Mikä ihmeen Pyhä Henki?

Sain toimittaa yhden urani mieleenpainuvimmista kasteista muutamia vuosia sitten. Kasteväen joukossa oli joitakin kuukausia aiemmin esikoulun aloittanut utelias poika. Hän istuutui toimituksen alkaessa lattialle metrin päähän minusta ja katseli tarkkaan kaikkea kastepöydällä olevaa. Alkuvirren jälkeen siunasin tilaisuuden Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Tässä kohden nousi käsi. Esikoulussa oli opetettu, että pitää viitata ennen kuin avaa suunsa. Ja poika todella viittasi, koko vartalollaan. Annoin puheenvuoron hänelle ja kuulin kysymyksen: ”Mikä se Pyhä Henki on?” Yllättävä kysymys sai papin hetkeksi hiljaiseksi, mutta lopulta poika sai vastauksensa. Kastetilaisuuden jatkuessa pääsin vastaamaan moneen muuhunkin kysymykseen. Kirkollinen kieli kuulosti oudolta pienen pojan korvissa, ja hän halusi ymmärtää.

Aika usein me aikuiset emme uskalla vastaavassa tilanteessa nostaa kättä. Mieltä polttelee uteliaisuus ja ymmärtämisen halu, mutta ajattelemme, että meidän pitäisi jo tietää. Tämän kastetilaisuuden kahvihetkessä kävin loistavia keskusteluja aikuisten kanssa, jotka esittivät minulle jatkokysymyksiä vastauksiini. Yksi niistä nousi yli muiden: ”Mistä tietää, että Pyhä Henki toimii?”

Pyhä Henki on Jumalan kolmas persoona, joka toimii meissä ja meidän keskuudessamme auttaen meitä tunnistamaan ja ymmärtämään Jumalan toimintaa. Pyhä Henki vaikuttaa sivusta ohjaten katseemme Jeesukseen ja hänen sovitukseensa. Pyhän Hengen työn tunnistaa siitä, että se aina synnyttää ja vahvistaa uskoa Jeesukseen ja kiinnittää ihmisiä yhä vahvemmin häneen. Hänen työnsä kantaa hedelmänään rakkautta, iloa, rauhaa, kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä, hyvyyttä, uskollisuutta, lempeyttä ja itsehillintää. Pyhä Henki toimii meidän uskovien kautta.

Uskon, että Pyhä Henki toimi tuona tärkeänä kastepäivänä pienen pojan ja minun kauttani. Meidän vuoropuhelumme antoi minulle iloa ja pojalle tietoa. Samalla joukossa oli varmasti niitä, joita keskustelu kosketti syvemmällä tasolla. Jumala kutsui, rohkaisi ja antoi voimaa elämään. Pyhän Hengen toiminta ympäröi meitä. Se rohkaisee meitä itseämme ja tarjoaa mahdollisuuden olla Jumalan käytettävissä.

Soila Simola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?