Pirkanmaan rannoilla on potentiaalia loma-asumisen ja matkailun kehittämiseen

Pirkanmaan ELY-keskus näkee, että ranta-asumista voitaisiin lisätä ja ympäristöarvot turvata yleiskaavoituksella. Näkymä Kyynäröjärvelle Lempäälässä. Kuva: Erkki Koivisto

Pirkanmaan ELY-keskus näkee, että ranta-asumista voitaisiin lisätä ja ympäristöarvot turvata yleiskaavoituksella. Näkymä Kyynäröjärvelle Lempäälässä. Kuva: Erkki Koivisto

Pirkanmaa on loma-asuntojen määrässä Suomen kolmanneksi suurin maakunta: rantaviivaa on yhteensä noin 13 260 kilometriä ja loma-asuntoja lähes 50 000. Pääosa Pirkanmaan kesämökeistä on rakennettu jo 1950- ja 1960-luvuilla. Monen järven rannat ovat tiiviin lomarakentamisen piirissä, mutta hyvällä suunnittelulla uusiakin lomarakennuspaikkoja on vielä mahdollista löytää.

Koska Pirkanmaan rannat ovat jo vahvasti rakennettuja, Pirkanmaan ELY-keskus korostaa rantojen yleiskaavoituksen merkitystä uusien rakennuspaikkojen muodostamisen lähtökohtana. Yleiskaava on ainoa suunnitteluväline, jolla kaikki rantarakennusoikeudet voidaan tutkia ja jakaa maanomistajien välillä tasapuolisesti ja avoimessa menettelyssä. Yleiskaavoituksella turvataan myös rantojen maisemallisten, luonnonympäristöä ja virkistyskäyttöä koskevien tavoitteiden toteuttaminen.

Pirkanmaan kunnista hyvä suunnittelutilanne rantojen osalta on Lempäälässä, Vesilahdessa, Juupajoella, Mänttä-Vilppulassa, Nokialla, Pirkkalassa, Tampereella ja Valkeakoskella. Näissä kunnissa rantojen suunnitteluaste ylittää 70 %. Kun käsittelyvaiheissa olevat Ruoveden ja Oriveden rantaosayleiskaavat valmistuvat, Pirkanmaan rannoista on yleiskaavoituksen piirissä 55 %. Eniten kaavoittamatonta rantaviivaa on vielä Pälkäneen (670 km), Sastamalan (550 km) ja Ikaalisten (500 km) järvillä.

Kaavoittamattomilla rannoilla uusien rakennuspaikkojen muodostamisen edellytykset ratkaistaan poikkeamislupamenettelyssä. Toimivalta siirtyi ELY-keskuksilta kuntiin huhtikuun  alussa. ELY-keskus haluaa muistuttaa kuntia siitä, ettei rakennusjärjestyksellä voida korvata rantojen kaavoitusta: rakennusjärjestyksen säädöstenkin täytyy jättää tilaa kaavoitukselle.

Pirkanmaan ELY-keskuksen mukaan rannoilla on vielä tilaa uusille loma-asunnoille. Erityisesti kunnissa, jotka profiloituvat kesäkuntina, rantojen yleiskaavoitukseen on tärkeää panostaa rantojen hyödyntämiseksi sekä loma-asutuksen että matkailun kehittämisen näkökulmista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?