Taide Ritan kokoelmista löytyy hengästyttävä määrä tauluja Miina Äkkijyrkästä Elvi Maarniin

Galleria rakennettiin taiteen ehdoilla

Jouko Ritan taidegalleriaan ohjaa vanhasta Valion jäätelömainoksesta tehty hauska ukko. Kuva: Katariina Onnela

Jouko Ritan taidegalleriaan ohjaa vanhasta Valion jäätelömainoksesta tehty hauska ukko. Kuva: Katariina Onnela

Taide Ritan uusi taidegalleria Koipiniemessä ei ole ollut päivääkään auki, mutta väkeä on silti poikennut paikalla lähes tuhat henkeä.

Uuden taidegallerian rakennustyöt alkoivat toukokuussa 2014 ja ensimmäiset vieraat pääsivät tutustumaan tiloihin ja taiteeseen vuoden 2014 marraskuun lopussa. Tuolloin työt oliva vielä kesken, mutta nyt galleria on viimeisiä silauksia vaille valmis. Etupiha ja sisäänkäynnin katos ovat piakkoin valmistumassa.

Talon takana sijaitsevalla isolla terassilla kelpaa kahvitellessa ihailla järvinäkymiä ja tilaa on vaikka tanssien järjestämiseen. Kaikki tilat on suunniteltu erilaisia ryhmiä silmällä pitäen ja taiteen ehdoilla.

– Vaimoni Sirpa luonnosteli gallerian ja arkkitehti piirsi sitten luonnokset puhtaaksi, Jouko Rita kertoo.

Valoisan gallerian seinille on ripustettu tauluja vieri viereen. Niitä löytyy kauniina riveinä myös parvelta ja kellarikerroksesta. Vanhat mestarit ja nuoret taiteilijat ovat seinillä sulassa sovussa.

– Nuorempaan sukupolveen puree tällä hetkellä erityisesti Olli Joki, Soile Yli-Mäyry, Kuutti Lavonen ja Nanna Susi. He ovat nykypolven suosikkeja. Vanhoista mestareista suosikki on Onni Oja ja Suomen parhaan eläinmaalarin, Teppo Terän, teokset viedään käsistä. Lisäksi kysytään Martta Wendeliniä, jonka taiteesta oli iso näyttely viime kesänä. Minultakin oli siellä yksitoista taulua lainassa, Jouko Rita listaa.

Muita juuri nyt pinnalla olevia taiteilijoita ovat hiljattain kunniatohtoriksi promovoitu Juhani Palmu ja asiantuntijoiden seuraavaksi Helene Schjerfbeckiksi ylistämä Elvi Maarni.

Viisikymmentä vuotta taidekauppaa tehnyt Jouko Rita toteaa, että työn lopettaminen ei ole käynyt mielessäkään.

– Elämähän on pelkkää lomaa, taidekauppias toteaa kesän suunnitelmista kysyttäessä.

– Moni luulisi tätä työnteoksi, mutta on asennekysymys mistä osaa nauttia, hän jatkaa.

Taide Ritan gallerian seinille on ripustettu vieri viereen taidetta eri aikakausilta ja tyylisuunnista. Taidetta löytyy kolmesta kerroksesta. Kuva: Katariina Onnela

Taide Ritan gallerian seinille on ripustettu vieri viereen taidetta eri aikakausilta ja tyylisuunnista. Taidetta löytyy kolmesta kerroksesta. Kuva: Katariina Onnela

Konkarikauppias kertoo pitkän uran ja menestyksen salaisuudeksi palvelun. On ensiarvoisen tärkeää, että asiakas saa taulun kotiin ja seinälle valmiiksi ripustettuna. Edelleen Jouko Rita myös noudattaa omaa ohjenuoraansa, ja soittaa joka päivä yhdelle vanhalle asiakkaalle ja yhdelle uudelle asiakkaalle.

– En ole vielä elämäni parasta kauppaa tehnyt. Se on aina se seuraava.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.