Lähdetie 3:n kerrostalopiha pilottina kuntoon talkoilla

Vihervuosi hyvin alkuun Lempäälässä

Pilvikirsikat ovat jo paikollaan. - Kerrostaloyhtiön asukkaat ovat saaneet olla hankkeessa suunnittelusta alkken mukana, sanoo talkoiden koollekutsuja Riitta Halme Lähdetie 3:n pihassa. Kuva: Erkki Koivisto

Pilvikirsikat ovat jo paikollaan.
– Kerrostaloyhtiön asukkaat ovat saaneet olla hankkeessa suunnittelusta alkaen mukana, sanoo talkoiden koollekutsuja Riitta Halme Lähdetie 3:n pihassa. Kuva: Erkki Koivisto

Vuosi 2016 on valtakunnallinen vihervuosi, jonka merkeissä Lempäälän kunnan  vihertyöryhmä on saattanut alulle projekteja, jotka lisäävät yhteisöjen omatoimisuutta. Luvassa on palstaviljelyä, kerrostalon pihan kunnostusta talkoilla ja puutarhakävelyjä.

– Vihertyöryhmä on jo vuosia etsinyt sopivaa aluetta aloittaakseen  palstaviljelytoimintaa Lempäälässä. Sopiva paikka löytyi Hääkiven alueelta ja se kirjattiin Kuokkala-Hakkari-Herralan osayleiskaavaan, mutta valituksen johdosta palstaviljelyä ei siellä voitu aloittaa, sanoo vihertyöryhmän puheenjohtaja Riitta Halme.

– Aktiivinen kuljulainen Markku Koskinen  löysi uuden sopivan alueen aivan  Kuljun urheilukentän naapurista, Peräkorventieltä. Viljeltävä alue on noin 3 500 neliön suuruinen. Se jaetaan aarin palstoihin, jolloin alueella voi palstaviljelyä harjoittaa 20-30 puutarhaharrastajaa. Viljely-alueen reunassa on isohko oja, josta viljelijät saavat kasteluveden.

Kunta vuokraa Kuljun kyläyhdistys ry:lle alueen kohtuuvuokralla ja yhdistys hoitaa edelleen vuokrauksen halukkaille laadittavan sopimuksen puitteissa. Vuosivuokrana palstasta peritään parikymppiä.

Tästä aloitettiin ensimmäisellä kokoontumisella 1. huhtikuuta. Paikalla hankkeen vetäjä Markku Koskinen (vas.l) sekä tulevia palstaviljelijöitä Virpi Teerioja, Sirkka Karonen, Marjut Piikamäki, Satu Oinas ja  Sini-Erika Käyhkö . Kuva: Riitta Halme

Tästä aloitettiin ensimmäisellä kokoontumisella 1. huhtikuuta. Paikalla hankkeen vetäjä Markku Koskinen (vas.l) sekä tulevia palstaviljelijöitä Virpi Teerioja, Sirkka Karonen, Marjut Piikamäki, Satu Oinas ja
Sini-Erika Käyhkö . Kuva: Riitta Halme

Toiminnan perustamiskustannuksiin on kunta myöntänyt omatoimirahaa 2 800 euroa.

Toiminnan käytännön pyörittäjäksi on perusteilla työryhmä kyläyhdistyksen toimiessa vuokranantajana. Vuokratulot käytetään palstaviljelytoiminnan ylläpitoon. Perustamistyöt alueella on aloitettu ja  viljely-toiminta alkaa tänä kesänä.

– Kymmenkunnan palstan viljely on alkamassa. Alue on äestetty, kunnostettu ja siellä on tehty raivausta.

– Nyt palstaviljely on mahdollista Kuljussa, kunhan ottaa yhteyttä Kuljun palstaviljelijöihin ja Markku Koskiseen. Jos kokeilu onnistuu, toivomme kunnasta löytyvän pari muutakin aluetta kyseiseen toimintaan, Halme sanoo.

Vihertyöryhmä on päättänyt ryhtyä kannustamaan kunnan  kerrostalojen asukkaita kiinnostumaan taloyhtiönsä piha-alueen kunnostamisesta talkoovoimin. Pilottihankkeena on Lähdetie 3:n kerrostalon piha, jossa on 30 huoneistoa. Pihan kunnostustoive on lähtenyt asukkailta ja vihertyöryhmän toimesta pihaan on laadittu suuntaa-antava kasvi- ja pihasuunnitelma, johon asukkaiden mielipiteitä ja kommentteja selvitetään kaikille toimitettavassa asukaskyselyssä.

– Kun asukkaat saavat suunnitella ja toteuttaa mieleisensä viherkeitaan aivan kotirapun eteen, nousee piha-alueen arvo viihtyisyyden lisääjänä merkittävästi, Halme toteaa.

Tarkoituksena on kunnostaa taloyhtiön piha-alue ja sitä ympäröivä viherympäristö Samalla siistitään käytävät ja pihakalusteet ja puretaan huonokuntoinen pihavaja.

Talon ankealta nurkalta lähtee yksinäinen heisipensas ja tilalle tulee tuijia ja alppiruusu. Jätekatoksen tausta on ollut kosteaa heinikkoa. Sinne istutetaan pilvikirsikkapuuryhmä. Tontin leikattava nurmikko rajataan metsän reunasta valkopajuangervopensasaidalla. Lipputangon juuren ruusuryhmä uudistetaan, oleskelualueelle tulee kosteikkoperennoja.

– Lisäksi perustetaan pieni hyötypuutarha luumupuineen mustaherkkapensaineen ja raparpereineen. Ruohosipulinkin sinne voisi siirtää. Lapsille toteutetaan siistittävään metsikköön seikkailupuistikko, Halme luettelee.

Hankkeelle on haettu kunnalta 2 300 euroa omatoimirahaa. Myös taloyhtiö on tehnyt päätöksen lähteä omalla rahoituksellaan mukaan hankkeeseen, koska piha kerran laitetaan kerralla kuntoon. Työ hoidetaan konetyötä lukuun ottamatta talkoovoimin, johon kaikkien asukkaiden toivotaan osallistuvan voimiensa ja mahdollisuuksiensa mukaan.

– Toivottavasti Lähdetien onnistunut esimerkki saa muidenkin kerrostalojen asukkaat innostumaan asiasta yhteisellä pihalla pihatalkoiden merkeissä, Halme sanoo.

Vihertyöryhmä järjestää elokuun jokaisena keskiviikko-iltana pihakävelyjä lempääläläisiin puutarhoihin ja pihoihin, joiden omistajat ovat vierailuun luvan antaneet. Tällä hetkellä kutsu on noin kymmeneen pihaan ja puutarhaan, mutta vielä mahtuu mukaan. Omistajat kertovat pihansa tarinaa ja esittelevät puutarhansa kasveja, ja mukana kierroksilla on myös asiantuntijoita. Voivatpa pihojen omistajat järjestää pihoihinsa pientä, maksullista tarjoiluakin. Alustavasti on suunniteltu, että paikalle mennään kimppakyydein  esimerkiksi kirkkotorilta.

Lähdetie 3:n kerrostalopiha pilottina kuntoon talkoilla

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?