Kanava kunnostetaan syksyllä

Lempäälän kanavan korjaustyöt kestävät kaksi kuukautta. Kuva: Katariina Onnela

Lempäälän kanavan korjaustyöt kestävät kaksi kuukautta. Kuva: Katariina Onnela

Lempäälän kanavan kunnostustyöt alkavat 12. syyskuuta 2016. Kunnostustyöt kestävät kaksi kuukautta ja valmistuvat 13. marraskuuta.

Kunnostukseen varautumiseksi  Vanajaveden vedenkorkeutta joudutaan alentamaan noin 30 – 40 cm tavanomaisista syyskorkeuksista. Vaikutus vedenkorkeuksiin tulee näkymään Lempäälästä Hämeenlinnaan saakka.

Lempäälän kanava yhdistää Pyhäjärveä ja Vanajavettä ja se on alun perin otettu käyttöön vuonna 1873. Nykymuodossaan kanava on ollut 1960-luvulta asti.

Lempäälän kanavalla on kesäisin aktiivista liikennekäyttöä, mutta se on tärkeä myös Vanajaveden korkeuksien säännöstelemiseen. Ilman kanavaa Vanajaveden ja Kuokkalankosken rannoilla aiheutuisi mittavat vahingot. Herralanvirran padon käyttö on rajoitettua, eikä se riitä alkuunkaan suurempien vesimäärien juoksuttamiseen.

Koska kanava on oleellinen osa Vanajaveden vedenkorkeuksien säätämistä, kaksi kuukautta kestävään kunnostukseen tulee riittävästi varautua. Vedenkorkeus tulee olemaan noin 30-40 cm tavanomaista alempana, jotta mahdolliset pitkäaikaiset sateet eivät aiheuta tulvavahinkoja järven rannoilla. Kunnostus joudutaan ajoittamaan osittain vesiliikennekaudelle, koska myöhemmin syksyllä sateista voi aiheutua tulvaongelmia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?