Evakkopuistossa puiden istutustalkoot

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö uskaltautui taputtamaan Sakkolan porsasta. Taustalla tilannetta seuraa kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult.

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö uskaltautui taputtamaan Sakkolan porsasta. Taustalla tilannetta seuraa kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult. Kuva: Antti Hynnä

Lauantaina 7. toukokuuta kauniin keväisessä ja lämpimässä säässä kerääntyi kolmikymmenpäinen joukko puunistutus- ja siistimistalkoisiin Lempäälän Evakkopuistoon Kuljuntien varteen Moisiossa. Puistoon istutettiin 17 kappaletta puita, joista 11 oli Lempäälän nimikkopuita metsälehmuksia ja kuusi puistolehmuksia. Paikalla olivat edustajat Lempäälän kunnasta, Lempäälän seurakunnasta, Lions Club Lempäälästä, Haparaisten Nuorisoseurasta sekä Sakkola-Säätiöstä. Lisäksi paikalla oli lukuisa joukko yksityishenkilöitä.

Puut saatiin istutettua Lempäälän kunnan ympäristösuunnittelija Kari Laamasen asiantuntevalla opastuksell,a ja yhdistykset istuttivat omat nimikkopuunsa. Jäipä joitakin puita vielä sakkolalaisjuuristen yksityishenkilöiden tai sukujen nimikkopuiksi.

Lempäälän Evakkopuistoa rakennettiin kevään- ja kesän 2014 aikana. Huomion siellä viekuvanveistäjä Heikki Räsäsen Kurun harmaasta graniitista muotoilema porsaspatsas, joka on muotoiltu mahdollisimman tarkasti muistuttamaan maankuulua esikuvaansa Sakkolan rotuporsasta. Muotoilussa korvaamattomana apuna olivat muutamat rodusta säilyneet valokuvat. Possun kärsä osoittaa kohti Sakkolaa eli 102 astetta pohjoisesta myötäpäivään. Sakkolan porsaspatsaan ja Evakkopuiston virallinen paljastustilaisuus oli 4.1 lokakuuta 2014.

Vuoden 2015 aikana lukuisat sakkolalaisjuuriset yksityishenkilöt tai suvut ovat istuttaneet Evakkopuistoon Sakkolasta omilta kotipihoilta tuotuja nimikkopuitaan. Puistoon voi edelleen istuttaa puita sopimalla asiasta etukäteen puiston vieressä asuvan Hannu Turkkisen kanssa.

Talkoolaiset ikuistettiin yhteiskuvaan siinä vaiheessa, kun  muutama kiireisin oli jo ehtinyt poistua paikalta.

Talkoolaiset ikuistettiin yhteiskuvaan siinä vaiheessa, kun muutama kiireisin oli jo ehtinyt poistua paikalta. Kuva: Antti Hynnä

Evakkopuiston osoitekilven tekstin on laatinut Sakkolan Haparaisten kylästä kotoisin oleva lempääläläinen Eero Pilviniemi: ”Vuonna 2014 tulee kuluneeksi 75 vuotta Talvisodan syttymisestä ja 70 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Karjalasta tuli silloin yli 400.000 evakkoa eri puolille Suomea. Evakkopuisto ja Sakkolan porsaspatsas on tehty kiitokseksi niille sukupolville, jotka toisen maailmansodan jälkeen yhdessä rakensivat Lempäälää ja Suomea. Lempäälän kunnan myötämielinen suhtautuminen puisto- ja patsashankkeeseen on tehnyt sen toteuttamisen mahdolliseksi.”

 

 

Antti Hynnä

Sakkola-Säätiön hallituksen puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?