksyi viime keskiviikkona maapoliittisen ohjelman, jonka mukaan maanhankintaa tehdään ensisijaisesti vapaaehtoisilla kaupoilla kunnan keskeisiltä alueilta. Maan saannin turvaamiseksi voidaan käyttää myös lunastusta.

– Kunta käyttää maanhankinnassa ensisijaisuuden periaatetta, mutta on valmis käyttämään kaikkia lain suomia maapoliittisia keinoja, kaavoituspäällikkö Ilari Rasimus selvitti valtuustossa.

Maanhankinnan keinoina kunnalla ovat vapaaehtoiset kaupat, etuosto-oikeus ja kovimpana keinona pakkolunastus.

– Kovien keinojen käyttö on määrällisesti pientä, mutta keino muiden joukossa kuitenkin, Rasimus totesi.

Jatkossa Lempäälä aikoo hankkia uusia asuinalueita varten tarkoitetut alueet omistukseensa ennen niiden kaavoittamista. Se edellyttää riittävää tonttimaareserviä, mikä taas on johtanut nykyisen mallin valmisteluun.

Lempäälän maapolitiikan keskeinen ongelma on Ilari Rasimuksen mukaan ollut kunnan maanomistuksen puuttuminen. Yhdyskuntarakenne on levinnyt sen mukaan, missä tilaa on ollut. Lisäksi ongelmallista on ollut maanhankinnan tapa.

– Kunta teki aiemmin lähes poikkeuksetta maankäyttösopimuksia. Nyt 10 vuotta myöhemmin tiedetään, ettei se johtanut mihinkään, ja siksi maapolitiikan perusteita muutetaan.

Pohjaesitys jäi voimaan

Valtuusto käsitteli maapoliittista ohjelmaa jo tammikuussa. Tuolloin se palautettiin uuteen valmisteluun, kun ohjelma törmäsi menettelytavan osalta näkemyseroihin.

Keskiviikkoisessa kokouksessa maapoliittinen ohjelma hyväksyttiin ja valmistelua kiiteltiin nyt lähes poikkeuksetta yli puoluerajojen. Ohjelmasta päädyttiin silti äänestämään Markku Mikkolan (kesk.) tehtyä muutosehdotuksen, jota Tuomo Mäkelä (kok.), Heska Korhonen (kok.) ja Veijo Niemi (ps.) kannattivat.

Muutosehdotus koski tapaa, jolla maapoliittisessa ohjelmassa linjataan tilanteita, joissa kunta voisi käyttää maankäyttösopimusta asuntokaavoituksessa. Joidenkin näkemysten mukaan kyse olisi ollut vain sanamuotomuutoksesta, jolla ei olisi vaikutusta itse asiaan tai paperissa välitettävään viestiin.

Muutoksen jälkeen ohjelma olisi rohkaissut maanomistajia hakemaan aina maankäyttösopimusratkaisua kunnan kanssa tehtävien maakauppojen asemesta. Viranhaltijavalmistelussa on kuitenkin nähty, ettei maankäyttösopimus voi olla lähtökohtainen vaihtoehto kunnan maanhankinnalle.

Äänestystuloksella 29–14 maapoliittiseen ohjelmaan jäi pohjaesityksen muotoilu, jossa halutaan painottaa maankäyttösopimuksista pidättäytymistä asuntorakentamisen osalta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?