Mastersit kisasivat EM-mitaleista Lontoossa

Pasi Rönkkö piti 27 vuotta taukoa uintiharjoittelustaan. Kuva: Erkki Koivisto

Pasi Rönkkö piti 27 vuotta taukoa uintiharjoittelustaan. Kuva: Erkki Koivisto

Mastersien eli ikäihmisten EM-uintikilpailut käytiin 25.–29. toukokuuta kilpauintieliitin EM-kisojen jälkimainingeissa Lontoon vuoden 2012 olympiauimalassa. Lajeina olivat uinti, uimahypyt ja taitouinti.

Mastersien EM-kisoihin osallistui runsas joukko suomalaisia. Uinnin osallistujalistoilla oli 36 naista ja 59 miestä, eli yhteensä 95 suomalaisuimaria ja 14 viestijoukkuetta.

Osallistujia kisoissa oli 50 eri maasta yhteensä noin 10 000. Miesten 100 metrin vapaauinnin 45–49-vuotiaiden ikäluokka oli kaikkein ruuhkaisin, siinä oli 345 osallistujaa.

Kautta aikain ensimmäisiin kansainvälisiin arvokisoihinsa Lontoossa osallistunut oli kolme vuotta ikämiesuintia harrastanut Pasi Rönkkö, 45, Uudesta-Euroopasta. Tamperelaista SC Pingviiniä edustava Rönkkö osallistui 45–49-vuotiaissa miehissä kolmelle matkalle: 50 metrin rintauintiin, 50 metrin perhosuintiin sekä 100 metrin vapaauintiin.

Ihan palkintopallisijoituksille Rönkkö ei yltänyt, mutta edukseen lempääläläinen olympia-altaassa esiintyi. Hän rikkoi 50 metrin rintauinnissa ikäistensä 13 vuotta vanhan Suomenennätyksen ja sijoittui 186 kisaajan joukossa 19:nneksi. Saman matkan perhosuinnissa hän oli 12:s, kun mukana oli 220 kilpailijaa. Kisojen suosituimmassa sarjassa eli 45–49-vuotiaiden miesten sadan metrin vapaalla Rönkkö oli 44:s jättäen taakseen siis peräti 301 EM-kisojen osanottajaa.

– Vielä parikymmentä vuotta treeniä, niin eiköhän kuusikymppisten sarjoissa ala tulla arvokisamenestystäkin, leukailee seuraaviin, vuoden 2017 Budapestin Mastersien MM-kisoihin valmistelunsa jo aloittanut Rönkkö.

Pasi Rönköllä on useita Master-tason Suomenmestaruuksia ja Pohjoismaiden mestaruuksia. Menestystä tuli heti, kun hän kolmisen vuotta aloitti ikämiesurheilun. Mutta miehelläpä olivatkin pohjat valmiina. Hän oli harrastanut uintia kilpaurheilumielessä 11-vuotiaasta 17-vuotiaaksi yltäen juniorisarjoissa SM-tason kilpauimariksi. Aktiivivuosien jälkeen seurasi 27 vuotta kestänyt tauko.

– Uiskentelin silloin vain kerran viikossa.

Vielä tälle kesälle senioriuimari Pasi Rönkkö ei ole kastellut talviturkkiaan. Kuva: Erkki Koivisto

Vielä tälle kesälle senioriuimari Pasi Rönkkö ei ole kastellut talviturkkiaan. Kuva: Erkki Koivisto

Vuodesta 2010 Lempäälässä asunut Rönkkö ihmettelee, ettei runsaan 22 000 asukkaan Lempäälässä ole omaa uimahallia. Kuntalaisten hartaasti toivoma ja odottama uimahalli olisi hänestä kuntapäättäjiltä investointi kansanterveyteen: ennen kaikkea vanhusten ja muidenkin kuntalaisten hyvinvointiin, uimataidon ylläpitämistä unohtamatta.

– Kunnan satsaus uimahalliin voisi näkyä säästönä sairaanhoitokuluissa, hän uskoo.

Kunnan pohjoisosassa asuvana Rönkkö harjoittelee pääasiassa Hervannan, mutta myös Kalevan ja Tesoman uimahalleissa Tampereella, harvoin lisäksi myös Valkeakoskella.

Tavoitteelliseen harjoitteluun kuuluu EM-kisojen jälkeen alkanut peruskuntokausi. Rönkkö käy uimassa noin  kolme kertaa viikossa tunnin kerrallaan, jolloin matalalla sykkeellä kertyy kerrallaan noin 2–4 kilometriä treeniä.

Pasi Rönkön seuraava tähtäin on heinäkuussa 2017 uitavissa Mastersien MM-kisoissa Budapestissa. Kuva: Erkki Koivisto

Pasi Rönkön seuraava tähtäin on heinäkuussa 2017 uitavissa Mastersien MM-kisoissa Budapestissa. Kuva: Erkki Koivisto

Syksyllä elokuulla alkavalla kestävyysvoimakaudella harjoituksen teho kasvaa, syke nousee ja töitä tehdään enemmän. Sitä seuraa nopeusvoimakausi sekä herkistelyvaihe ennen kisoja.

Aktiivisimmillaan Rönkkö harjoittelee viisi kertaa ja noin 8–12 tuntia viikossa. Noin kolmesti viikossa hän käy uimahallissa ja pari kertaa lajityypillisissä kuivaharjoituksissa kuntosaliharjoittelussa.

Rönkköä valmentaa SC Pingviinien, 66-vuotisissa itsekin kilpaileva Topi Honkonen vetämällä kerran viikossa yhteistreenit ja antamalla harjoitukselle suuntaviivat, joiden noudattaminen jää urheilijan itsensä vastuulle.

– Määrät vaihtelevat tuntemuksen mukaan. Tässä iässä täytyy kroppaa kuunnella ja antaa kehon palautua kunnolla. Ei määrää, vaan laatua, Rönkkö teesittää.

Vielä Rönkön talviturkki ei ole kastunut, vaikka hän kesällä harrastaa myös avovesiuintia.  Hän aikoo pelkissä uikkareissa ja ilman märkäpukua osallistua heinäkuun lopulla niin Viikinsaareen ympäriuintiin kuin Kaukajärven yliuintiinkin.

Ammatikseen Pasi Rönkkö työskentelee kaksivuorotyössä Nokialla Pitkäniemen sairaalassa, sen erityisen vaikeahoitoisten alaikäisten psykiatrisessa tutkimus- ja hoitoyksikössä eli EVA-yksikössä. Nuoriso-ohjaajana hän osallistuu nuorten kuntoutukseen ja hoitoon. Uintiharrastus on Rönkölle vastapainoa työlle.

SC Pingviinien EM-kisajoukkue Mastersien EM-kisoissa: avantoiuinnin maailmanmestari Mika Pöyhölä (vas.) , Pasi Rönkkö sekä Topi Honkonen Lontoossa.

SC Pingviinien EM-kisajoukkue Mastersien EM-kisoissa: avantoiuinnin maailmanmestari Mika Pöyhölä (vas.), Pasi Rönkkö sekä Topi Honkonen Lontoossa. Kuva: Pasi Rönkkö

 

– Iän myötä huomaa, että terveyden ja liikunnan laiminlyönti kostautuu. Keho ei anna enää niin hyvin anteeksi kuin nuorena.

– Ihmisten pitäisi pitää itsensä kunnossa ja työkykyisenä iästä riippumatta. Kolme asiaa: lepo, ravinto ja liikunta yhdistettynä sosiaaliseen elämään ovat tärkeitä, sanoo Rönkkö kehottaen jokaista etsimään itselleen liikkumisen ilon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?