Tavarasta luopuminen tuulettaa pään

Vaatehuoneeni ylähyllyllä majailee kaksi laatikkoa, joiden sisältöä en ole tarvinnut kertaakaan muuton jälkeen. Kellarikomeroni pursuaa ääriään myöten, ja parittomat villasukat ovat vallanneet makuuhuoneen kaapin.

Olen haalinut itselleni valtavasti omaisuutta viidessä vuodessa. Ensimmäisessä omassa kodissani en edes vaivautunut etsimään ullakkovarastoa, koska minulla ei ollut mitään laitettavaa sinne. Nykyään tavaran määrä ahdistaa.

Tiedän, että minulla on sielunsiskoja- ja veljiä, jotka haluaisivat joskus heittää kaiken omistamansa kaatopaikalle. Karsimisen sijaan nykyihminen taltuttaa tavarameret ostamalla lisää neliöitä.

Esimerkiksi ammattijärjestäjät ovat tehneet ihmisten materia-ahdingosta itselleen elinkeinon. Karsimisen seurauksena on myös syntynyt lukuisia muoti-ilmiöitä, kuten japanilaisen Marie Kondon opaskirja Kon Mari. Teos julistaa ”siivouksen elämänmullistavaa taikaa” ja opettaa luopumaan turhista esineistä.

Tavaroiden kanssa pääsee halutessaan sopuun, mutta se vaatii omien ajatusmallien muuttamista. Kaikkea ei tarvitse omistaa. Naapurin kanssa voi ostaa vaikka yhteisen ruohonleikkurin tai vaihtaa työkaluja päikseen. Itse olen lainannut esimerkiksi juhlavaatteita ystäväpiirissäni.

Harkitseminen ja kodin tarkkaileminen auttavat matkalla kohti pelkistetympää ympäristöä. Itse mietin jokaisen ostokseni kohdalla, tarvitsenko sitä todella ja mihin käyttöön. Puutun heti epämääräisiin keittiön pöydällä seilaaviin tavarakasoihin. Esine on todennäköisesti turhake, jos sille ei löydy asunnosta omaa paikkaa.

Kaappeihin piiloon sullotut röykkiöt ovat poissa silmistä, mutta eivät mielestä. Ne aiheuttavat epämääräistä levottomuutta ja keskeneräisyyden tunnetta. Tavara tuo turvaa nykyihmiselle, jonka elämässä kotikaupunki, työpaikka ja läheiset ihmiset vaihtuvat usein.

Pysyvyyden tunteen voi saavuttaa onneksi muutenkin kuin täyttämällä komerot roinalla. Elämyksiin sijoittaminen luo muistoja, jotka säilyvät pidempään kuin hetken huumassa ostetut esineet. Hyvään ruokaan, harrastuksiin ja matkustamiseen laitettu raha ei vie senttiäkään tilaa kaapeista.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?