Kelhossa välitunnilla saa punaiset posket

Tällä vauhdilla maratonmatka täyttyy vikkelästi, vaikka Kelhon koulun haasteessa pakko ei juosta olekaan. Kuva: Katariina Rannaste

Tällä vauhdilla maratonmatka täyttyy vikkelästi, vaikka Kelhon koulun haasteessa pakko ei juosta olekaan. Kuva: Katariina Rannaste

Nurmikko kertoo, mistä lapset ovat kulkeneet. Lempäälän Kelhon koulun kulmalla orastavaan ruohikkoon on kulunut polku pienten jalkojen alla. Lapset ovat juosseet siitä kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja.

Kelhon koululla on tänä keväänä ollut käynnissä maratonhaaste. Oppilaat ovat kiertäneet välituntisin koulun tiluksilla merkittyä rataa pitkin tavoitteenaan maratonin suorittaminen.

Aikaa maratonin suorittamiselle annettiin kevät, vaan eipä koulunväki etukäteen arvannut, millä innolla lapset lähtisivät haasteeseen mukaan. Ensimmäisillä oli maratonia vastaava matka koossa jo huhtikuussa.

– Ajattelimme ennalta, että ehkä joku olisi toukokuun viimeiseen viikkoon mennessä juossut maratonin. Huhtikuun lopulla meillä oli jo kuusi maratoonaria, kertoo haasteen ideoinut koulunkäyntiavustaja Elina Luoma.

Muun muassa 10-vuotiaat Elli Seestie (vas.) ja Jade Sjöberg,  8-vuotias Topi Eloranta sekä 10-vuotias Jose Lehtinen ovat innokkaasti osallistuneet haasteeseen. Kuva: Katariina Rannaste

Muun muassa 10-vuotiaat Elli Seestie (vas.) ja Jade Sjöberg, 8-vuotias Topi Eloranta sekä 10-vuotias Jose Lehtinen ovat innokkaasti osallistuneet haasteeseen. Kuva: Katariina Rannaste

– Haasteeseen osallistuminen on vapaaehtoista, mutta ei ole koululaista, joka ei olisi yhtään kierrosta kulkenut.  On ollut tosi tsemppaavaa, kun pienetkin ovat olleet tässä mukana.

Haasteen tavoitteena on ollut lisätä liikuntaa lasten koulupäiviin. Vaikka Kelhon koululaiset ovat muutenkin innokkaita liikkujia, ei ylimääräiseen liikkumiseen tsemppaamisesta haittaakaan ole ollut.

– Tunnit ovat erilaisia, kun lapset ovat saaneet purkaa energiaansa, Luoma toteaa.

Idea maratonhaasteesta kehkeytyi Elina Luomalle pääsiäisen jälkeen, kun lämpenevä kevätilma toi luokkiin levottomat jalat. Ulos oli päästävä. Luoma törmäsi eräällä pohjalaiskoululla kehitettyyn ideaan ja sovitti siitä Kelhon koululle omansa.

Ehtona haasteessa on ollut, että maratonmatkaa kurotaan vain välituntisin. Sitä ei saa taittaa pyörällä, eikä vaatehuoltoa ajatellen myöskään kontaten.

Rata on paikoin ollut hyvin kurainen ja kengissä on välillä tuntuvasti tirskahdellut. Sen tähden kumppareita ei tällä maratonilla ole ollenkaan ylenkatsottu.

Entä kuinka koululla ollaan sitten varmistuttu oikeista maratonmitoista? Useammallakin oppitunnilla. Mittoihin perehdyttiin matematiikassa ja oikea matka vedettiin 60 metrin rullamitalla liikuntatunnilla .

– Uudessa opetussuunnitelmassa peräänkuulutettu monialaisuus ei ole mikään uusi juttu, Elina Luoma naurahtaa.

Totista puurtamista maratonmatkan kurominen ei ole ollut. Radalle lähdetään yleensä porukalla, ja usein supatus ja höpötys kuuluu pitkin matkaa. Kannustimena on ollut myös pieniä palkintoja.

– 10 kilometrin etapin ja puolimaratonin suorittamisesta muistetaan lapsia. Eskarilaisilta maratonia ei edellytetäkään, ja vanhempainyhdistys on luvannut kaikille maratoonareille pienen palkinnon.

Kommentit (3)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?