Eri mieltä venelaitureista terveyskeskuksen ja Himmin rantaan

Kunnanhallitus päätti vuokrata Lempäälän-Vesilahden Pursiseuralle noin 300 neliön suuruisen määräalan kahden venelaiturin sijoittamiseksi terveyskeskuksen ja Himminkodon ranta-alueelle Maikinpolun kohdalle. Venelaituriin tulee 26 venepaikkaa.

Kulku rantaan menee Himminkodon ja Himminnaapurin välistä tien yli kulkevan harmaan sisätunneliväylän alta. Liikenne on jo nyt vilkasta.

Vastaavanlainen hanke oli noin 15 vuotta sitten, jolloin hanketta vastusti nimiadressin kautta usea sata kuntalaista. Hanke jäi silloin toteutumatta. Hankkeen vastustajat tarkastelivat asiaa Himminkodon ja Himminnaapurin asukkaiden kannalta. He näkivät, että vanhuksien kesäaikainen ulkoilu ja oleskelu ahtaan tiealueen kahta puolta on sellainen asia, jota pitää puolustaa.

Mitalilla on kaksi puolta, niin tässäkin asiassa. Veneily on kasvava vapaa-ajan harrastus, ja venepaikkoja Lempäälässä on vähän. Asiaa pitää kehittää, mutta onko asian oikea ratkaisu se, että venepaikat tuodaan hoito- ja hoivatyön alueelle? Venerantaan tullaan autoilla, tavarat puretaan rannassa ja auto tuodaan parkkipaikalle. Mille parkkipaikalle tässä tapauksessa?

Vaikka veneily toisikin elämää rantaan ja ulapalle sekä puoltaisi matkailua, olisi tässä tapauksessa ollut kuitenkin kohteliasta pyytää edes lausuntoa niin terveyskeskukselta kuin Himminkodoltakin. Olisihan kanta voinut tällä kertaa olla puoltavakin.

Edellä esitettyjen seikkojen perusteella jätin eriävän mielipiteen päätökseen: ”Venelaitureille kulku tapahtuu Himminnaapurin ja Himminkodon välistä kulkevan ahtaan tien kautta, Himminkodon alapuolella ovat niin vanhustyön kuin terveyskeskuksenkin työntekijöiden autopaikat lisäksi Himmin keittiöön kulkee samaa reittiä pitkin ruokahuollon kuljetukset. Venepaikoille kulkeminen lisää autoliikennettä juuri kesäaikana, jolloin myös Himminnaapurin asukkaat ulkoilevat samalla reitillä. Lisääntyvän liikenteen vuoksi aiheutuu vanhustyön toiminnoille uhkakuvia, joista kanta olisi pitänyt olla päätöksen tekijöillä tiedossa; asian valmistelussa olisi pitänyt kuulla vanhustyön sekä terveydenhuollon toimialoja. Myös seniorineuvosto on olemassa.”

Eriävällä mielipiteellä ei sinänsä ole vaikutusta päätökseen, mutta itsellä on rauha omassatunnossa siitä, että on puolustanut vieläkin asiaa, joka arvomaailmassani on tärkeä.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

vanhustyön johtaja (emerita)

kunnanhallituksen jäsen (kesk.)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?