Tukihenkilöitä tarvitaan rinnalla kulkijoiksi

Projektivastaava Sirpa Kotisaari (oik.) Pirkanmaan muistiyhdistyksestä kannustaa mukaan tukihenkilöksi.

Projektivastaava Sirpa Kotisaari (oik.) Pirkanmaan muistiyhdistyksestä kannustaa mukaan tukihenkilöksi.

Muistisairas ja omainen tarvitsevat tukea. Vapaaehtoisia haetaan tukihenkilöiksi.

Muistisairaiden määrä lisääntyy väestön ikääntyessä ja päivittäin noin 40 ihmistä saa muistisairausdiagnoosin. Lempäälässäkin muistisairaita on arvion mukaan runsaat 500. Sen tähden Pirkanmaan Muistiyhdistyksessä on käynnistymässä toukokuussa kurssi tukihenkilöille.

Vapaaehtoisia tukihenkilöitä koulutetaan sairastuneiden ja omaisten tueksi viime keväänä alkaneen hankkeen puitteissa. Tähän mennessä tukihenkilöitä on koulutettu 38, mutta lisää tarvitaan, yhdistyksestä todetaan.

Vaikka muistisairaus on yleinen, jäävät sairastuneet ja heidän läheisensä usein yksin ja vaille tarvitsemaansa tukea.

Muistisairauteen ei ole löydetty parantavaa lääkettä, mutta varhainen diagnoosi, ajoissa aloitettu muistilääkitys sekä riittävä ja monipuolinen tuki antavat sairastuneelle ja omaiselle helpotusta ja hidastavat sairauden etenemistä.

Muistisairauden myötä elämänpiiri usein kaventuu, vaikka sosiaalisia suhteita ylläpitämällä voidaan hidastaa taudin etenemistä. On tärkeää antaa muistisairaalle mahdollisuus osallistua, jatkaa oman näköistä elämää sairaudesta riippumatta. Tässä Pirkanmaan Muistiyhdistyksen kouluttamat vapaaehtoiset tukihenkilöt ovat isona apuna. Tukihenkilön kanssa on helpompi jatkaa vaikkapa vanhaa harrastusta.

Myös omaisille annettava tuki on arvokasta. Omaishoitajan työ on yksinäistä ja kuormittavaa, ja muistisairautta sanotaankin usein omaisen sairaudeksi. Monelle omaiselle pieni keskusteluhetki, kuulluksi tuleminen ja jakaminen antavat voimia.

Toukokuun puolivälissä alkavaan koulutukseen osallistuvalta ei edellytetä muuta kuin halua auttaa sekä rehellisyyttä ja vastuuntuntoa. Koulutuksen jälkeen tukihenkilöille järjestetään säännöllisesti tapaamisia ja täydennyskoulutusta virkistystä unohtamatta. Lisätietoja tukihenkilötoiminnasta saa Pirkanmaan muistiyhdistyksestä tai projektivastaava Sirpa Kotisaarelta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?