Puolustajan tarpeessa

”Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä.” (Joh. 14:16)

Puolustajan tehtävät ovat meille tuttuja; asianajaja puolustaa, jääkiekossa ja jalkapallossa on puolustajat, armeija puolustaa. Mutta kuka puolustaa ihmistä arjessa, heitä, joilla ei ole mitään tai ei ole varaa puolustajaan. Nuo Johanneksen sanat kertovat, kuka on meidän puolustaja, Totuuden Henki, Isä Jumala. Me tunnemme hänet monella eri nimellä, Jumala, Jahve, Allah ja silti kyseessä sama Totuuden Henki. Hän, joka puolustaa meitä – vähäisintäkin.

Meillä puhutaan paljon turvapaikanhakijoista. Heitä uhataan mutta heitä puolustetaan. Jokainen, joka sanoo tai tekee pienenkin eleen myös näiden heikkojen veljeen tai sisarien puolesta on Totuuden Hengen asialla. Se, joka uhkaa toista ihmistä, nostaa kätensä Totuuden Henkeä vastaan.

Pienen ihmisen puolustajista haluan nostaa esiin heidät, jotka joka päivä työssään välittävät, huolehtivat, puolustavat ja hoitavat lähimmäisiä. He ovat seurakuntien diakonit, huomaamattomat mutta ihmisten keskellä toimivat pyyteettömät puolustajat.

Onneksemme meillä on keskuudessamme tällaiset puolustajat, niiden ihmisten puolustajat, jotka hätääntynyt ja pelokas ihminen voi huutaa luokseen. Diakonit puolustavat ahdingossa olevia vääryyttä, epäoikeudenmukaisuutta, köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan. Viime kädessä he ovat useille viimeinen puolustusrengas myös vääriä jumalia vastaan. Heidän kanssaan Totuuden Henki toimii vahvana voimana ihmisen hyväksi.

”Isä… antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti…, hän pysyy luonanne ja on teissä.” Tämä toinen ja oikea puolustaja on ”ikuisesti”, siis aina meidän kanssamme, hän ”pysyy” meidän luonamme, jää siis olemaan meidän kanssamme, ja kaiken huipuksi hän ”on meissä”, siis tulee meidän sydämeemme ja sisimpäämme, niin lähelle, ettei sen lähemmäs enää pääse.

Pekka Iivonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?