Jos metsään haluat mennä nyt

Birgitan polulla on mystinen tunnelma. Kuva: Ida Nieminen

Birgitan polulla on mystinen tunnelma. Kuva: Ida Nieminen

Birgitan polun varrelle mahtuvat sulassa sovussa vaeltajat, päiväretkeilijät ja koiranulkoiluttajat. Kokeneet eränkävijät kiertävät muutamassa päivässä koko 50 kilometriä pitkän lenkin.

Jos haluaa vain päiväksi metsän rauhaan, voi kävellä esimerkiksi Hakkarista Sääksjärven keskustaan. Lukuisilta mökkiteiltä poikkeaa helposti myös lyhyelle iltalenkille puiden ja purojen keskelle.

Siisjärven kukkula sijaitsee reilun kolmen kilometrin päässä Hakkarista. Mäen päälle kiipeäminen toimii tehokkaana jalkatreeninä, jonka selättämisestä saa palkinnoksi kauniit maisemat. Siiskukkulalla voi pitää hengähdystauon vaelluksesta, koska siellä on nuotiopaikka.

Rohkea retkeilijä pulahtaa lampeen virkistymään. Kuva: Ida Nieminen

Rohkea retkeilijä pulahtaa lampeen virkistymään. Kuva: Ida Nieminen

Kukkulan jälkeen alkaa koko Birgitan polun vaikein osuus. Se on merkitty karttaan punaisella katkoviivalla. Peruskuntoinen aikuinen jaksaa hyvin kävellä soisella ja kivikkoisella polulla. Vedenkestävät kengät ovat järkevä valinta, jos ei halua kastella jalkojaan suomättäissä. Tämän reitin varrelle osuu muutama lampi, joiden rannoilta saa hienoja valokuvia. Siisjärven ja Ammejärven välissä kasvaa runsaasti mustikanvarpuja, joten loppukesällä metsään kannattaa ottaa mukaan ämpäri.

Houkkalammin tuntumassa reittiä halkovat hakkuuaukeat ja soratiet. Moottoritien äänet kuuluvat puiden siimekseen. Birgitan polku ei ole näistä syistä paras vaihtoehto täydellistä erakkovaellusta kaipaavalle. Asutuksen lähellä liikkuu myös paljon lenkkeilijöitä.

Ammejärven laavulla sijaitsee suosittu levähdyspaikka, jossa voi laittaa ruokaa tai nukkua. Rohkeimmat retkeilijät pulahtavat veteen virkistäytymään. Ammejärvellä on kaksi laavua vierekkäin, kaksi nuotiopaikkaa ja huussi. Sääksjärven taajamaan on alle kilometrin matka. Ehtyneet vesi- ja muonavarastot on helppo käydä täydentämässä keskustassa . Sääksjärvelle vievä polku on erittäin kivikkoinen ja epätasainen, joten kauppareissulle kannattaa varata aikaa.

Marjanpoimijaa odottavat metsässä mehukkaat mustikka-apajat. Kuva: Ida Nieminen

Marjanpoimijaa odottavat metsässä mehukkaat mustikka-apajat. Kuva: Ida Nieminen

Matti Lehtomäki opasti Birgitan polun vaeltajia pitkään Ecoscout-yrityksessään. Lehtomäki on jo eläkkeellä, mutta hän järjestää edelleen tutuilleen retkiä polulle.

Lehtomäki suosittelee reippaalle samoilijalle metsäisiä erämaita Riuttajärven seudulla. Höytämönjärven rannoilla liikkuu hänen mukaansa paljon retkeilijöitä, mutta maisemat ovat tutustumisen arvoiset. Lehtomäki suosittelee poikkeamaan merkityltä polulta, jos uskaltaa.

Lehtomäki viihtyy itse erityisesti Kirkskaanniemessä, joka sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä Ammejärveltä itään. Kirskaaniemestä voi varata mökkejä, jos laavussa tai teltassa nukkuminen ei houkuttele.

Birgitan polulla pätevät samat säännöt kuin muuallakin luonnossa liikkuessa. Älä melua, älä pauhaa, älä häiritse metsän rauhaa. Kaikilla laavu- ja nuotiopaikoilla ei ole roskiksia, joten ota lähtiessäsi omat jätteesi mukaan.

 

Miten polulle pääsee?

Birgitan polulle pääsee helposti autolla, bussilla tai junalla. Pysäköintipaikkoja löytyy ainakin Hakkarista, Sääksjärven keskustasta, Kirskaanniemestä ja Hääkiveltä. Bussi numero 5 pysähtyy Vuoreskeskuksessa, josta on muutaman kilometrin taivallus Kirskaanniemeen. Bussien 50, 52 ja 53 reitti kulkee Sääksjärven ja Hakkarin pysäkkien ohi. Viitseliäs retkeilijä kävelee rautatieasemalta Hakkarin liikuntahallille ja aloittaa vaelluksensa sieltä. Junalla saapuva pääsee polun aloituspaikkoihin myös bussilla.

Missä voi yöpyä?

Laavuja on Saarikonmäessä, Ammejärvellä, Kirskaanniemessä, Vähä-Riutassa ja Kyynärössä. Kaitajärvellä sijaitsee reitin ainoa kota. Vihreällä polulla ja Vähä Kausjärvellä on laavukämppiä. Kannattaa varautua siihen, että yöpymispaikoissa voi olla ruuhkaa. Partiolaiset ja makkaranpaistajat suosivat laavujen nuotiopaikkoja. Viikonloppuisin laavuilla saattaa olla illanviettäjiä.  Vaellukselle kannattaa ottaa mukaan teltta, jos haluaa varman sateenkestävän nukkumismahdollisuuden.

 

 

 

Birgitan polku

Noin 50 kilometrin pituinen retkeily- ja vaellusreitti Lempäälässä.

Avattiin virallisesti vuonna 1997.

Nimetty Pyhän Birgitan kirkon mukaan.

Valittiin Suomen vuoden retkikohteeksi 2006.

Karttoja saa esimerkiksi huoltoasemilta, Ideaparkista, kunnan palvelupisteeltä ja Lempäälän Kehistyksen toimistosta. Myös netissä on jonkinlaisia karttoja reitistä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?