Reetta Hakala suoritti lukion ohessa musiikin opistotason opinnot

Valkoinen lakki ja poikkihuilu

Reetta Hakala haaveilee viettävänsä välivuotenaan aikaa ulkomailla. Kuva: Katariina Onnela

Reetta Hakala haaveilee viettävänsä välivuotenaan aikaa ulkomailla. Kuva: Katariina Onnela

Hakalan perheessä Vesilahdessa juhlitaan ensi lauantaina tuplalakkiaisia. Perheen tyttäret Reetta ja Pipsa kirjoittivat molemmat ylioppilaiksi, Reetta Tampereen yhteiskoulun lukiosta ja Pipsa Lempäälän lukiosta.

Lukion ohella Reetta Hakala suoritti Pirkan opistossa musiikin opistotason opinnot poikkihuilusta ja pokkaa tänä keväänä musiikkiopiston opistotason päästötodistuksen.

– Vuositasolla opistotason opintoja tekee vain harva. Monien into ei riitä sinne asti. Vuodesta 2010 on tainnut tulla vain muutama opistotason todistus, Samuliina Tukiainen Pirkan opiston musiikkiopistosta kertoo.

– Soitan poikkihuilua ja olen soittanut sitä nyt 12 vuotta. Silloin kun olimme siskon kanssa 7-vuotiaita saimme luvan alkaa soittamaan jotakin soitinta. Ensin halusin alkaa soittamaan viulua, mutta äiti sanoi ei, en halua sitä vingutusta kuunnella. Huilu oli luonnollinen seuraava valinta, koska eskari- ja ekaluokan ope soitti myös huilua. Nyt olen tyytyväinen, että äiti ei antanut alkaa soittamaan viulua, kyllä huilu on enemmän mun juttu.

Musiikin taiteen perusopetuksen opinnoissa suoritetaan ensin musiikkikoulun perustaso, jonka jälkeen voi hakea jatko-opintoihin opistotasolle. Opistotason suoritettuaan on mahdollisuus hakea musiikin ammattiopintoihin ammattikorkeakouluihin tai vaikka taideyliopistoon Sibelius-Akatemiaan.

– Opistotasolla musiikin perusteita (MuPe) pitää opiskella 7 kurssia. Lisäksi pitää olla tarpeeksi yhteissoittoa orkesterissa tai muissa kokoonpanoissa. Tutkinnon ohjelmistossa minä soitin kaksi etydiä ja kolme muuta tyyliltään erilaista kappaletta. Tutkinnossa pitää antaa monipuolinen kuva osaamisestaan. Teknisen osaamisen näytössä kysytään asteikkoja ja esitetään prima vista -soitto. Tutkinnon lisäksi pitää olla tarpeeksi tutkinnontasoista materiaalia soitettuna ennen sen  suorittamistaReetta Hakala kertoo.

Prima vista -soitossa lauletaan tai soitetaan suoraan nuotista kappale, jota soittaja ei ole nähnyt tai kuullut aiemmin. Musiikkioppilaitosten suorituksissa prima vista -tehtävällä seurataan, miten oppilaan nuotinlukutaito on kehittynyt.

Reetta Hakala valmistautui tutkintoon pitkään ja tavoite on ollut selvillä jo vuoden. Työtä oli paljon, mutta koska tekeminen oli kivaa hän kokenut sitä huonona asiana. Mukavia asioita on mukava tehdä.

Ilmaisutaitopainotteinen TYK on ollut kouluna Reetta Hakalalle mieluinen. Hän hakeutui sinne opiskelemaan, koska Lempäälässä ei ollut mahdollisuutta jatkaa pitkän ranskan opiskelua.

– Ilmaisutaidon erityislukio se tuntui omalta paikalta. Sain ottaa luovia kursseja muun opiskelun lomaan. Se oli yksi tärkeä syy, miksi sinne lähdin. Myös ilmapiiri tuntui heti mukavalta.

Kirjoitukset Reetta Hakala kertoo ottaneensa rennosti. Tulos oli silti mainio, yksi laudatur ja kuusi eximiaa. Jatko-opintoihin hän haki Helsinkiin opiskelemaan molekyylibiotieteitä ja Turkuun biolääketiedettä. Täyttä varmuutta omasta alasta ei kuitenkaan vielä ole, vaan todennäköisesti tulevaisuutta hahmotellaan välivuotena.

– Minua kiinnostavat niin monet asiat ja vähän eri tavalla. Kesän teen töitä, mutta sitten olen ajatellut, että voisin lähteä ulkomaille esimerkiksi au pairiksi tai vapaaehtoistyöhön. Musiikinkaan harrastaminen ei jää tähän, sitäkin aion jatkaa. Tämän kesän aikana pitää miettiä suunnitelmat selville ja lähteä sitten toteuttamaan niitä päätöksiä.

Lakkiaisia vietetään Vesilahden nuorisoseurantalolla ja illalla siskokset lähtevät ystävineen Tampereelle Ilvekseen juhlimaan.

Reetta Hakala haaveilee viettävänsä välivuotenaan aikaa ulkomailla. Kuva: Katariina Onnela

Reetta Hakala haaveilee viettävänsä välivuotenaan aikaa ulkomailla. Kuva: Katariina Onnela

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.